Adana Sabancı Merkez Camii

Adana denince akla ilk olarak hep taş köprü gelir, değil mi ? Fakat, son zamanlarda Sabancı merkez camii, şehrin sembolü olan taş köprünün tahtını almak üzere. Devasa büyüklükte olan bu camii, hem Türkiye’nin hem de orta doğunun en büyük camisiymiş. Tarihe, mimariye ve camii kültürüne meraklı olanlara tarif edilemez bir deneyim yaşatan bu camii, Adana gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından diyebilirim.

Seyhan nehri kıyısına konuşlandırılmış bu görkemli camii, şehrin hemen hemen her yerinden rahatlıkla görülebiliyor. Bu yüzden, camiyi nasıl bulurum diye endişelenmenize de gerek kalmıyor.

Adana Hacı Ömer Sabancı Camii olarak da bilinen bu dini yapının yapımı, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Türk Eğitim Vakfı ortaklığıyla gerçekleştirilmiş.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Cami Şadırvanı

Sabancı Merkez Camii Hakkında Bilgiler

Camii inşaatine 1988 yılında başlanmış ve 10 yıllık inşaat çalışmasının sonunda 1998 yılında tamamlanarak ibadete açılmış. Bu camideki her yapının ve rakamın büyük anlamları var. Şöyle ki ;

Caminin 4 yarım kubbesi 4 halife ve 4 mezhebe, 5 kubbesi İslam’ın 5 şartına, 6 minaresi de imanın 6 şartına karşılık geliyor. Bunun yanında, 32 metre çaplı ana kubbesi 32 farza, avluda bulunan 28 kubbe Kuran’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere 40 rekat namaza ve Hz. Muhammed’in Peygamber olduğu yaşa, 99 metre uzunluğunda olan minareleri ise, Allah’ın 99 güzel ismine karşılık geliyor.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Adana Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii Mimarisi

Reşatbey mahallesinde bulunan camii, Adana merkez parkın güney ucunda ve Seyhan nehrinin ise batı kıyısında bulunuyor. Yani, konum olarak oldukça güzel bir yerde bulunuyor diyebilirim.

Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. Klasik Osmanlı mimarisinin hakim olduğu bu camii, genel yapısı itibari ile, İstanbul’daki Sultanahmet Camii’ne, iç mekan ve plan olarak da Selimiye Camii’ne benzetilmekte.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Camii içi

Caminin iç mekanında kullanılmış olan hat eserlerinin hepsi Hattat Hüseyin Kutlu’ya ait. Camide bulunan çiniler de, klasik İznik çinisi tekniği ile yapılmış.

Camide bulunan minber, mihrap, taç kapı ve kürsü gayet şık bir şekilde mermerden yapılmış.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Merkez Cami içi

NOT : Caminin batı kısmında araştırmacılara ve halka hizmet vermek amacıyla dijital bir de kütüphane bulunuyor. Benim gittiğimde kapalıydı, fakat açıksa mutlaka bir göz atın derim.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii Nerede, Nasıl Gidilir ?

Adana’nın Reşatbey mahallesinde bulunan bu camiyi bulmak için çok büyük bir çaba harcamanıza gerek yok. Zaten 99 metre uzunluğundaki minarelerinden birini, şehirdeki birçok yerden görebilirsiniz. Yok göremeseniz de, araçlarınız ile camiye gitmek için, eski e5 olarak bilinen Turhan Cemal Beriker bulvarını (Osmaniye tarafı – terminal tarafı değil) takip etmeniz yeterli olacaktır. Konum için tıklayın.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Camii girişlerinden biri

Eğer camiye yürüyerek gitmeyi planlıyorsanız, şehir merkezine veya turistik yerlere yakın olmanız, bu camiyi bulmak için yeterli olacaktır. Camiye en yakın turistik yerler, Adana taşköprü ve Adana Arkeoloji müzesidir.

Sabancı Merkez Camii, Adana
Cami kubbesi

Camii Yakınlarında Gezilecek Yerler

1.Adana Merkez Parkı ; Zaten camii, bu parkın güney ucunda bulunuyor. Yani, park nerede, nasıl bulacağım diye endişe etmeyin. Caminin herhangi bir kapısından çıkarak parkın iç kısımlarına doğru rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu parkta görülecek çok önemli yerler olmasa da, Seyhan nehrine nazır cafelerde oturup bir şeyler içebilir veya nehir boyunca yürüyerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

2.Adana Atatürk Müzesi ; Adana Merkez Camii‘ye 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu müzeye girişler ücretsiz.  Müzede ise, Atatürk’ün kişisel eşyalarından kullandığı odalara ve resimlere birçok bölümü ve eseri görebiliyorsunuz. Aman aman bir müze olmasa da, ücretsiz olduğundan ve camiye yürüme mesafesinde olduğundan görülmeye değer.

3.Adana Sinema Müzesi ; Atatürk müzesinden çıkar çıkmaz sağ tarafta göreceğiniz bina, sinema müzesidir. Bu müzede, yeşilçamdan günümüze gösterime girmiş filmlerde ve dizilerde yer alan Adanalı oyuncuların olduğu her film kapaklarını, fotoğrafları ve hediyeleri görebiliyorsunuz.

4.Adana Taşköprü ; Sabancı merkez camii’nin en güzel manzarasını bu köprü üzerinden seyredebilirsiniz. Camii, bu köprüye sadece 7 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

5.Adana Ulu Camii ; Merkez camisine 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu camii, oldukça turistik ve tarihi bir bölgede bulunuyor. Camii hoşunuza gitmezse, hemen karşısında bulunan medreseye göz atın. O da olmadı Ulu Camii’ne 1 dakika yürüme mesafesinde büyük saat kulesini ve tarihi kazancılar çarşısını görün.

Adanın bu güzel camisi, bana göre Türkiye’nin en güzel 5 camisinden biri. Fakat, bulunduğu şehir çok fazla turistik bir yer olmadığından, az da olsa geri planda kalmış camilerimizden. Adana’ya kadar gelip de bu devasa camiyi ziyaret etmeden Adana gezinizi bitirmeyin derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz