Ankara Roma Hamamı Nerede – Nasıl Gidilir ?

Ankara‘nın örenyerleri arasında olan Roma Hamamı Açık Hava Müzesi, Ulus Meydanı’na 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Hacı Bayram Veli Camii sonrası ziyaret edilebilecek en ideal yerlerden olan bu tarihi kalıntıların bulunduğu yer, Ankara gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz, görülmeye değer yerlerden.

İmparator Caracalla döneminde (M.S 211-217) yapılmış olan  hamam, Bizans döneminde de uzun bir süre kullanılmış. Bir açık hava müzesi olarak bilinen bu örenyerinde, Roma ve Bizans döneminden kalmış, kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserler sergileniyor.

Ankara Roma Hamamı örenyeri için 1997 yılında başlanmış çevre düzenlemesi 2001 yılında tamamlanmış. Fakat, müzede gezi güzergahlarının olmaması, ziyaretçilerin dinlenme ve genel ihtiyaçlarına cevap verememesinden dolayı, onarım ve çevre düzenlemesi işine yeniden 2014’ün son aylarında başlanmış.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
Hamamın ön bahçesi

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi Gezisi

Girişteki merdivenleri çıktıktan sonra, müzenin ön bahçesi olarak bilinen yere ulaşıyorsunuz. Bahçede ziyaretçiler için bir yürüyüş yolu oluşturulmuş ve eserler bu yolun her iki tarafında sergilenmekte. Bahçede birçok mezar taşı, lahit, sütun ve anıtları görebiliyorsunuz. Ayrıca bahçede, Roma Hamamı tarihi ve kazısı hakkında bilgiler içeren panolar da bulunmakta.

Bahçeyi tamamladıktan sonra, etrafı teller ile çevrili hamamı görüyorsunuz. Maalesef, hamamın iç kısmında onarım çalışmaları yapıldığından dolayı, içeri girmeye izin verilmiyor. Sadece tellerin etrafından hamamı görebiliyorsunuz.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
Hamamın soğukluk bölümü ve soyunma odaları

Hamama ön bahçe tarafından baktığınız zaman ilk olarak ”Soğukluk” olarak bilinen havuz kısmı görülüyor. Hemen bu bölümün yanlarında ise soyunma odaları bulunmakta. Tellerin çevresinde yürümeye devam ettiğinizde, soğukluk bölümünden sonra, sıcak bölümü yer alıyor. Hamamın arka kısmında ise, ısıtma odası ve tesisatın yer aldığı bölümü görmek mümkün.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hamamın etrafını gezdikten sonra, arka bahçeye de bir göz atabilirsiniz. Arka bahçede, daha çok antik eserler sergilenmekte. Sütunlar, heykeller ve mezar stellerini bu bölümde görebiliyorsunuz.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
Arka bahçede yer alan sütunlar

NOT : Hamamın iç kısımlarında yapılan onarım çalışmaları bitmediği sürece, burayı pek tavsiye edebileceğimi söyleyemem. Çalışmalar bittikten sonra bile, tarihe ve arkeolojiye merakınız yoksa bu açık hava müzesini es geçin derim.

Roma Hamamı Hakkında Bilgiler

Müze, Ulus Meydanı’ndan Yıldırım Beyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı caddesi üzerinde 2-3 metre yükseklikte olan bir plato üzerinde yer almakta.

Hamamın bulunduğu bu alanın bir höyük olduğu söylenmekte. 1937 yılında yapılmış kazı çalışmaları sonucunda, Frig ve Roma devri katları ortaya çıkarılmış. 1938-1943 yıllarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ise, Hamam binası tamamıyla ortaya çıkarılmış.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
Açık Hava Müzesi

Eskilerin Çankırıkapı dedikleri bu örenyerinde, Roma çağı binaları arasında Antik Ankyra sütunlu yolundan bir kısım, Roma çağı hamamı ve Palaestra’sına ait binalar olmak üzere iki ayrı tesis bulunuyor.

Sütunlu Yol : Hamam binasının ve Palaestra’nın doğusunda yer alan bu sütunlu yolun, antik Ankyra şehrinin kutsal alanı olan Augustus Tapınağı’nın bulunduğu yere kadar uzandığı söylenmekte. Çünkü, yeni Ankara şehrinin gelişmesine rastlayan Cumhuriyet’in ilk yıllarında bugünkü Çankırı caddesi yapılırken bu sütunlu cadde ortaya çıkmış ve yolun altında kalmış.

Hamam Binası : Tektosag Galatları’nın şehri olan Ankyra, Roma devrinde de Galatia’nın başkenti olması ve doğudan batıya yolların birleştiği bir noktada olmasından dolayı, bu dönemde çok geliştiği söylenmekte.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
Hamamın ön bahçesi

Ankara Roma Hamamı Nerede, Nasıl Gidilir ?

Hamama, Ulus Meydanı’ndan yürüyerek 10-15 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Çankırı caddesinden geçen tüm minibüs ve otobüsler ile bu müzeye ulaşabilirsiniz. Ancak, Hacı Bayram Camii’ni de ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, ilk olarak camiyi, daha sonra bu camiden yürüyerek hamama gidin derim. Konum için tıklayın.

Roma Hamamı giriş ücreti ve ziyaret saatleri : Müzeye giriş 10 TL ve müzekart burada geçerli. Haftanın her günü ziyarete açık olan bu açık hava müzesini 08:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin yaz aylarında 1-2 saat daha geç kapanabileceğini de unutmayın.

Roma Hamamı yakınında görülecek yerler

Hacı Bayram Veli Camii : Hamama en fazla 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu camii, Ankara’nın en turistik ve en önemli camilerinden biri olarak biliniyor. Gerek çevresinde bulunan türbeler ve Augustus Tapınağı ile, gerekse camii yakınlarında bulunan hediyelik eşya satışı yapan dükkanları ile, görülmeye değer yerlerden biri diyebilirim.

Julian Sütunu : Hamamdan Hacı Bayram Camii’ne giderken görebileceğiniz bu sütun, çok etkileyici bir yapı olmasa da hamamı görmeye gelmişken 1-2 dakika göz atabileceğiniz bir eser.

Bunun yanında, hamamın Ulus Meydanı’na oldukça yakın olması sebebiyle, meydanda bulunan birçok önemli müzeyi de hamamı ziyaret ettikten sonra görebilirsiniz.

Ankara Roma Hamamı Açık Hava Müzesi, Ankara’ya turist olarak gelenlerin, arkeolojiye ve tarihe merakı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir örenyeridir. Gerek şehir merkezine yakınlığı gerekse müzekart ile ücretsiz olarak girebiliyor olmanız, bu müzeyi ziyaret etmek için yeterli sebeplerden. 5 dakikalığına da olsa bir göz atın, Roma ve Bizans dönemi hakkında az da olsa bilgi sahibi olun derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz