Efes Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi (Nerede, Nasıl Gidilir)

Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, İzmir-Selçuk’ta Efes Antik Kenti yakınlarında tarihi kalıntıların bulunduğu bir yer. Dünya üzerinde mermerden yapılmış ilk tapınak olması özelliğiyle oldukça önemli. Tapınaktan günümüze birkaç mermer bloktan başka bir şey kalmamasına rağmen, Efes’te en çok rağbet gören yerlerden olması da şaşırtıcı.

Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, günümüzde Efes Antik Kenti içerisinde bulunduğu söylenmekte. Fakat Efes Antik Kenti alanı içerisinde değil, antik kente 20-25 dakika yürüme mesafesinde bulunmakta.

Artemis Tapınağı
Tapınağın girişinde hemen sağ tarafta tadilatı sürmekte olan bir yapı. Ne olduğu hakkında hiçbir bilgi maalesef bulunmuyor.

Google’dan Artemis Tapınağı fotoğraflarına baktığınızda, gördüğünüz sağlam ve oldukça şık inşa edilmiş yapıyı günümüzde göremezsiniz. Artemis Tapınağı olarak bilinen bu yerde, sadece birkaç mermer sütun ve tapınaktan geriye kalan birkaç taş parçası bulunuyor. Bunun yanında, Efes bölgesine tapınağın birebir aynısı olacak şekilde, kopya bir tapınak yapılması planlanıyor. Tabi net bir şey olmadığından dolayı ne zaman yapılacağına dair bir bilgide bulunmuyor.

Göz at : Selçuk’ta nerede kalınır ? 

Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi

Artemis Tapınağı tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar gitmekte. Tapınağın inşaatinin ise, 120 yıl kadar sürdüğü söylenmekte.

Artemis Tapınağı
Tapınak kalıntılarının bulunduğu boş araziden kalan bazı taşlar

Latince ismi Artemisium olarak bilinen tapınağın mimari ise, Yunanlı Chersiphron olarak biliniyor. Tapınak ilk yapıldığı yıllarda, Krallardan sanatçılara, tüccarlardan gezginlere birçok kişi tarafından ziyaret edilerek, tanrıçaya dileklerini ve inançlarını sundukları dini bir yapı olarak kullanılmış.

4. yüzyılda Hristiyanlığın tam anlamıyla kabul edilmesinin ardından tapınak, Aziz John Chrysostom tarafından tamamen yıkılmış.

Artemis Tapınağı
Tapınak içerisinde en fazla olan taşların bulunduğu yer

Artemis Tapınağı’na giriş ücretsiz. Tapınağın ziyaret saatleri, 09:00-19:00 arası olarak bilinse de, kalıntıların bulunduğu alanın girişinde veya çevresinde hiçbir güvenlik görevlisi olmadığından dolayı, sanırım dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Artemis Tapınağı Nerede, Nasıl Gidilir ?

İzmir-Selçuk’ta bulunan tapınağa, Selçuk terminalinden yürüyerek 15-20 dakika içerisinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Efes Antik Kenti yoluna çıkıp 15 dakika yürüdükten sonra, sağ tarafınızda mutlaka tur otobüslerini veya kalabalığı göreceksiniz. İşte bu gördüğünüz kalabalığa doğru giderseniz, tapınaktan günümüze kalmış kalıntıları görebilirsiniz.

Artemis Tapınağı
Artemis Tapınağının bulunduğu bomboş arazi. Arka tarafta da, St Jean Kilisesi ve Selçuk Kalesine giden yol bulunuyor

Not : Artemis Tapınağı’na, tapınak görmek için değil, 1-2 taş parçası ve boş bir arazi görmek için gidildiğini unutmayın. ”Bu mu Artemis ?” diyebileceğiniz bir yer olduğundan, es geçseniz de çok fazla şey kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum.

Göz At : Selçuk gezilecek yerler

Artemis Tapınağı Çevresinde Gezilecek Yerler

1.İsa Bey Camii

Artemis Tapınağından ana yola çıkıp sol tarafa (Selçuk terminaline) doğru kısa bir yürüyüşten sonra, sola dönen bir yol göreceksiniz.

Ayrıca, bu yolun başında bir de yön tabelası bulunmakta (St Jean Kilisesi diye). Camii, St Jean Kilisesi’ne giden bu yol üzerinde bulunuyor. Zaten, Selçuk terminalinden tapınağa yürüyerek gidecek olursanız, bu yol ayrımını tapınağa gelmeden önce göreceksiniz. Ayrıca, tapınak içerisinden, İsa Bey Camii ve Selçuk Kalesini de görebilirsiniz.

Artemis Tapınağı
İsa Bey Camii- Çevresinde küçük birkaç büfe ve yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulabilirsiniz

İsa Bey Camii hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, Camii Aydınoğulları Beyliğinin kurucusu olan Mehmet Bey’in oğlu İsa Bey tarafından 1375 yılında yaptırılmış tarihi bir yapı. Mimarı ise, Şamlı Mimar Ali olarak bilinmekte. 19. yüzyılda, Kervansaray olarak da kullanıldığı tahmin edilen bu camii yapımında kullanılan birçok parçanın Efes Harabelerinden getirildiği söylenmekte.

Göz At : İzmir Gezi Rehberi

Deprem sonucunda biri tamamen, birinin ise minare şerefesi yıkılmış ve sanırım tarihi yapıyı bozmamak adına restore veya yeniden inşa edilmemiş.

Camii kapısı üzerindeki mermere işlenmiş ayetler ve zengin taş süslemeleri görülmeye değer. Günümüzde hem ziyarete, hem de ibadete açık olan camii, Selçuk’ta gezilecek yerler arasında.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi ve Selçuk Kalesine giden yol

2.St Jean Kilisesi

Artemis Tapınağı
Selçuk Kalesi manzaralı St Jean Kilisesi

Saint Jean Kilisesi’ne, İsa Bey Camisinin hemen yanındaki hafif yokuşlu yolu 2-3 dakika içerisinde çıkarak kilisenin girişine ulaşabilirsiniz.

Ayasuluk Tepesinin güney tarafında bulunan bu kiliseden günümüze birçok kalıntı kalmış. Kilisenin eski halini gösteren maketi ise, kilise etrafında görebilirsiniz.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi’nin maketi

St John Bazilikası olarak da bilinen kilise hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, Aziz Jean, Hz İsa’nın 12 havarisinden biri olarak bilinir. Aziz Jean öldükten sonra Ayasuluk Tepesine gömülüyor ve mezarın üzerine ahşap çatılı bir kilise inşa ediliyor. Daha sonra yenisinin yapılması için harekete geçen Bizans İmparatoru Justinien, bugünkü kilise kalıntılarının temellerini atıyor.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi’nden Selçuk manzarası

Kiliseye ”Takip Kapısı” adı verilen tarihi bir kapıdan giriliyor ve içeri girer girmez sol tarafa doğru gittiğinizde, kilisenin avlusunu ve bu avludan da Hisar Camiyi görebiliyorsunuz. Kilise, haç planlı olarak yapılmış ve Efes Kenti içerisinde, Artemis Tapınağı‘ndan sonra, en önemli ve en büyük dini yapı olarak kabul ediliyor.

Artemis Tapınağı
Papa Altın Paul 26 Temmuz 1967’de burada dua etmiş

Kilisede, St Jean mezarını ana kubbenin altında görebilirsiniz.

Muhteşem bir de manzarası olan bu kilise, Aziz Yahya Kilisesi olarak da anılıyor.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi’nin labirent gibi yerleri

St Jean Kilisesi giriş ücreti 2020 : 20 TL. Müzekart ile ücretsiz olarak burayı ziyaret edebilirsiniz. Yoksa da mutlaka İzmir’de veya Efes’te ilk ziyaret ettiğiniz örenyerlerinden veya müzelerden bu kartı alın derim. İzmir, özellikle Selçuk-Efes, müze kartsız gezilmez.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi Giriş kapısının bulunduğu yer, fotoğrafda bulunan iki panonun yer aldığı bölümde

St Jean Kilisesi ziyaret saatleri : 08:00-19:00 saatleri arasında burayı ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarında 1-2 saat daha erken kapanabileceğini de unutmayın.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi

3.Selçuk (Ayasuluk) Kalesi 

St Jean Kilisesi’nin hemen arka tarafında, muhteşem görkemiyle sizi karşılayan kale, Selçuk veya Ayasuluk Kalesi olarak bilinir. İki ana kapısı olan kaleden içeriye girdiğinizde görebileceğiniz sağlam yapılar ; Sarnıçlar, askerlere ait birkaç konut, hamam ve minaresinin bir bölümü yıkılmış olan Kale camisidir.

Artemis Tapınağı
Selçuk Kalesi, St Jean Kilisesinin hemen arkasında görülebiliyor

Yapılan kazılar sonucunda, caminin hemen yan tarafında bulunan evlerin temelleri ortaya çıkarılmış. Gerek surları gerekse farklı manzarası ile, Artemis Tapınağı gezinizden sonra göz atabileceğiniz, Selçuk’un simgesi olarak bilinen bir yapı.

Artemis Tapınağı
St Jean Kilisesi ve hemen arkasında Selçuk Kalesi manzarası

Artemis Tapınağı çevresinde gezilebilecek diğer yerlerden olan, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Efes Antik Kenti’de görülmeye değer. Fakat, tapınaktan buralara daha uzun sürede ulaşabileceğinizden dolayı, bu iki yeri tapınak çevresi gezinize eklemeyin. Yani, Selçuk terminalinden direkt olarak Efes Antik Kenti’ne gidin dönerken bir de Yedi Uyuyanlar Mağarası’na göz atın.

Tapınak ile birlikte bu 4 tarihi yer, birbirine oldukça yakın olduğundan hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız yoktur.

Not : Artemis Tapınağı etrafında yiyecek ve içecek bir şeyler satın alabileceğiniz yerler bulunmamakta. İçecek ve yiyecek ihtiyaçlarınızı, İsa Bey Camii etrafında bulunan yerlerden temin edebilirsiniz.

Artemis Tapınağı, St Jean Kilisesi, İsa Bey Camii ve Selçuk Kalesi, İzmir’de gezilecek yerler arasında, hem tarihi dokusuyla hem de farklı hikayeleri ile kaçırılmaması gereken yerlerden.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz