Gaziantep Kalesi Panorama Müzesi

Gaziantep denince akla ilk olarak leziz Antep yemekleri gelse de, bugüne kadar ayakta kalabilen Gaziantep kalesi de en az Antep yemekleri kadar popüler. Tüm ihtişamı ve heybetli yapısı ile şehir merkezinde yüksekçe bir tepe üzerinde bulunan bu kale, tarihe ve sanata merakı olanların uğrayabileceği güzel yerlerden.

Gaziantep Kalesi
Kalenin merdivenleri

6 bin yıllık tarihi ile kalkolitik döneme kadar gidiyormuş bu kalenin kurulu olduğu höyük. Tabi, kalenin tam olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı da bilinmiyor. Zaten burada kaleden çok Antep’in kurtuluş dönemine ait bilgileri bulabiliyorsunuz. Ayrıca, kalenin üst kısmına çıkmak ve belirli bölümlerine girmek de yasak olduğundan, 5-10 dakikada kaleyi rahatlıkla gezebiliyorsunuz.

Gaziantep Kalesi
Kalenin giriş bölümü

Gaziantep Kalesi Hakkında Bilgiler

Alleben deresinin hemen yan tarafına, bir höyük üzerine kurulu olan bu kalenin, bazı kaynaklarda bir kayalık üzerinde olduğu da söyleniyor.

Gaziantep kalesi iç ve dış kaleden oluşuyor. Anıtsal kapıdan dış kalenin içerisine girdiğinizde iki yol karşınıza çıkıyor. Bu yollardan biri kalenin iç kesimlerine, diğeri ise kalenin üstüne gider. Sola giden yolu takip ettiğiniz takdirde, anıtsal bir kapı ve asma köprüyle geçilen yola gelirsiniz. Burayı geçtikten sonra ise, iç kaleye ulaşıyorsunuz.

Gaziantep Kalesi
Kalenin girişinde bulunan heykeller

İç kaleden girdiğinizde heykellerin, resimlerin, rölyeflerin olduğu yaklaşık 200 metre uzunluğunda bir galeriye çıkıyorsunuz. Işıklandırılmış bu galeri, Gaziantep kalesi panorama müzesi olarak biliniyor. İstiklal savaşı’nda gerçekleşen kahramanca mücadele ve o zamana ait olaylar, heykeller, makaleler, rölyefler ve bir televizyon yardımı ile çok güzel bir şekilde anlatılıyor.

Gaziantep Kalesi
İç kaleye giriş

Müze içerisinde Gaziantep halkının ve askerlerinin kahramanca mücadelesi, kronolojik bir sıraya göre anlatılıyor. Müzede, birçok kabartma, resim, rölyef ve heykeller bulunuyor. Bu eserlerle savaş dönemi Gaziantep halkının ve askerlerinin yaşadığı sıkıntılar en etkileyici şekilde anlatılmış. Bir de küçük televizyon bulunuyor müzede. Tarihe merakınız varsa Antep belgeselini bu televizyondan izleyebiliyorsunuz. Bunun yanında, Gaziantep mücadelesinde savaşan halk ve subay portlerini ve büstlerini de müze içerisinde görmek mümkün.

Gaziantep Kalesi
Kale girişi

Kale, Antep tarihini öğrenmek için en güzel yer. Bu yüzden, tarihe ve az biraz da sanata merakınız varsa, bu kaleyi Gaziantep gezilecek yerler listenize ekleyin derim.

Kalenin bulunduğu höyük hakkında bir çok söylenti bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise, yükseltinin üzerinde Roma döneminde birkaç gözetleme kulesinin bulunduğudur.

Gaziantep Kalesi
Panorama Müzesi

Kale Bizanslılardan sonra sırasıyla, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Moğollar, Dulkadiroğulları, Memluklar ve Osmanlılar’ın yönetimine girmiş.

Kalenin ana kapı üzerinde bulunan kitabesine göre, Osmanlı imparatorluğu döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın 1557 yılında kaleyi tamir ettirdiği anlaşılmakta.

Gaziantep Kalesi
Panorama Müzesi

Evliya Çelebi ise, kalede camii, hamam ve evler olduğundan söz etmiş. Kalede, 1989-2004 yılları arasında Gaziantep müzesi başkanlığında, kazı çalışmaları yapılmış.

Bu kazılar sonucunda hamam, kale camii ve koğuşlar ortaya çıkarılmış. Bununla beraber restorasyon çalışmaları yapılarak kale çevresine koruma duvar yapılmış, taşlar döşenmiş, galeri temizlenerek diğer kapı girişleri demir parmaklıklarla kapatılmış ve kale kontrollü olarak ziyarete açılmış.

Bugün kalenin üst tarafına geçilmesine izin verilmiyor. Sadece, kalenin galerisi (Gaziantep Kalesi Panorama Müzesi) ve bazı küçük bölümler ziyarete açık.

Gaziantep Kalesi
Panorama Müzesi

Gaziantep Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kaleye ve kale içerisinde bulunan müzeye girişler ücretsiz. Kalenin ziyaret saatleri ise, 08:00-17:00 saatleri arasıdır

Gaziantep Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Kale, şehir merkezinde bulunuyor. Yani, eğer şehir merkezinde bir yerde bulunuyorsanız, hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız olmadan kaleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Kalesi
Panorama Müzesi

Kale çevresinde gezilecek diğer turistik yerler

  • Medusa cam eserler müzesi ; Eskişehir’de olduğu kadar, Gaziantep’te de cam sanatı oldukça popüler. Cam sanatının en iyi şekilde icra edildiği eserlere göz atmak için kaleye 3 dakika yürüme mesafesinde olan bu müzeye de mutlaka bir göz atın.
  • Şirvani Camii ; Pek turistik bir camii olmasa da, kaleye 3 dakika yürüme mesafesinde olduğu için göz atılabilecek tarihi camilerden.
  • Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ; Kaleye 4 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu müzede, Antep mutfak kültürünü en iyi şekilde gözlemleyebiliyorsunuz. Bunun yanında, müze içerisinde bulunan televizyonlardan Antep mutfağına ait yemeklerin tariflerini de öğrenebiliyorsunuz.
  • Tarihi Gümrük Hanı ; Çift renkli, çift lezzetli fincanda pişen Osmanlı dibek kahvesini mutlaka bu han içerisinde deneyin. Zaten han, kaleye 7 dakika yürüme mesafesinde bulunduğundan kale ziyareti sonrası dinlenerek kahvelerinizi burada yudumlayabilirsiniz.
  • Tarihi Zincirli Bedesten ; Gaziantep anısına veya hediyelik birkaç şey almak için uğrayabileceğiniz bu tarihi bedestende aradığınız birçok şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Bu bedesten kaleye sadece 8 dakika yürüme mesafesinde.

Gaziantep’in bu güzel kalesi, gerek dramatik tarihi ile gerekse farklı mimari yapısı ve müzesi ile, Antep’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Antep’e kadar gelip de bu kaleyi görmeden olmaz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz