Hacı Bayram Camii Hakkında Bilgiler

Ankara’nın Ulus semtinde, tüm ihtişamı ve güzelliğiyle göz kamaştıran Hacı Bayram Camii Ankara’da huzur ve maneviyatı bir arada bulabileceğiniz bir yer. Çevresinde bulunan birçok tarihi ve turistik yapılarıyla da turistlerin ilgisini çeken camii, hemen yanı başında bulunan Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ile Ankara gezinizde göz atmanızı tavsiye edebileceğim yerlerden.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camiye ara sokaklardan gelmezseniz, büyük ihtimal bu girişi kullanacaksınız

Hacı Bayram Camii Hakkında Bilgiler

Camii, birçok camimize nazaran biraz daha farklı bir mimariye sahip diyebilirim. Öncelikle Türkiye’de kubbesiz olarak yapılmış camilerimizden. Modern bir tarzda yeniden yapılmış üst katı, caminin en güzel yerlerinden. Taş kaideli, tuğla duvarlı olan bu caminin adı, her ne kadar Hacı Bayram-ı Veli Camii olsa da, aradaki ”ı” ve ”veli” kullanılmadan anılıyor.

Hacı Bayram Camii Ankara
Bu cami kubbesiz olarak yapılmış camilerimizden

Kiremit çatılı, taş kaideli olan bu camii, dikdörtgen planlı olarak yapılmış. Camii, doğusunda Augustus Tapınağı duvarına, güneyde Hacı Bayram Veli Türbesi‘ne dayanmış.

Caminin tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, caminin ilk inşa tarihi 1427 yılı olarak biliniyor. Camii, tavan, mihrap, minber işçiliği süslemesi, müezzin mahfili altındaki çinileri ve tavan yapımı ile, 18.yüzyıl Ankara camilerinin karakterini kazandırmış. 9 ay gibi bir süre restorasyon çalışmasının ardından 2011’de ibadete ve ziyaretçiye açılarak günümüzde Ankara’nın en güzel camileri arasındaki yerini almış.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camii çevresinde bulunan Veda Hutbesine ve saat kulesine de göz atmayın unutmayın

Caminin güneydoğu duvarında iki şerefeli olan bir minare bulunuyor. Cami avlusu ve bahçesi ise, oldukça büyük diyebilirim. Caminin hemen yanında bulunan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi‘nden başka bir de, Osman Fazıl Paşa Türbesi bulunuyor.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camii avlusuna girmeden önce, göreceğiniz manzara

Hacı Bayram Camii İçi

Tek sahınlı olarak yapılmış iç mekan, parlak bir ahşap tavan ile örtülmüş ki, bu da camiye farklı bir modern hava katmış. Tavanın tam ortasında bir de altıgen biçimli rozet bulunuyor. Bu rozetin aynısını kadın mahfilinin batısındaki ek mekanın tavanında da görmek mümkün. Ayrıca, caminin iç mekan tavanlarında bulunan pervazlar üzerinde, gayet başarılı olduğunu söyleyebileceğim çiçek desenleri de kaçırılmaması gereken eserlerden.

Hacı Bayram Camii Ankara
Caminin içi ve ayakkabılıklar

Caminin üst pencereleri, birçok camimizde olduğu gibi vitraylı olarak yapılmış. Ayrıca, pencere etrafları da kalemiçi bitkisel desenler ile çevrilmiş.

Camii içinde bulunan duvarlarda çiniler ilk dikkat çeken yerlerden oluyor. Bu çinilerin memleketini soracak olursanız, burada kullanılan çiniler, Kütahya çinileri olarak biliniyor. Pencere üstlerine kadar yerleştirilmiş olan bu çiniler, camiye güzel bir hava kattığı söylenebilir.

Hacı Bayram Camii Ankara
Caminin üst katı, alt katına nazaran daha modern yapılmış

Camii içerisinde en dikkat çeken yerlerden biri de, mihrap alınlığında beş sıra halinde yazılmış Kuran-ı Kerim sureleri diyebilirim. Ayrıca, Kelime-i Tevhid yazısının süsleme olarak mihrap bordürlerine yapılmış olması da gayet güzel bir işçiliğin örneği.

Camide bulunan ahşap üzerlerine boyanan nakışların, Nakkaş Mustafa’ya ait olduğu söylenmekte. Kıble tarafında bulunan iki kitabede ise, Hacı Bayram Camii 1774 yılında, Hacı Bayram Veli’nin torunlarından olan Mehmet Baba tarafından tamir edildiği yazmakta.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camii minberi ve mihrabı

Camii Çevresinde Gezilecek Yerler

Augustus tapınağı 

Roma döneminden günümüze kalmış en önemli eserlerden biri olarak bilinen Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Veli Camii’nin hemen bitişiğinde bulunuyor. Tapınak diye bilinse de, sadece kalıntılardan ibaret olduğunu unutmayın. Benim gittiğimde restorasyon çalışması yapılıyordu ve 2-3 yıla kalmaz güzel bir yapının ortaya çıkacağını umuyorum.

Hacı Bayram Camii Ankara
Caminin hemen bitişiğinde bulunan Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ; Tapınak, Roma’nın en ünlü imparatorlarından biri olan Augustus adına, bir bağlılık simgesi olarak yapılmış. Tapınak duvarlarının iç yüzünde Latince, güneydoğu duvarının dış yüzünde ise, Yunanca yazıtlar da göze çarpıyor. Bu yazıtlarda, Büyük İmparator Augustus’un başarılarının anlatıldığı söyleniyor.

Roma dönemi öncesinde ise, Kybele ve Men’e adandığı söylenen Augustus Tapınağı, öyle çok etkileneceğiniz yerlerden olmasa da, camii yanında bulunduğundan, camiye gelmişken bir göz atabileceğiniz yerlerden.

Hacı Bayram Camii Ankara
Augustus Tapınağının camii arkasından görünümü

Hacı Bayram Veli Türbesi

Caminin mihrap duvarına bitişik olan türbenin 1429 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Kare planlı bir yapıda olan türbe üzeri, kurşundan kubbe ile örtülmüş. Türbenin en dikkat çeken yeri, şüphesiz giriş kapısı kemeri oluyor. Bu kemer, zikzaklı kilit taşlarıyla bezenmiş. Türbeye girmeden önce mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Hacı Bayram Camii Ankara
Hacı Bayram Veli Türbesi

15. yüzyıl türbelerinin en güzel örneklerinden olan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi‘nin içindeki kubbe, turuncu, gri, sarı renkli kalemiçi süsleme sanatı kullanılarak yapılmış. Mihrap ise oldukça sade bir yapıda.

Camii ziyaretine gelenlerin ilk uğradıkları yerlerden olan bu türbeyi de kaçırmayın derim.

Hacı Bayram Camii Ankara
Hacı Bayram Veli Türbesinde bulunan sandukalar

Cami bahçesinde bulunan bir diğer türbe ise, Osman Fazıl Paşa Türbesi. Buraya kadar gelmişken, bu türbeye de göz atabilirsiniz.

Hacı Bayram Camii Ankara
Türbenin kubbesi

Bu yerleri ziyaret ettikten sonra, camiye gelirken mutlaka gözünüze çarpmış olan Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı‘na ve çarşının hemen sol tarafında bulunan saat kulesine de göz atabilirsiniz. Çarşının tam üzerinde bulunan Bolu Akın Lokantası da, cami ziyaretinizden sonra bir şeyler yiyebileceğiniz güzel bir mekan olacaktır. 1958 yılında açıldığı söylenen bu lokantada, sulu yemek çeşitlerinden iskendere, dönerden köftelere aradığınız birçok yemek çeşidini bulabilirsiniz.

Hacı Bayram Camii Ankara
Bolu Akın Lokantası, Hacı Bayram Camii’ye oldukça yakında bir konumda bulunuyor

Bu camii ziyaretinizden sonra hemen buradan ayrılmayın, etrafı keşfedin. Camii ilginizi çekmese de, cami etrafında bulunan tarihi yapılar veya türbeler ilginizi çekecektir.

Hacı Bayram Camii Ankara
Caminin çevresi de görülmeye değer

Bunun yanında, camii etrafında birçok hediyelik eşya satışı yapan dükkanlar da bulmak mümkün. Bu dükkanlarda daha çok namazlık, tesbih ve hac malzemeleri olsa da, farklı birkaç hediyelik  şeyler de bulabilirsiniz.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camii etrafında bulunan hediyelik eşya satışı yapan dükkanlardan biri

Bu camii, Ankara’da gezilecek yerler arasında oldukça popüler yerlerden olan, Julian Sütunu, Gülbaba Türbesi, Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ulus Meydanına sadece 5-10 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bu yüzden, bu camiyi es geçmeyin derim.

Hacı Bayram Camii Ankara
Camiye oldukça yakın olan Nazım Usta adlı mekan, denememiş olsam da tercih edilebilecek yerlerden

Hacı Bayram Camii Nerede, Nasıl Gidilir ?

Eğer Ulus ve yakınlarında bulunuyorsanız, hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız yoktur. Ulus meydanında camiye 10-12 dakika içerisinde yürüyerek rahatlıkla gidilebilir.

Eğer Kızılay’dan camiye ulaşmaya çalışıyorsanız, öncelikle Kızılay’dan Atatürk bulvarını takip ederek Ulus meydanına ulaşmanızı, buradan da Anafartalar çarşısını bulup, hemen çarşıdan sağa dönerek Hisar parkı caddesine ulaşabilirsiniz. Bu caddeye geldikten sonra, Hükümet caddesini herhangi birine sorun, zaten camii, Hükümet caddesine 200 metre uzaklıkta bulunuyor. Konum için tıklayın.

Hacı Bayram Camii Ankara
Caminin girişi de oldukça modern yapıda yapılmış

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yok, Kızılay’dan Ulus’a yürümem diyorsanız, metroları veya minibüsleri kullanabilirsiniz. Fakat, illa ulaşım aracı kullanacağım diyorsanız, minibüsleri tercih edin derim.

Bu cami, buram buram tarih kokan, biraz huzur, biraz manevi duyguları hissedebileceğiniz oldukça özel yerlerden. Camii ilginizi çekmezse, Augustus Tapınağı, o da olmadı türbeler, hadi o da olmadı, Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı hoşunuza gidecektir. Bu yüzden, Ankara’ya kadar gelip de bu camiyi görmeden gezinize son vermeyin derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz