Ankara Kalesi – Nerede – Nasıl Gidilir ?

Şehrin sembolü olarak bilinen Ankara Kalesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, şehri en iyi gören yerlerden. Son zamanlarda yapılmış restorasyon çalışmaları sayesinde, kaleiçinde bulunan tarihi evler ve kalenin genel görünümü hayat bulmuş diyebilirim. Hakkında birçok olumsuz eleştiri yapılması rağmen, Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz, sadece gündüz vakti ziyaret edilebilecek yerlerden.

Ankara Kalesi Gezisi

Çengelhan Rahmi Koç Müzesi karşısından (Ankara saat kulesinin olduğu kapıdan) kaleye girdiğinizde, burada hayatın devam ettiğini göreceksiniz. Kale içerisinde birçok hediyelik eşya satışı yapan dükkanlar, güzel bir yemek yiyebileceğiniz restoranlar, tarihi evler ve en önemlisi bir de turist ofisi bulunuyor.

Ankara Kalesi
Hisar Kapısı’ndan girdiğinizde, sizi ilk karşılayan bu küçük meydan oluyor

Kalenin ana girişinde bulunan hisar kapısının burcunda yer alan saat kulesi, kaleye girmeden ilk göze çarpan eser oluyor. İçeri girer girmez ise, tüm evler ve dükkanların dolu olduğunu göreceksiniz. Güzel bir restorasyon çalışması yapılmış ve hala yapılmaya devam ediliyor. Ulucanlar Cezaevi müzesi ve Hamamönü yapılandırma projelerini üstlenmiş Altındağ Belediyesi, kaleyi Ankara turizmine kazandırmış diyebilirim. Benim gittiğim zaman sonbahar olmasına rağmen oldukça yoğun bir turist trafiğinin olması ise, kalenin umut vadeden bir yer olduğunun işareti.

Ankara Kalesi
Kaleiçi mahallesi adı verilen bu yerde bir.ok hediyelik eşya satışı yapan dükkanlar ve tarihi evleri görebiliyorsunuz

150-200 metre kaleiçinde yürüdükten sonra iç kalenin giriş kapısı sol tarafınızda kalıyor. Kapı, yürüdüğünüz yolun biraz iç tarafında bulunduğundan göremeyebiliyorsunuz. Bu yüzden, iç kale kapısına gelmeden sol tarafınızda göreceğiniz turist ofisinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca buradan bir de Ankarayı tanıtan el kitapçığını almayı unutmayın.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ankara Kalesi
Kaleiçi adı verilen mahallede bulunan restorasyon çalışması ile geri kazandırılmış olan evler

İç kale kapısından girer girmez hemen karşıda şirin bir cafe bulunuyor. Benim gittiğimde kapalı olduğu için görme fırsatım olmasa da, yaz aylarında açık olduğu söyleniyor. Kalenin manzara gören yerine gitmek için, kapıdan girip yolu takip ettikten sonra, sağ tarafınızda dar az yokuşlu uzun bir merdiven göreceksiniz. Bu merdiveni takip ederek, şehrin manzarasını izleyebileceğiniz surlara çıkabilirsiniz. Merdiveni çıkarken sağlı solu ev kadınlarının yapmış olduğu, el işi, göz nuru, çantalar, boncuklar, takılar göreceksiniz. Geçerken az da olsa dedikodularına kulak misafiri olabileceğiniz bu teyzelerden hediyelik birkaç şey de alabilirsiniz.

Ankara Kalesi
İç kale kapısından içeri girer girmez göreceğiniz oldukça ilgin. yapıda bir cafe. Yaz aylarında açık olduğu söyleniyor

Merdivenleri çıktıktan sonra iç kalenin kapısından giriyorsunuz ve kalenin meydanında surlara çıkabilmek için merdivenler bulunuyor. Surlara çıktığınızda ise, güzel bir Ankara manzarası sizi karşılıyor. Buradan başka bir kale görüyorsunuz. Türk bayrağının dalgalandığı kalenin diğer tarafı olarak bilinen bu yapı, ziyaretçilere açık değil. Sadece önemli günlerde açılıyormuş.

Ankara Kalesi
İç kaleye girdiğinizde, surlara çıkabileceğiniz merdivenleri görebilirsiniz

Kale içerisinde, iç kale kapısına gelmeden önce, sadece 1-2 güvenlik görevlisi görmüştüm. Fakat, iç kalenin bulunduğu yerde güvenlik adına hiçbir önlem alınmamış. Bu yüzden, akşam karanlığında kaleiçini veya iç kalenin olduğu yeri ziyaret etmek pek güvenli olmayacaktır.

Ankara manzarasını seyrettikten sonra, kaleiçi mahallesi olarak bilinen yere (iç kaleden önceki yer) gelip, tarihi evlere göz atabilir, hediyelik birkaç şey alabilir veya restoranların birinde yemek yiyebilirsiniz.

Ankara Kalesi
Kale surlarından görebileceğiniz şehir manzarası

Açıkçası kale çevresinde bulunan restoranları pek tavsiye etmem. Özellikle, Hisar Kapısından (Ana kapıdan) çıkıp, Çengelhan Rahmi Koç Müzesini geçip, aşağı doğru inmeye başladığınızda, sol tarafınızda Kebapçı Emin Usta adlı bir mekan göreceksiniz. Epey kalabalık olduğu için mutlaka dikkatinizi çekecektir. Mekan adına bir şey diyemem. Yemekler çok lezzetli olabilir veya servis muhteşem olabilir. Fakat, 6 adet küçücük köfte, az ekmek, soğan, domatese 24 TL etiket yapıştırdıkları menüyü görünce, oturduğum masadan geri kalktım. Fiyatları biraz abartmış bu mekan, sonuçta Çengelhandasınız. bir Bilkent, Çayönü veya Çankaya’da olsanız anlarım da, burada bu fiyat biraz fazla.

Ankara Kalesi
Surlardan görebileceğiniz, Türk bayrağımızın dalgalandığı kale ise, ziyaretçiye açık değil

Ankara Kalesi Çevresinde Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Kale ziyaretiniz bittikten sonra Hatipoğlu Konağı’na çıkıp manzara seyredebilir, Gramafon Cafeye girip biraz nostalji yaşayabilir veya Pirinç Han’a bir göz atabilirsiniz.

Hisar Kapısından çıktığınızda hemen sol tarafa doğru 2 dakika yürüdükten sonra, sağ tarafınızda Rahmi Koç Müzesinin göreceksiniz. Bu müzede, birçok tarihi eserlerin koleksiyonlarını görebilirsiniz. Daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir mekan olarak bilinse de,  yetişkinlere de hitap ediyor diyebilirim.

Eski model lüks arabalardan eski model televizyonlara, ilk fotoğraf makinelerinden bisiklet koleksiyonlarına tam bir nostalji müzesi. Müzede aklınıza gelebilecek her türden koleksiyonu görebiliyorsunuz. Kat kat bölümlere ayrılmış olan bu müze, kale ziyaretinizden sonra mutlaka göz atmanızı tavsiye edebileceğim yerlerden.

Rahmi koç müzesinden çıkıp sol tarafa, yani kalenin ana kapısından çıkıp sağ tarafa doğru gittiğinizde, Ankara Arkeoloji ve Sanat Müzesini göreceksiniz. Müzekartın geçerli olmadığı bu yeri ben es geçmiştim. Zaten içeri girip bilet gişesinin oraya gelene kadar, etrafa kabaca göz gezdirebilir, beğenirseniz bilet alabilirsiniz. Pek dikkat çekici bir yer olmasa da göz atabileceğiniz yerlerden.

Hemen bu Arkeoloji Müzesinin yan tarafında bulunan yerden hafif yokuş aşağı indiğinizde, sol tarafınızda 1921 yılında açılmış olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘ni göreceksiniz. Müzekartın geçerli olduğu bu müze, çok büyük olmamasına rağmen sevebileceğiniz yerlerden.

Bu müzede, Paleotik çağdan günümüze kadar olan dönem ile ilgili eserleri kronolojik bir sıra içerisinde görebilirsiniz. Taş eserler, heykeller ve daha birçok tarihi eserler mutlaka dikkatinizi çekecektir. İnsanlık tarihinin kronolojik bir sunumuna ev sahipliği yapan bu müzeye mutlaka bir göz atın derim.

ANKARA’DA NEREDE KALMALI ?

Booking.com aracılığıyla Ankara’daki otellerin hemen hemen hepsinde ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Çoğunda da ön ödeme olmadan rezervasyon yapmak mümkün.

Ankara’da bütçeli bir otel olarak 3 yıldızlı otel olan Maltepe 2000 Hotel‘i, orta bütçeli olarak 4 yıldızlı bir otel olan Demora Hotel‘i veya Radisson Blu Ankara‘yı ve son olarak lüks bir otel için de 5 yıldızlı bir otel olanGrand Ankara Hotel Convention Center adlı oteli deneyebilirsiniz.

Tüm Ankara Otellerine, Hostellerine ve Dairelerine göz atmak için tıklayın.

Ankara Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Ankara Kalesi
Kalenin şehir manzarası

Ben kaleye Ulus’tan yürüyerek 30-35 dakika içerisinde gitmiştim. Fakat, bazı yerler yokuşlu olduğundan tavsiye ettiğim bir yöntem değil.

Eğer, Ulus’ta iseniz buradan taksi tutup kaleye 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. 15-20 TL’den fazla tutacağını da sanmam. Eğer, Ankara’ya 2-3 kişi seyahat ediyorsanız ve yürümeyi pek sevmiyorsanız, önerebileceğim ilk yöntem bu. Fakat, yalnız seyahat ediyorsanız ve aşırı bir araç trafiği varsa kesinlikle yürüyün derim.

Kalenin en yakına giden otobüsler ve minibüsler kaleye en az 10-15 dakika uzaklıkta bulunan duraklardan geçmekte. Bu yüzden, en mantıklı yol, Ulus’tan yürüyerek veya taksi ile gitmek olacaktır.

Konum için tıklayın.

Ankara Kalesi, kaleiçinde bulunan turist ofisine göre, eskisi kadar tehlikeli değil. Fakat, akşamları buraya gelmenin çılgınlık olacağını söylüyorlar. Bu yüzden, gündüz vakti kaleyi ziyaret etmekten çekinmeyin. Zaten, kalenin etrafı oldukça kalabalık. Akşam karanlığında kız/erkek farketmez, kesinlikle bu kaleden ve etrafından uzak durun. Gündüz vakti Ankara’nın manzarasını seyredin yeter.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz