Gaziantep Hamam Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Gaziantep‘in en gözde turistik müzelerden biri olan Hamam Müzesi, hem Osmanlı hem de Gaziantep hamam kültürünü en iyi görebileceğiniz müze. Sıcaklık, soğukluk ve ılıklık bölümleri en iyi şekilde betimlenmiş. Balmumu heykellerinden bronz heykellere, tüm hamam adabı ve kültürünü çok yakından görebileceğiniz bu müzeyi es geçmeyin derim.

Günümüzde yıkanıp paklanmak için kullanılan hamamlar, dönemin sosyalleşme mekanlarıymış aslında 🙂 İnsanlar hem temizlenip hem de sosyal hayattan, ticaretten ve daha birçok konudan bahsederlermiş. Aynı, Romalıların ortak tuvalet alanlarında ticaret ve savaş konusu konuştukları gibi. Biraz garip bir benzetme olsa da, Romalılar için bu ortak alanlar ne kadar önemliyse, bizim için de zamanında hamamlar oldukça önemliymiş.

Gaziantep Hamam Müzesi
Çiğköfte betimlemesi

Eskiden Gaziantep evlerinden banyo olmadığından dolayı, hamamlara cümbür cemaat gidilirmiş. Tabi, günümüzde bizim yaptığımız gibi 1-2 saat için değil de, tüm gün orada kalacakmış gibi giderlermiş. Yemekleri de hamamlarda yaparlarmış. Bu yemekler de tahmin edebileceğiniz üzere, kısır, çiğköfte, maş piyazı, lolaz piyazı, dolma, sarma, karpuz, üzüm gibi yiyeceklerden oluşuyor.
Hamamların çok büyük önem taşımasının en önemli nedeni ise, ortak alanlar olduğundan hamamlarda özel günler düzenlenirmiş. Lohusa hamamı, adak hamamı, hamamda kız beğenme, gelin hamamı, damat hamamı gibi hamam günleri düzenlenirmiş.

Gaziantep Hamam Müzesi
Kadınlar Hamamını Betimleyen bronz heykeller

Antep hamamları o kadar ünlüymüş ki, türküsü bile yapılmış. Yani, hamam denince akla ilk gelen şehirlerden biridir, Gaziantep.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gaziantep Hamam Müzesi Hakkında Bilgiler

Hamam, Lala Mustafa Paşa tarafından 1563-1577 yılları arasında yaptırılmış. Lala Mustafa Paşa burayı bir külliye olarak inşa ettirmiş aslında. Hamamın arka tarafında Hişva Hanı ve yan tarafında Susam Hane varmış. Hatta günümüze ulaşmamış Mihr’i Miran adında bir de mescit bulunuyormuş.

Gaziantep’teki hamamların Anadolu’daki hamamlardan farkı ise, zemin kotun altında yer gömülü olarak inşa edilmiş olmasıdır. Bunun nedeni ise, hamamdaki sıcaklığı sabit tutma ve hamam yeraltı suyundan direkt olarak yararlaması amaçlandığındanmış.

Gaziantep Hamam Müzesi
Hamamda sergilenen eserler

Bu hamam, 3 bölümden oluşuyor. İlk girişteki bölüm soğukluk bölümü olarak biliniyor ve loca anlamına da geliyormuş. Bu yer, hamama gelen kişinin ilk olarak peştemalcıdan peştemalını alıp, kabinlerde üzerini değiştirdiği yer olarak biliniyor.

Bundan sonra kişi ikinci bölüm olan Ilıklık bölümüne geçer ve vücudunu bir sonraki bölüme alıştırdıktan sonra da asıl yıkanma bölümü olan sıcaklık bölümüne geçer. Tabi, bu sıcaklığa benim gibi dayanamayan birçok kişi, ılıklık bölümünde yıkanarak, hamamı terk eder.

Gaziantep Hamam Müzesi
Bronz Heykeller

Gelin hamamlarında eğlence dışında şamşırak geleneği de var. Nedir bu şamşırak geleneği ? diye soracak olursanız, şamşırak doğal bir parfümmüş. Gül suyundan olan bu parfümün içerisine, amber, tarçın ve misk gibi hoş kokulu karışımlarda eklenerek gelinin başına hamamdan çıkarken sıcaklık ve ılıklık bölümü arasında dökülür. Tabi bu şamşırağı döken kişi hem evli hem de mutlu bir evliliğe sahip olmalıymış ki mutluluğu evlenecek kıza da geçsin.

Gaziantep bebekleri ise, hamamlarda büyürmüş. Bebek doğduktan 20 gün sonra 20 hamamına, 40 gün geçince ise, 40 hamamına götürürlermiş. 40 hamamında önce bebek tuzlanırmış (bebek kokmasın ve pişik olmasın diye), daha sonra 40 taş su ile kırklama yapılırmış. Kırklama ; Eskiden, karabasan anneye ve çocuğa gelmesin, kötü ruhlar onlardan uzak dursun diye yapılırmış.

Gaziantep Hamam Müzesi
Müzenin giriş bölümündeki ilk göreceğiniz sergi bölümü

Daha birçok hikayeyi dinleyip anlayabileceğiniz Hamam Müzesi, Gaziantep Kalesi yakınlarında bulunuyor

Gaziantep Hamam Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Antep’in bu farklı müzesi, Antep Kalesi’ne 3-4 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Yani, konum olarak oldukça merkezi bir yerde bulunmakta. Hamama ulaşmak için şehir merkezinde olmanız yeterli. Hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız olmadan merkezden bu müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Hamam Müzesi
Balmumu Heykeller oldukça başarılı

Hamam Müzesi Giriş Ücreti 2020 ve Ziyaret Saatleri

Müzeye giriş tam 3 TL, öğrenci ise 1.5 tl. Müzeyi 08:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep’te gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken yerlerden olan Hamam Müzesi, hamam kültürünün tüm detayları ile gözler önüne serildiği bir müze. Az çok hamamlara ve hamam kültürüne merakınız varsa, bu müzeyi seveceksiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz