Bursa Gezi Rehberi | Bursa Gezisi Hakkında Her Şey

Bursa, Marmara Bölgesi’nin buram buram tarih kokan en önemli şehirlerinden biri olarak bilinir. Tarihi hanlardan, farklı yapıda Osmanlı camilerine, külliyelerden türbelere, birçok tarihi yapı ve esere ev sahipliği yapan bu şehir, tarihe meraklı olanların en çok beğeneceği şehirlerden biri diyebilirim. Şelaleleri ile de ünlü olan bu şehir de, gezilmesi gereken yerlerden, aktivitelere, alışverişten konaklama ve ulaşıma kadar ihtiyacınız olan tüm bilgiyi Bursa gezi rehberi adlı bu yazıda bulabilirsiniz.

Bursa Gezi Rehberi
Eski Aynalı Çarşıya giriş kapısına giden yol

Bursa Gezi Rehberi Adlı Bu Yazıda Yer Alan Konu Başlıkları

  • Bursa Gezilecek Yerler
  • Bursa’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ?
  • Bursa’da Nerede Kalınır ? Bursa Konaklama Rehberi
  • Bursa Kaç Günde Gezilir ?
  • Bursa Alışveriş Rehberi
  • Bursa Ulaşım Rehberi
  • Bursa Ne Zaman Ziyaret Edilir ?

⇒Bursa Gezilecek Yerler

Bursa merkez gezilmesi kolay olsa da, diğer tarihi ve turistik yerler sizi biraz zorlayabilir. Bu yüzden, iyi bir Bursa gezi planı yapmakta yarar var.

1.Ulu Camii ve Çevresi

Bursa Gezi Rehberi
Ulu Camii içi

Şüphesiz Bursa denince akla ilk gelen yerlerden olan Ulu Camii, tarih kokan her köşesi ve muhteşem ihtişamıyla, diğer camilere nazaran çok daha özel ve güzel diyebilirim. Şehir merkezinin kalbinin attığı yer bu cami etrafıdır demek doğru olur. Cami çevresinde Bursa’nın en önemli hanlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Cami etrafında bulunan hanlar, Koza Han, Emir Han, Eski İpek Han, Fidan Han gibi hanlardan oluşuyor.

Bursa Gezi Rehberi
Fidan Han

Cami etrafında, yiyecek ve içecek veya alışveriş konusunda tüm ihtiyacınız olanı bulabilirsiniz. Ulu Camii etrafında bulunan en ucuz yemek ve içecekleri, hanlar içerisinde bulabileceğiniz gibi, çarşı içlerinde de bulabilirsiniz. Uzun Çarşı ve Tuzpazarı Çarşısı bir şeyler satın almak için ideal yerlerdir ve bu yerlere Ulu Cami’den 3-5 dakika içerisinde yürüyerek ulaşabilirsiniz.

2.Tophane Parkı ve Çevresi

Bursa Gezi Rehberi
Tophane Parkı Manzarası

Bursa’nın en popüler ve en çok ziyaretçiye sahip parkı olan Tophane Parkı, bünyesinde Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, muhteşem bir şehir manzarası, Tophane Saat Kulesi ve Şehitler Abidesi’ni bulunduruyor. Birçok önemli ve hüzün dolu yeri bir arada, bu park içerisinde görebilirsiniz.

Bursa Gezi Rehberi
Sümbüllü Bahçe Konağı

Parka Girmeden hemen sağ tarafta benim çok beğendiğim ve size de tavsiye edebileceğim yer olan, Sümbüllü Bahçe Konağı Bulunuyor. Burada yemeklerinizi yiyebilir ve çay/kahvenizi içerken şehir manzarasını seyredebilirsiniz. Parktan çıktıktan hemen sonra veya parka gelmeden mutlaka dikkatini çekecek olan, Bursa Kalesi ve Saltanat Kapısı‘na göz atmayı ve bu Kalenin hemen karşısında bulunan Balibey Han‘da bir Türk kahvesi içmeyi de unutmayın.

Bursa Gezi Rehberi
Bursa Kalesi Saltanat Kapısı

3.Emir Sultan Camii ve Çevresi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi’ne Ulu Camiden yürüyerek gitmek mümkündür. Ben gittim çok da zor değildi. 20-25 dakikamı alan yolculuk sonrasında, Bursa’nın en duygu dolu yüklü olan bu yerine ulaşmıştım. Emir Sultan Camii çevresinde 3-5 dakika yürüme mesafesinde, Yeşil Camii ve Yeşil Türbe‘yi de görebilirsiniz.

Bursa Gezi Rehberi
Emir Sultan Külliyesi içerisinde yer alan Emir Sultan Türbesi

Gerek Emir Sultan gerekse Yeşil Camii, diğer camilerimize nazaran farklıdır diyebilirim. Mimari açıdan değil de, daha çok manevi ve tarihi açıdan önem arz eden bu yapıları kaçırmamanızda yarar var.

4.Bursa’da En İyi Kahvaltı Yapılabilecek Köyler

Misi Köyü ve Cumalıkızık Köyü‘dür. Birbirinden çok farklı konumlarda bulunan bu köylerden Cumalıkızık, gerçek köy yaşantısını hissedebileceğiniz, köy evlerinin bahçesine kurulmuş masalarında leziz serpme kahvaltılarını deneyebileceğiniz eşsiz bir yer. Gerek konaklama, gerek kahvaltı, gerekse birkaç ev yapımı ürünleri satın almak için hafta sonunda gidebileceğiniz, tüm doğallığıyla hayran kalacağınız bir köy.

Bursa Gezi Rehberi
Misi Köyü Çay Bahçesi

Misi Köyü ise, Cumalıkızık’a göre bence daha az popüler ve bu köyde pek turistik aktivite bulamayabilirsiniz. Eğer piknik yapmak veya kahvaltı yapmak için bir yer arıyorsanız, Misi Köyü, size beklediğinizi verecektir. Bunun dışında, tarihi renkli evleri görebilir, dere kenarında bulunan çay bahçesinde hafif esintiye karşı çayınızı/kahvenizi içebilirsiniz.

Bursa Gezi Rehberi
Misi Köyü

5.Muradiye Camii ve Külliyesi

İşte, Bursa’da esas gitmeniz gereken yer Muradiye Camii ve Külliyesi’dir. Bu külliye, gerek camisi ile gerekse külliye içerisinde bulunan onlarca türbe ile ziyaretçilere hüzünlü anlar yaşatan, manevi duyguları hissedebileceğiniz yerlerden.

Külliyenin tam karşısında küçük bir çay bahçesi bulunuyor ve burada yiyecek içecek lavabo gibi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Bursa Gezi Rehberi
Muradiye Camii içi

Külliye’ye iki dakika yürüme mesafesinde olan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi‘de görülmeye değer ücretli yerlerden. Ölüm ile yaşamı, hüzün ile huzuru bir arada hissedebileceğiniz bu külliyeyi es geçmemenizi tavsiye ederim.

Bursa’da gezilecek yerler, tabi ki bunlarla sınırlı değildir. Daha fazla yer için Bursa gezilecek yerler adlı sayfama göz atabilirsiniz.

⇒Bursa’da Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Bursa, kebapları ve köfteleri ile meşhur olan bir şehrimiz olsa da, daha birçok geleneksel Türk yemeklerini bu şehirde bulabilirsiniz.

Eğer, Ulu Camii ve çevresinde bir şeyler yemeyi planlıyorsanız, ilk tercihiniz Koza Han’dan yana olmalıdır diyebilirim. Bu handa aradığınızı bulamazsanız, diğer hanları deneyebilir veya çarşı içlerinde bulunan restoranlara göz atabilirsiniz. Yemek seçmem, ucuz olsun yeter diyorsanız, hanlardan vazgeçmeyin derim.

Bursa Gezi Rehberi
Tophane Kebapçısı

Eğer, Tophane Parkı etrafında yiyecek bir şeyler arıyorsanız, benim de tercih ettiğim ve sizin de ilk tercihlerinizden olabilecek ”Tophane Kebapçısı” adlı restoranı denemenizi tavsiye ederim. Fiyatlar çok ucuz olmasa da, kebaplar gerçekten harikaydı. Birçok yerde Hacı Dayı adlı mekan tavsiye edilse de, fiyatlar biraz uçuk olduğundan burayı es geçin derim. Park etrafında birçok restoran ve lokanta bulabilirsiniz. Fakat, Tophane oldukça turistik bir yer olduğundan restoran seçerken dikkatli olmak da yarar var.

Bursa’da ne yenir ? diyecek olursanız, kestane şekeri, kebap ve köfte yemeden dönmeyin derim.

⇒Bursa’da Nerede Kalınır ?

Bursa’da birçok uygun oteli rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Fakat, çok fazla seçenek olduğundan dolayı doğru oteli bulmak pek de kolay olmuyor. Bu yüzden, bütçeli bir Bursa gezisi için 3 yıldızlı otel olan Hampton By Hilton Hotel‘i, orta bütçeli bir Bursa gezisi için 4 yıldızlı otel olan Divan Bursa‘yı ve lüks bir Bursa gezisi için 5 yıldızlı otel olan Almira Hotel‘i deneyebilirsiniz. Bu oteller, şehirdeki en popüler oteller olduğu gibi, en iyi fiyat/fayda oranına da sahip otellerden.

⇒Bursa Kaç Günde Gezilir ?

Öncelikle çocuklu aileler için söyleyebileceğim tek şey, Bursa, çocuklarınızın seveceği bir şehir değil. Bu yüzden, çocuklarınız ile seyahat ediyorsanız, şelaleleri, köyleri ve parkları tercih etmenizi tavsiye ederim. Eğer, kendi başınıza seyahat ediyorsanız, doya doya Bursa’yı gezebilmek için en az 3 gününüzü Bursa için ayırmalısınız. Birçok yere ulaşım toplu taşıma araçları ile sağlandığından, bu şehirde çok fazla zaman kaybedebilirsiniz.

⇒Bursa Alışveriş Rehberi

Bursa Gezi Rehberi
Tuzpazarı Çarşısı

Bursa’da alışveriş merkezlerini kullanan Bursalıların olduğunu pek düşünmüyorum. Benim gittiğimde, Uzun Çarşı ve Tuzpazarı Çarşısı o kadar kalabalıktı ki, sanki bayram arefesi gibiydi. O kadar kalabalık olmasının en büyük sebebi, sanırım hem ucuz olması hem de aradığınız birçok şeyi bulabiliyor olmanız. Bu çarşılar, Bursa’da istediğiniz birçok şeyi çok uygun fiyatlara bulabileceğiniz yerler. Bu yüzden, alışveriş için önce bu iki çarşıyı daha sonra da Ulu Camii etrafında bulunan tüm kapalı çarşılara göz atın derim.

Bursa Gezi Rehberi
Uzun Çarşı

⇒Bursa Ulaşım Rehberi

Bursa’da birçok yere metrolarla ulaşabilirsiniz. Fakat, 4 TL karşılığında alınabilecek doldurulabilen kartlarınız yoksa, metrolar pahalıya mal olabiliyor. Makinelerden veya bilet gişelerinden aldığınızda bilet fiyatları 4 tl oluyor. Ancak, doldurmak istediğinizde 2 tl oluyor. Eğer, aracınız yoksa ve Bursa’da 2 günden fazla kalmayı planlıyorsanız, bu 4 TL’ye satılan doldurulabilir kartları, almanızı tavsiye ederim.

Bursa Gezi Rehberi
Balibey Han’ın önünde bulunan tramvay ve otobüs durağı

2 gün için geldiyseniz ve bu kartlardan almama gerek yok diyorsanız, önce bu düşüncenizi bir kenara bırakın derim. Yok ısrarla bilet alcam kart almıcam diyorsanız da, aldığınız biletleri kullandıktan sonra bilet gişelerine götürün ve karşılığında 1.25 Tl geri alın, düşük bir miktar gibi görünse de, 15-20 toplu taşıma araçlarınızı kullandıktan sonra, büyük bir meblağ ortaya çıkabiliyor.

⇒Bursa Ne Zaman Ziyaret Edilir ?

Bursa, bildiğiniz üzere en kalabalık şehirlerimizden biri. Ancak, turistik yerler camiler ve türbeler, öğrenci çocuk gruplarının akınına uğrayabiliyor. Bu gruplara denk gelmemek için okullar kapandıktan sonra Bursa’yı ziyaret etmenizi ve hafta sonu değil de, hafta içi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bursa’da hafta sonu adım atacak yer bulamayabilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz