Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Hakkında Bilgi

Ankara’nın en güzel ve en özel müzelerinden biri olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, sergilediği binden fazla tabloları ve heykelleri ile, sanatseverlerin çıkmak istemeyeceği müzelerden biri. Ulus semtinde, Namazgah tepesinde, Ankara Etnografya Müzesi ile yan yana bulunan bu müze, Ankara’da en çok seveceğiniz müzelerden.

Müzenin bulunduğu tarihi bina, 1927’de Türk Ocakları Merkez Binası olarak yapılmış ve 1975’den 1980 yılına kadar, çevre şehirlerden ve yurt dışından getirilen özel koleksiyonlar ile 1980 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmış.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Müze ile özdeşleşmiş olan sanatçı İbrahim Çallı’nın heykeli de, müzenin tam karşısında yer alıyor

Ankara Resim ve Heykel Müzesi‘nde, Cumhuriyet dönemi öncesi ve sonrasına ait birçok zengin eserler sergilenmekte. Müzede yer alan eserlerin büyük çoğunluğu ; Abidin Dino, Fikret Mualla, Arif Kaptan, Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı, Şevket Dağ, Osman Hamdi Bey, Abdülmecid Efendi gibi ünlü sanatçılara ait.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Müzede bulunan Şark Salonu’na da mutlaka bir göz atın

Resim ve Heykel Müzesi bölümlere ayrılmış ve birçok sanatçının kendi isminde sergi salonu bulunuyor. Bunlardan bana göre en dikkat çeken ve en popüler olanlar, İbrahim Çallı ve Arif Kaptan sergi salonudur.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Müzenin koridorlarından salonlarına her yerde tabloları görebiliyorsunuz

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Hakkında Bilgiler

1000’den fazla resim bulunduğu söylenen Resim ve Heykel Müzesi’nde, 6 sergi salonu bulunuyor. Cumhuriyet döneminden günümüze kadar olan resim, heykel, seramik ve Türk süsleme sanatına ait eserler burada sergileniyor.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Müzede yer alan, beğendiğim tablolardan sadece birkaçı

Müzede bulunan, Zonaro’nun ”Genç Kız Portresi”, Emel Korutürk imzalı ”Gazi ve Şükran”, Osman Hamdi Bey’in ”Silah Taciri”, Vasili Vereşçagin’in ”Timur’un mezarı başında” adlı eserler, Resim ve Heykel Müzesi‘nin ilk eserleri olarak biliniyor.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Refik Epikman Teşhir Salonu, müzenin en dikkat çeken bölümlerinden

Bu dört eserle devralınan müzenin oluşumu, devlet kurumlarında bulunan sanat eserlerinin bir araya getirilmesiyle sağlanmış. Tabi, çok daha önceleri, koleksiyonda bulunan eserler oldukça fazlaymış. Birçok Kamu kurumlarına süs amaçlı olarak verilen eserler sayesinde, müzede bulunan eserlerin azaldığı söyleniyor.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Refik Epikman Teşhir Salonu

Müzenin merdivenlerinden çıktığınızda ilk karşınıza Eşref Üren sergi salonu çıkıyor. Bu katta bulunan teşhir salonlarını soldan sağa gezecek olursanız, sırasıyla Türk Süsleme Sanatları Sergi Salonu, Arif Kaptan Sergi Salonu, İbrahim Çallı Sergi Salonu, Fikret Mualla Sergi Salonu ve Osman Hamdi Sergi Salonunu görürsünüz.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
İbrahi Çallı sergi salonu müzede en merak edilen sergilerden biri

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi güzel sanatlar galerilerinde, sezon boyunca 50’den fazla Ulusal ve Uluslararası sergi açıldığı söyleniyor. 2 yılda bir düzenlenen Asya-Avrupa Bienali Sergisi, anlaşmalı olarak açılan Yabancı Sanatçılar Kültür Sergileri ve Sedat Simavi Karikatür Yarışması Sergisi bunlar arasında en bilinen sergilerden.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
İbrahim Çallı Sergi salonunda yer alan tabloların bazıları

Müze binası içerisinde operet temsillerine uygun bir de sahne bulunuyor. Ankara’da ilk Kültür ve Sanat Salonu olarak faaliyet göstermiş olan bu sahne, günümüzde Devlet Opera ve Balesinin operet temsilleri ve diğer sanat kurumları ve özel sanat topluluk konserleri için kullanılmakta.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Arif Kaptan Sergi Salonu’da benim favori yerlerimden biri olmuştu

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, müzenin bulunduğu bina 1930 yılında bir Türk Ocakları Merkez Binası olarak inşa edilmiş. Günümüze kadar da birçok resmi kurumlara tahsis edilerek el değiştirmiş olan müze, 1975’te Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredilmiş.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Fotoğrafta yer alan heykel ”Güreşenler” ve Kamil Onat’a ait. Diğerleri ise, İbrahim Çallı’ya ait eserler

1985’te Sabancı Vakfı’nın da katkısı ile, müzenin bulunduğu bina, orjinaline uygun olarak restore edilmeye başlanmış. Binanın locaları ve süslemeleri 1930’da ki şekline kavuşturularak sahnesi kullanılabilir hale getirilmiş. 1985 yılında açılan salonda, haftanın her günü birçok sanat etkinliği yapılmakta. Bu yönüyle de, müze işlevinin yanı sıra bir de kültür merkezi görevini üstlenmiş.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde yer alan heykellerden bazıları oldukça dikkat çekici olarak tasvir edilmiş.

Müzede 6 salon, Arif Hikmet Kavunoğlu, Korutürk ve Sedat Simavi olmak üzere üç güzel sanatlar galerisi, resim, heykel ve seramik olmak üzere üç atölye, bunun yanında bir restorasyon atölyesi, 6 teşhir salonu, şark salonu, kafeterya ve depolar da bulunmakta.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi ziyaret saatleri ve giriş ücreti

Bu müzeye girişler ücretsiz olmakla beraber müze ziyaret saatleri ise ; 09:00-17:30 saatleri arasıdır.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Müzede yer alan tablolar

ANKARA’DA NEREDE KALINIR ?

Booking.com aracılığıyla Ankara’daki otellerin hemen hemen hepsinde ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Çoğunda da ön ödeme olmadan rezervasyon yapmak mümkün.

Ankara’da bütçeli bir otel olarak 3 yıldızlı otel olan Maltepe 2000 Hotel‘i, orta bütçeli olarak 4 yıldızlı bir otel olan Demora Hotel‘i veya Radisson Blu Ankara‘yı ve son olarak lüks bir otel için de 5 yıldızlı bir otel olan Grand Ankara Hotel Convention Center adlı oteli deneyebilirsiniz.

Tüm Ankara Otellerine, Hostellerine ve Dairelerine göz atmak için tıklayın.

Resim ve Heykel Müzesi’ne Nasıl Gidilir ?

Ankara’nın Ulus semtinde, Namazlık tepesinde bulunan bu müzeye, Ulus meydanından yürüyerek 10-15 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Fakat, Kızılay tarafından veya Ankara’nın diğer semtlerinden müzeye ulaşmak için, size tavsiyem metroları kullanmanız olacaktır. Resim ve Heykel Müzesi, Sıhhiye metro istasyonuna 5 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Bu istasyonu kullanarak müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Resim/Heykel Müzesi ziyaretinizden hemen sonra, yan binada bulunan Ankara Etnografya Müzesi’ne de bir göz atın derim. Türk Kültürü hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz bu müze de, ilginizi çekecektir.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara gezilecek yerler listenizde olması gereken en kaliteli müzelerden biri. Ankara’ya kadar gelip de bu müzeye göz atmadan olmaz. Sonuçta, hem Ankara Etnografya Müzesi’nin hemen yanında bulunuyor, hemde müzeye girişler ücretsiz. Müze hoşunuza gitmezse bile teselliniz, giriş ücreti ödememiş olmanız olacağından, bu müzeyi kaçırmayın derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz