Anadolu Medeniyetleri Müzesi NEREDE, NASIL GİDİLİR ?

İnsanlık tarihinin kronolojik bir sunumuna ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi yakınlarında at pazarı olarak bilinen semtte bulunuyor. Sergilediği tarihi eserlerin yanı sıra, binanın kendisi de başlı başına tarihi bir yapı. Müze, Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han gibi iki tarihi binanın birleştirilmesi ile oluşmuş, etkileyici bir yapı.

Kendine özgü tarihi koleksiyonları ile, Dünyanın en iyi müzeleri arasında sayılan bu müze Paleotik çağdan günümüze kadar olan dönem ile ilgili eserleri, kronolojik bir sunum içerisinde ziyaretçileri ile buluşturuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Müzede bulunan eserler

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Bölümleri ve Eserleri

1.Kaba Taş Çağı : İlkel dönemlerde aletler, yontulmamış taş, ağaç ve hayvanların kemiklerinden yapılıyordu. İşte bu dönemin izlerinin bulunduğu kalıntılar, Hatay, Ankara çevresi, Trakya, Maraş ve Antalya yöresinde bulunmuş. Antalya’da bulunan en önemli kalıntılar ise, Karain Mağarası içerisinden çıkarılmış. Bu çağa ait balta, bıçak ve iskelet gibi eserleri bu bölümün vitrinlerinde görebilirsiniz.

2.Asur Ticaret Kolonileri Çağı : Boğazköy ve Alişar kazı çalışmalarında bulunmuş eserler, Mezopotamya ile Anadolu arasında yapılmış ticaretin en iyi kanıtları olarak biliniyor. Pişmiş toprak, içki kapları, hayvan şeklinde parfüm kutuları, altın, fayans ve fildişinden yapılmış eserleri bu bölümde görebiliyorsunuz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Asur Ticaret Kolonileri bölümü

3.Yontma Taş Çağı : Bu çağ, insanların su kenarlarında yaşadığı, tarımın yavaş yavaş şekillendiği dönem olarak bilinir. Bu bölümdeki eserler, bıçaklar, kazmalar, deniz kabuklu süs eşyaları, duvar resimleri ve heykelciklerden oluşuyor. Yontma Taş Çağının bulunduğu bölüm, müzenin en rağbet gören bölümlerden biri diyebilirim.

4.Tunç Çağı : Bu bölümde altın ve gümüş vazolar, silah, hayvan heykelcikleri ve güneş kursları gibi eserleri görebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Tunç Çağı bölümünde yer alan en önemli eserlerden. Heykeller balmumundan yapılmış.

5.Bakır Çağı : Bu bölümde sergilenen eserler, ağırlıklı olarak bakır ve taştan yapılmış silahlar. Bu bölümdeki eserlerin birçoğu, Alişar, Hacılar ve Tilkitepe kazılarında bulunmuş eserlerden oluşuyor.

6.Frig Çağı : Bu bölümde sergilenen eserler ise, kase, kepçe, çengelli iğne, ahşap mobilya parçaları, kabartmalar ve çanak çömlek gibi, Gordion, Alişar ve Alacahöyük gibi yerlerden çıkarılmış eserlerdir.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Gordionda bulunmuş ahşap masa

7.Urartu Çağı : Daha çok maden işçiliğinde ileri olan Urartulardan kalan, altınlar, tunçlar, gümüşler, fildişinden yapılmış süs eşyaları, kazanlar ve kabartmalı levhalar gibi, birçok tarihi eserleri bu bölümde görebilirsiniz.

8.Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı : Taş işçiliği ile bilinen Hititler dönemi ile ilgili eserlerin sergilendiği bu bölüm, müzenin en dikkat çeken bölümlerinden oluyor. Tapınak, çivi yazılı tabletler ve madenden yapılmış eserleri ile ön plana çıkan Hitit Dönemi, diğer bölümlerde sergilenen eserlere nazaran biraz daha farklı eserlere ev sahipliği yapıyor. Heykelcikler, kabartmalı olarak yapılmış boya kaplar, silindir mühürler, bu bölümde bulunan bazı önemli eserlerden.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Eski Hitit (Geç Hitit) Döneminin bulunduğu bölümde bir de, büyük salon bulunuyor

Müzede Kaçırılmaması Gereken 10 Eser

  1. Pişmiş topraktan yapılmış ”Oturan Kadın” heykeli.
  2. Güneş kursu
  3. Altın taç
  4. Fildişi kutusu
  5. Çıplak tanrıça heykelciği
  6. Boğa biçimli törensel kaplar
  7. Obsidiyen vazo
  8. Medusa başlı kolye
  9. Tunç Tablet
  10. Ahşap Masa

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Bilgi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Müze içerisinde bu ekrandan Joystick kolu kullanarak, tarihi evlerin arasında sanal bir gezinti yapabiliyorsunuz

Gerek zengin eserleri ile, gerekse tarihi müze binası ile, 1997 yılında ”Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilmiş olan bu müze, Ankara gezilecek yerler listenizde mutlaka olmasını düşündüğüm yerlerden. Sonuçta müzekart ile ücretsiz olarak bu müzeye girebiliyorsunuz. 5-10 dakikalığına bir göz atın. Yabancı turistlerin sevdiği, bizim sevmediğimiz ne ise, girin bir bakın. Belki onlardan daha çok seveceksiniz bu müzeyi.

Müze içerisinde sesli ekranlarla anlatımlar desteklenerek, daha da öğretici olmuş. 3 boyutlu olarak yapılmış olan Midas mezarı ise, gayet başarılı bir şekilde sergilenmiş.

Müze içerisinde oturup çay/kahve içebileceğiniz, bir de kafeterya bölümü bulunuyor. Müzeye girer girmez kağıt bardaklarda kahvenizi alabilir, müzedeki eserleri incelerken kahvenizin ve eserlerin keyfini çıkarabilirsiniz. Bunun yanında dilerseniz, masalarda oturarak müze ile ilgili broşürlere de göz atabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Müze içerisinde bulunan cafe

Ayrıca, müze içerisinde bir de hediyelik eşya satışı yapılan küçük bir bölüm bulunuyor. Buradan, müze anısına anısına birkaç şey de alabilirsiniz. Fiyatlar gayet uygun.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Kabartmalar müzedeki en çok göreceğiniz eserlerden

Ulus’un herhangi bir yerinden müzeye yürüyerek 25-30 dakika içerisinde rahatlıkla gidebilirsiniz. Fakat, benim size tavsiyem, eğer 2-3 kişi müzeye gitmeye çalışıyorsanız taksi tutmanız olacaktır. Ortalama 15-20 tl arasında bir ücrete rahatlıkla müzeye ulaşabilirsiniz. Tabi, bu yöntem Ulus’tan toplu taşıma araçları ile müzeye ulaşmak isteyenler içindir. Konum için tıklayın.

Eğer, yalnız seyahat ediyorsanız bırakın taksiyi, minibüsü ve yürüyün. Yol üzerinde ilginizi çekebilecek birkaç tarihi ve turistik yerde görebilirsiniz. Bazı yollar az yokuşlu olsa da, toplu taşıma aramaktı, bulmaktı, bilet almaktı, derken zaten 30 dakikanızı öldüreceksiniz. Bu yüzden, Ulus’tan yürüyerek gidebileceğiniz bu müze için, toplu taşıma araçlarını kullanmanıza gerek yok diyebilirim.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2020

08:30-17:00 saatleri arasında açık olan müzeye giriş ücreti : 36 TL. Bu yüzden, müzekartınız yoksa bile, artık bir müzekart alın deriz.

Güncel giriş ücreti, saatleri ve müze hakkında bilgi için tıklayın : muze.gov.tr

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Müzedeki kabartmalardan bazıları

Müze Çevresinde Görülecek Yerler

Müze ziyaretinizden hemen sonra, 2 dakika yürüme mesafesinde olan Ankara Kalesi‘ne bir göz atabilirsiniz. Kaleiçi adı verilen mahallede, tarihi evlerin arasında kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra, Ankara’yı seyretmek için surlara çıkabilir, güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Kalenin içerisinde birkaç restoran ve hediyelik eşya satışı yapılan dükkanları bulabileceğiniz gibi, turist ofisini de burada bulabilirsiniz.

Ankara Kalesi beklediğinizi vermezse, daha farklı ve daha çeşitli bir müze olan, Çengelhan Rahmi Koç Müzesi‘ne göz atabilir, biraz nostalji yaşayabilirsiniz. Müzede, aklınıza gelebilecek birçok çeşit koleksiyonlar bulunmakta. İlk bilgisayardan ilk fotoğraf makinelerine birçok eseri bu müzede görebilirsiniz.

Müzenin etrafında birçok restoran bulabilirsiniz. Fakat, buralarda bulunan restoranların büyük çoğunluğu pahalıdır. Bu yüzden çok mecbur kalmazsanız, yemek için buraları tercih etmemenizi öneririm.

Son olarak, Gramafon Cafe ve Hatipoğlu Konağı, gezinize nokta koyabileceğiniz yerlerden. Hatipoğlu’nda manzara seyredebilir, Gramafon Cafe’de de, farklı tarzda müzikler eşliğinde bir şeyler içebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, gerek sergilediği eserler ile, gerekse bulunduğu konum itibari ile, Ankara gezinizde mutlaka göz atmanız gereken yerlerden diyebilirim. Müze içerisinde bulunan eski çağlardan kalmış eserler ilginizi çekecektir. Çekmezse de, buradan birçok turistik yere yürüyerek de gidebileceğiniz için, görmeye değer müzelerden diyebilirim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz