Efes Celsus Kütüphanesi – Efes Antik Kenti

İzmir’in en turistik yerleri arasında olan, Selçuk-Efes’te bulunan, iki katlı cephesi ile dikkat çeken Celsus Kütüphanesi, 115-117 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen tarihi bir kalıntı olarak biliniyor. Tarihi dokusu ve kalıntıları ile Efes Antik Kenti içerisinde en çok rağbet gören yapılar arasında.

Antik Çağın en büyük üçüncü kütüphanesi olma özelliği ile dikkat çeken bu kütüphane, birçok yemek, toplantı, konser gibi aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Gerek farklı mimarisi ile, gerekse 2000 yıla yakın tarihi ile Efes’te ilginizi çekebilecek bir yer olduğunu söyleyebilirim.

Celsus Kütüphanesi Efes
Kütüphanenin içerisi, kitaplıklar içerisinde bulunan bilgilendirme panolarına göz atmayı unutmayın

Agoda.com ile Selçuk’daki en ideal otellere ve fırsatlara göz atmak için tıklayın.

Celsus Kütüphanesi Hakkında Bilgiler

Celsus Kütüphanesi’nin heykelleri giriş kısmında tüm ihtişamıyla ziyaretçileri karşılıyor. Girişte bulunan dört heykel, dört tanrıçayı temsil ettiği söyleniyor (Sophia, Episteme, Ennoia ve Arete). Burada bulunan heykeller orjinallerinin birebir aynısı olan kopyalar. Orjinalleri Viyana Müzesinde sergileniyor.

Celsus Kütüphanesi tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, bu kütüphane temel olarak 19. yüzyıl başlarında bulunmuş. 19. yüzyılın sonlarına doğru, aslına uygun bir şekilde inşa edilerek, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapması sağlanmış.

Kütüphanenin içerisinde kitaplık yerlerinin duvarların arkasına yapılmasının en önemli sebebi ise, kitapların korunmak istenmiş olması olduğu söyleniyor.

Yapı, her ne kadar iki katlı görünüyor olsa da, aslında 3 katlı olarak yapılmış.

Kütüphanenin, hangi döneme ait olduğu tam olarak bilinmese de ilk çağ uygarlıklarından İyonya dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

Celsus Kütüphanesi Efes
Kütüphanenin içerisinden görünüm

Celsus Kütüphanesi İçi

Kütüphane, öyle büyük bir yer değil. Detaylı olarak 5-10 dakika içerisinde rahatlıkla gezebileceğiniz yerlerden. Kütüphanenin içerisine adımınızı atar atmaz, Menorah 7 kollu şamdan dikkatinizi çekiyor. Bu şamdan Roma İmparatorluk Dönemi kütüphanenin merdiven basamaklarına kazınan Yahudi sembolü olarak biliniyor.

Her köşede kitaplık gibi yapılmış bölmeler bulunuyor. Bunların içerisinde ise, kütüphanenin özellikleri ve yapılışı hakkında bilgiler bulunuyor.

Celsus Kütüphanesi Efes
Kütüphane içerisinde bilgilendirme panolarında, Kütüphanenin özellikleri hakkında bilgileri bulabilirsiniz

Bir Bilgilendirme Panosunda ;

Kitaplık, yapılar arasında sıkışık bir alanda inşa edilmiştir. Bu nedenle istenilen anıtsal görünüm, perspektif yanıltmalar ile sağlanmıştır. Kenardaki yapı öğeleri (Sütun, başlık, Kiriş) ortada yer alanlardan daha küçük yapılarak daha uzaktaymış gibi gösterilmiştir. Böylece yapının olduğundan geniş algılanması gerçekleşebilmiştir.

Bu tarz bilgilendirme panoları ile, ziyaretçilerin gezisine anlam kazandırılmaya çalışılmış. Oldukça kısa ve öz olan bu bilgi panolarına da bir göz atmakta yarar var.

Celsus Kütüphanesi 2020 giriş ücreti, Efes Antik Kenti için ödediğiniz ücrete dahil olduğundan ayrıca bir ücret ödemiyorsunuz. Müzekart ile Efes Antik Kent’e girebilir, burayı da ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Not : Müzekartınız yoksa girişte bulunan gişeden kartları temin edebilirsiniz.

Celsus Kütüphanesi Efes
Kütüphane duvalarında bulunan yazılar

Celsus Kütüphanesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Roma’nın en önemli mimarlarından biri olan Vitruoya, kütüphanenin mimarı olarak bilinmekte.
  • Kütüphane Efes Valisi olan Julius Celsus Halemaeanus’un ölmesinden sonra, oğlu Julius Agiula tarafından babasının anısına yapılmış.
  • Celsus’un mezarı ise, kütüphanenin batısında bulunan duvarın altında olduğu söylenmekte.
  • Efes kazı çalışmaları sırasında kütüphanede bulunan kitap ruloları ve nişler günümüzde saklanmaktadır.
  • Kütüphanenin o dönemde 14.000’den fazla kitaba ev sahipliği yaptığı tahmin edilmekte.
  • Kütüphanenin girişinde bulunan merdivenlerin her iki tarafında, Yunanca ve Latince yazılar bulunuyor. Bu yazılar Celsus’un hayatı hakkında bilgiler içeriyormuş.
  • Kütüphanenin girişinde bulunan avlu ise, 21 metre genişliğinde mermerler ile döşenmiş.

Kütüphane Efes Antik Kenti içerisinde bulunduğundan dolayı, çevresinde birçok tarihi yapı ve eserleri de görebilirsiniz. Antik Kent içerisinde güzel bir konuma sahip bu kütüphanenin tam karşısında bulunan hafif yokuşlu yol, Kuretler Caddesi olarak bilinmekte. Bu caddeyi takip ederek çok daha farklı ve muhteşem tarihi yapılar görebilirsiniz.

Kütüphane, özellikle yaz sezonlarında birçok toplantı ve konsere ev sahipliği yapmakta. Tabi, bu konserlere katılabilmek için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekiyor. Fakat Antik Kentin kapanmasına yakın burayı ziyaret edecek olursanız, kütüphane önünde hazırlıkları görebilir ve akşama ne gibi bir etkinlik olacağını öğrenebilir ve hoşunuza giderse bu etkinliklere katılabilirsiniz. Tabi, özel bir etkinlik değilse.

Celsus Kütüphanesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Kütüphaneye ulaşım için Efes Antik Kenti’ne gitmeniz gerekiyor. Bunun için de, öncelikle Selçuk’a gelmeniz gerekmekte. İzmir terminalinden hemen hemen her 45 dakikada bir hareket eden minibüsler ile, Selçuk terminaline 1 saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Selçuk terminalinden de, her 15-20 dakikada bir hareket eden Efes minibüsleri ile 10 dakika içerisinde Efes Antik Kenti girişine kadar gelmek mümkün.

Antik Kent içerisine girdiğinizde ise, düz bir şekilde yolu takip ederek kütüphaneye ulaşabilirsiniz. Sol tarafınızda büyük antik tiyatro, sağ tarafınızda ise, Meryem Ana Kilisesi’ne giden bir yol bulunuyor. Siz sol tarafa doğru kıvrılan yolu kullanacaksınız. Konum için tıklayın.

Celsus Kütüphanesi ziyaret saatleri ise ; 08:00-19:00 saatleri arasıdır. Yani, Efes Antik Kenti’nin ziyaret saatleri ile aynıdır. Kış dönemlerinde antik kentin 1-2 saat daha erken kapanabileceğini de unutmayın.

Selçuk’da Nerede Kalınır ?

Selçuk’daki en popüler ve en ideal otellerden olan Efes Antik Hotel, Rilican Best View Hotel ve Ürkmez Hotel‘e göz atabilirsiniz. Selçuk’da hostel sayısı da oldukça çok olduğundan hostelleri de Selçuk’da denemek mümkün.

Celsus Kütüphanesi, özellikle tarih sevenler için muhteşem bir deneyim olacaktır. Zaten, İzmir gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken gereken Efes Antik Kenti içerisinde bulunduğundan, mutlaka bir göz atıp, merdivenlerinde dinlenmenizi tavsiye ederim.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz