İzmir Hisar Camii Nerede – Nasıl Gidilir ?

Hisar Camii, İzmir‘in en bilindik yerlerinden biri olan, Kemeraltı Çarşısı içerisinde, Kızlarağası Hanı bitişiğinde tüm ihtişamıyla ziyaretçileri ağırlıyor. Birçok camimizin mimari yapısına benzediğini söyleyebileceğim camii, daha çok tarihi ile ön plana çıkan dini yapılardan biri. Aydınoğlu Yakup Bey tarafından 1597’de yaptırılan camii, ismini yapıldığı zamanda hemen yanı başında duran Hisardan aldığı söylenir.

Tarihi Hisar Camii İçi

Caminin girişinde bulunan ayakkabılıklar kilitlenebilir, gayet şık bir dizaynda yapılmış. Caminin giriş kapısında ise, soğuğu ve sıcağı kesen bir de muşamba bulunuyor. Biraz zor açılan bu kapıdan içeri girdiğinizde, camiyi diğer camilerimizden ayıran pek önemli özelliğin olmadığını göreceksiniz. Camii içerisi gündüzleri pencereden giren doğal ışık ile aydınlanıyor. Diğer camilerimizden tek farklı yapısı ise, üst katın biraz daha farklı mimari tarzda yapılmış olması diyebilirim.

Cami Girişi
Cami girişi

Hisar Cami’nin tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse de ; Bugün caminin bulunduğu yerde, 1400 yıllarında ”Liman Kalesi” adında bir kalenin varlığından söz ediliyor. Bu kalenin 1410 yılında Orta Asya’nın büyük İmparatoru Timur tarafından yıkıldığı söylenmekte. Caminin ise, bu yıkıntılar üzerine 1597 yılında yapıldığı tahmin ediliyor.

Camii daha önceden var olduğu tahmin edilen bir kale üzerine yapıldığı için ”Hisar” adını, bundan dolayı almış olabileceği de söylenmekte.

İzmir'in Tarihi Camileri
Caminin içi diğer camilerimizden çok da farklı değil.

İzmir’in en eski camisi olan bu cami 1800 ve 1900’lü yıllarda çeşitli tadilatlar görmüş. İstanbul için Süleymaniye Camii ne anlam ifade ediyorsa, İzmir için de Hisar Cami, o anlama geliyor diyebilirim.

Caminin hem yerli hem de yabancı turistleri bu kadar meraklandıracak bir farklılığının olmadığını düşünsem de, tarihi bakımdan önemli olan bu 400 yıllık camiyi, İzmir gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederim.

İzmirlilerin nostaljik çarşı olarak bildiği Hisarönü Çarşısı’na açılan camii, Şadırvan Camii olarak da biliniyor. Muhteşem bir atmosferi olan çarşı ve Kızlarağası Hanı’na olan yakınlığı ile,  oldukça önemli bir yerde bulunduğunu söyleyebilirim.

İzmir'in en güzel camileri
Caminin üst katı

Camiden her ne kadar çok etkilenmemiş olsam da, İzmir’in simgelerinden biri olarak biliniyor ve İzmir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde 75 gibi büyük bir oranı bu camiyi ziyaret ediyormuş. Bu yüzden, kısa süreliğine de olsa bir göz atmakta yarar var.

Tarihi Caminin İçin
Caminin kubbesi

Hisar Camii Hakkında Bilgiler

Cami yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmış. Kare planlı bir yapıda olan caminin, 8 fil ayağı üzerine oturmuş bir merkezi kubbesi ve onu destekleyen 6 kubbesi bulunuyor. Caminin ana giriş yeri olarak bilinen batı yönü girişinden, camiye 3 farklı giriş kapısı bulunuyor. Caminin ahşaptan yapılmış minberi sedef kakmalı, mihrap yapısı, yuvarlak bir niş şeklinde yapılmış. Camii minaresi ise, kesme taştan, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli.

Hisar Caminin bulunduğu bölge, gerek Kızlarağası Hanı ile gerekse, Hisarönü Çarşısı ile, oldukça kalabalık ve turistik yerlerden. Özellikle caminin hemen karşısında bulunan, çay bahçeleri ve restoranlar tıklım tıklım. Kemeraltı Çarşısı‘nın son noktalarından biri olan bu camii ziyaretinden sonra, yerli yabancı birçok turist buralarda bulunan kalabalık mekanları tercih ediyor. Sizin de böyle bir düşünceniz varsa, cafeler ve restoranlardaki yemek ücretlerinin, normalin biraz üstünde olabileceğini unutmayın.

Cami adında şehrin tüm hikayesini, yapısında ise, geçmişten artakalan taşları saklıyor. Hisarönü’nün o boğucu kalabalığından biraz uzaklaşmak isteyenlerin, huzur ve maneviyatı bulabileceği, bu camii görülmeye değer camilerimizden.

Hisar Camii Yakınında Gezilecek Diğer Yerler

Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı İzmir
Han içerisinde bulunan Gramafon Evi de görülmeye değer yerlerden

Hisar Cami bitişiğinde tüm ihtişamıyla göz kamaştıran bu tarihi han, İzmir’de en çok sevebileceğinizi düşündüğüm yerlerden biri.

Handan içeri girer girmez, acı kahve ve tütsü kokusunu iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Birçok hediyelik ve antika eşyaların, takıların bulunabileceği bir çarşı görevi de görüyor.

Hanın tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, girişte bulunan kitabeye göre han, 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmış.

Han, öyle çok fazla etkilenebileceğiniz yerlerden olmasa da, İzmirliler için oldukça anlamlı ve özel olan bu han, Kemeraltı Çarşısı gezinizden sonra Türk kahvenizi içerek dinlenebileceğiniz güzel yerlerden.

Han’da mutlaka görüp bir kahvesini içmenizi tavsiye edebileceğim yer ise, Ömer Usta Kahveci adlı mekandır. Aşırı kalabalık olması nedeniyle, oturacak yer bulamadığım bu mekanı ünlü yapan şey, fincanda pişen kahveleri oluyor. Dibekte dövülmüş kahve, porselen fincan içerisinde ayarlandıktan sonra pişirilip size servis ediliyor. Tabi, fincanı tutmak az da olsa zor olabiliyor.

Kızlarağası Hanı İzmir
Kızlarağası Hanı’nın dışarıdan görünümü

Birçok mekan sahibi, fincanda kahve pişirmeyi ”ben icat ettim” dese de, onlara inanmayın. Biraz tarih araştırın ve göreceksiniz ki fincanda kahve pişirme tekniği Mimar Sinan dönemine kadar gitmekte.

İlla bu mekana gitmenize de sanırım gerek yok. Fakat, oldukça kalabalık olması ve atmosferinin güzel olması sebebiyle ilk tercih etmenizi tavsiye edebileceğim yerlerden. Bunun dışında, han içerisinde aynı şekilde kahve içebileceğiniz 1-2 yer daha da bulunuyor.

Hanın en iyi manzarası diyebileceğim yer ise, caminin manzarasını görebileceğiniz üst kattır. Hanın farklı yapısı ve caminin minaresi ile güzel bir manzara ortaya çıkıyor.

Kızlarağası Hanı İzmir
Han içerisinde birçok antikacı da bulunmakta

Tek katlı bedestenleri ile dikkat çeken bu han, İzmir’de kaçırmamanız gereken tarihi yerlerden. Ayrıca, hem birçok turistik yere yakın olması, hem de Hisar Cami’nin hemen yanında bulunması ile, kolay ziyaret edebileceğiniz yerlerden.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Hisar Camii Nerede, Nasıl Gidilir ?

Tarihi camii ve  Kızlarağası Hanı, İzmir’in en bilindik yerlerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alıyor. Eğer, metroları kullanarak bu tarihi iki yapıya ulaşmak istiyorsanız, Çankaya metro durağını kullanabilirsiniz. Han ve Camii, bu metro durağından sadece 5 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Konum için tıklayın.

Fakat, benim size tavsiyem, önce Konak Meydanına giderek, burada İzmir Saat Kulesi‘ni ve Yalı Konak Camii’yi görmeniz. Daha sonra, 3 dakika yürüyerek Kemeraltı Çarşısı’na girerek, çarşıya bir göz atabilir, buradan da camii ve hana rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylece hem daha çok yer görmüş, hem de yolu karıştırmamış olursunuz.

Konakta bulunan bu iki tarihi yapıdan birini mutlaka seveceksiniz. Bu iki yapı ilginizi çekmezse, Kemeraltı Çarşısı çekecektir. O da olmadı, çarşıya 5-10 dakika yürüme mesafesinde bulunan daha birçok turistik yapıyı da görebilirsiniz. Bu yüzden, İzmir’in simgelerinden olan bu yapıları kaçırmayın derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz