Hostel Nedir? | Hosteller Hakkında Her Şey

Hostel Nedir ?  Özetle hostel, pansiyon tarzı kısa konaklamalar için kullanılan, insanların birbirleri ile kültür ve bilgi paylaşımı yaparak seyahatlerini daha anlamlı hale getirdiği, küçük otellerdir. Ortak kullanılan bir ev gibi de düşünebilirsiniz. Herkesin farklı odası olabileceği gibi, ortak olan odalarda bulunur. Bunlar dorm odaları olarak bilinir ve bu odalar 4-6-8-10 kişilik olarak hizmet verir. Tabi bazen bu 24 kişiliğe kadar çıkabilir.

Hostel bir yaşam tarzıdır. Alışmak ve alıştıktan sonra bırakmak kolay olmaz. O muhteşem atmosferi gördükten sonra, bir daha otellerde kalmak istemezsiniz. Hosteller sadece ucuz konaklama yerleri değildir. Sadece ucuz olduğu için hostelde kalanlar çok fazla olsa da, hostellerin daimi müşterileri, bu hostellerin atmosferi için gelenlerden oluşur. 8 ay Kuala Lumpur’da 1-2 ay Bangkok’ta hostel resepsiyonistliği yaptıktan sonra, hosteller hakkında çok daha geniş bilgiye sahip oldum diyebilirim.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Sıradan bir hostelin dorm odası

Hostel Nedir ?

Daha detaylı olarak Hostel, daha çok Backpacker adı verilen ”Daha ucuz, Daha iyi ve Daha uzun” seyahat edebilmeyi amaçlamış kişiler için en çok kullanılan pansiyon tarzı yerlerdir. Hosteller otellere nazaran çok daha ucuz ve çok daha eğlencelidir. Genelde odalarda televizyon bulunmadığı için gezginlerin sıkıldıkları zaman ortak alanlarda birlikte sohbet ederek yada oyunlar oynayarak zaman geçirilmesinin sağlandığı aşırı sosyal yerlerdir.

Birçok yeni insan ile tanışıp deneyimlerinizi paylaşarak daha bilgili bir gezgin olabilirsiniz. Herkes sanki birbirine selam vermek zorundaymış gibi bir atmosfer olsa da, inanın bana ister istemez siz de onlardan biri olacak ve her gördüğünüz gezgine selam vermeye çalışacaksınız. Özellikle paylaşımlı odalarda kaldığınız zaman, insanların sizinle konuşmak ve arkadaşlık kurmak için çabaladıklarını göreceksiniz. Bu sayede yalnız seyahat ettiğiniz zamanlarda bile gittiğiniz ülkeyi yeni edindiğiniz arkadaşlar ile keşfetme şansınız olacaktır.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostellerde olan ortak alanlara örnek

Hostellerde Fare, Tahta Kurusu Varmış, Doğru mu ?

Tabi ki doğru. Tahta kurusu olmayan hostel olur mu ? Şaka bir yana, özellikle Asya’daki çok düşük bütçeli hostellerde, tahta kurusuna rastlamak mümkün. Fakat, hostel ne kadar yüksek puana sahipse, ne kadar modern ise, ne kadar popüler ise, Bed Bugs adı verilen canavarlara denk gelme olasılığınız azalır. Mesela, bir zamanlar çalıştığım hostel olan Step Inn Guest House’da (Kuala Lumpur) tahta kurusu ile nadirde olsa karşılaşıyorduk. Fakat, bu tahta kurularını genelde gezginler taşımakta.
Özellikle temiz olmayan sırt çantalarına yuvalanan tahta kuruları, sizinle birlikte gittiğiniz yere gelmektedir. İyi de çantama nereden gelebilir ki ? diye soracak olursanız, daha önce gitmiş olduğunuz hostel ya çok pistir yada çantanızı ortak emanet odalarında bekletmiş olabilirsiniz. Çok sıcak adalarda konaklamış olabilirsiniz. Birçok nedenden dolayı çantanıza yerleşmiş olabilirler. Fareyi hiçbir hostelde görmedim. Göreni de duymadım. Ancak, çok ücra köşelerde pis hostellerde kalacak olursanız, farelere arkadaşlık edebilirsiniz.

Bu yüzden, tahta kurusu ile karşılaşmak mümkün. Avrupa’da hiç denk gelmedim. Ancak, yorumlarda çok okuduğumu söyleyebilirim. Bunun yanında Asya’da daha çok denk gelme olasılığınız vardır. İşte, tam bu yüzden hostel seçerken dikkatli olmanız gerekir. Referansları okuyup, hostelin betondan mı ahşaptan mı yapıldığına da mutlaka bir göz atın. Ahşap olanlarda Bed Bugs olma olasılığı yüksektir.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Oldukça Ucuz olan bir hostelin çift kişilik odası

Daha önce hiç hostel deneyimim olmadı ne yapmalıyım ? 

Öncelikle ön yargılarınızdan kurtulmanız gerekmekte. Hosteller çoğu kişinin düşündüğü gibi pis veya konforsuz yerler değildir. Bir hostelde yüzme havuzu, bar, mutfak, sinema salonu ve otellerde olmayan birçok etkinliği bulabileceğiniz gibi, sıradan bir hostelden aynı şeyleri bekleyemezseniz. Bu yüzden, hostel seçerken konaklamak istediğiniz hostel hakkında tüm bilgileri öğrenmelisiniz.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hosteller çoğu zaman neşeli vakit geçirebileceğiniz yerlerdir

Hostellerde Ortalama Konaklama Ücretleri Ne Kadar ?

Bu çok genel bir sorudur. Fakat, 35-60 TL’ye Asya’da çok rahatlıkla hostel odaları bulabilirsiniz. Avrupa’da 3 yıldızlı bir otel 100£ ise, ortalama hostel ücretleri de 30-40£’dur. Fakat, ortalama 20£’ya Avrupa’da rahatlıkla hostel bulabilirsiniz.

Hostel Kimler İçin ?

7’den 70’e herkes için. Kuala Lumpur’da çalıştığım zamanlarda 65 yaş üstü gezginler ile tanıştığım gibi, çocuklu bir çok aile ile de tanıştım. Ancak, hostel tercih edenlerin büyük bir çoğunluğu genç kesimdir. Bu da hostelleri daha eğlenceli kılar. Hostellerde kendinize özel odalar bulabileceğinizden dolayı, rahatına düşkün kişiler de hostellerde kalabilir. Kısaca beklentisini düşük tutan hemen hemen herkes hostellerde konaklayarak mutlu ayrılabilir.

NOT : Bazı hostellerde yaş sınırı vardır. Bu yaş sınırı genelde 35’dir. Yani, 35 yaş üzeri müşterilerin kabul edilmediği hostellerin de olabileceğini unutmayın.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hosteller, 50 yaşında oldukça ilginç insanları tanımanıza olanak sağlar

Hostellerde Kaç Çeşit Oda Vardır ?

Hostellerde, dorm odaları, çift kişilik (tek yatak) özel odalar, çift kişilik (tek yatak) özel suit odalar, çift kişilik iki farklı yatak olan odalar bulabilirsiniz. Dorm odaları en az 4, en fazla 30 kişilik olabilmekte. Hostellerde, suit odalar dışında tüm odalar, banyo ve tuvaleti genelde ortak kullanır.

NOT : Sadece kızlar için olan dorm odaları da vardır. Eğer, erkekler ile aynı odada kalamam diyorsanız, sadece kızların kaldığı ortak odaları bulabilirsiniz. Fakat, erkekler için böyle bir uygulama yok. Yani, sadece erkeklerden oluşan bir dorm odası yoktur (Zaten talep eden müşteriye de daha önce hiç görmedim 🙂 ).

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostel dorm odası

Hostellerde Neler Var ?

  • Yemek yapabileceğiniz mutfak (Her hostelde yemek yapmanıza izin verilmeyebilir)
  • Ortak alanlar (Diğer müşteriler ile oturup sohbet edebilir, oyunlar oynayabilir veya tv, sinema izleyebilirsiniz)
  • Ücretsiz Wifi (Her hostelde ücretsiz Wifi vardır)
  • Ücretsiz kahvaltı (Her hostelde olmayabilir. Olanlarda da oldukça basit bir kahvaltı şeklidir)
  • Laundry (Çamaşır Makineleri). Her hostelde olmayabilir.
  • Havuz (Her hostelde yoktur)
  • Bar (Her hostelde olmayabilir)
  • Şehir haritası (Hemen hemen her hostelde vardır)
  • Banyo Havlusu (Her hostelin olmazsa olmazlarından)
  • Kilitli dolaplar (Sadece dorm odaları için. Bazı odalarda kasaları olan hosteller de bulabilirsiniz)
  • Çay/Kahve için ısıtıcılar
  • İnternet cafe (Bazı hostellerde sadece tek bilgisayar vardır)
  • Mangal partileri (Haftanın belirli günlerinde yapan hosteller bulabilirsiniz)

Rezervasyon Yaptırmak Gerekir Mi ?

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostellerde müşteriye arkadaş gibi bakılır

Avrupa’da mutlaka gerekir. Çünkü, internetten beğendiğiniz hostele pat diye gidecek olursanız, yer bulamayabilirsiniz. Ancak, Asya’da hostele mesaj atarak da rezervasyon yaptırabilirsiniz. Tabi, çoğu hostel rezervasyon isteyecektir. Ancak, hostele gitmek istediğiniz tarihlerde çok kalabalık değilse, sizin için rezervasyon yapabilirler. Resepsiyonistin inisiyatifine kalmış bir şey.

Check In Check Out Olayı Nasıl Oluyor ?

Check in- check out, giriş-çıkış saatleridir. Birçok hostelin Check In saati genelde 13:00 veya 14:00’dır. Tabi, daha erken giriş yapabileceğiniz nadir hosteller de bulmak mümkündür. Ancak, bu saatlerden önce hostele gidecek olursanız, odanız temizlenmemiş olabilir, odanızda hala Check Out (Çıkış) yapmamış müşteri olabilir veya resepsiyon gıcıklığına hazır olan odayı saatinden önce size teslim etmek istemiyor olabilir.

Hostellerde Check Out (Çıkış saatleri), genelde 11:00 ve 12:00’dır. Daha erken bir çıkış olan hostelde zaten kalmayın derim. Bu saatlere kadar hostel odanızı terketmiş olmanız gerekir. Böylece, temizlikçi sizin odanızı 14:00’da check in (giriş) yapacak kişi için temizleyip hazır eder.

Not : Hostellerin belirtmiş olduğu Check Out (Çıkış) saatlerinde odanızdan ayrılmayacak olursanız, fazladan ücret ödeyebileceğinizi unutmayın. Vay uyuya kalmışım, vay şu oldu bu oldu dinlenemezler. Fazladan bir gün ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostellerde gereğinden fazla eğlenebilirsiniz

Hostelinizi Seçmeden Önce

Öncelikle ilk yapmanız gereken, gideceğiniz ülkelerde hosteller için indirim kartı olup olmadığını öğrenmek. En yaygın olanları IH (İnternational Hostelling) kartıdır. Bu tarz kartlar ile alışverişlerinizde bile indirimler kazanabilirsiniz.

Bazı ülkelerin kendilerine ait hostel kartları bulunmaktadır. Mesela, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kendilerine ait özel kartlar vardır.Yeni Zelanda’da BBH (Budget Backpacker Hostel) kartı vardır ve bu kartla Hostellerde %10-%20 indirim alabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız alışverişler ile kartınızda puanlar biriktirebilirsiniz. Bu yüzden, gitmek istediğiniz ülkede bu tip kartların olup olmadığını araştırın.

Beklentinizi düşük tutun

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostelde, elinde birayla gezen bir erkek varsa, ya Almandır, ya da Hostel sahibi 🙂

Birçok hostel genelde basit, sıradan ve modern değildir. Ancak bazen otellerden daha modern olan hostelleri bulmak da mümkündür. Bütçenize ve beklentinize göre rahatlıkla seçim yapabilirsiniz ve dilediğiniz bütçeye ve modernliğe sahip hostelleri rahatlıkla hostelworld, hostelbookers gibi hostel arama sitelerinden bulabilirsiniz.

Birçok hostelde kahvaltı ücretsizdir ve genelde tost ekmeği, tereyağ, reçel ve çay/kahveden oluşur. Kahvaltı konusunda beklentinizi düşük tutun.

Birçok hostelde ücretli olarak çamaşırlarınızı yıkatabileceğiniz çamaşır makineleri bulunmaktadır. Standart derecelerde yıkandığı için beklentinizi düşük tutun.

Çoğu dorm odaları genelde 4-10 kişiliktir ancak 20 kişilik ve üzeri olan dormlarda bulunmaktadır. Bu yüzden hostelinizi seçerken dorm yatak sayılarını kontrol edin ve klimalı odalarda üşüdüğünüz zaman keyfinize göre klimayı kapatamayacağınızı da unutmayın.

Paylaşımlı dorm odalarında kalanlar, paylaşımlı banyoları kullanmaktadır. Banyolar için erkekler ve bayanlar kısmı olmadığı için banyo yapmaya giderken elbiselerinizi götürmeniz de fayda var. Bu durumdan rahatsız olabilecekseniz, hostelinizi seçerken banyoların ve dorm odaların erkekler ve bayanlar için olup olmadığını sorabilirsiniz. Büyük çoğunluğu ortak olduğundan bu gibi durumlarda özel suit odalara bakmanız gerekir.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hostellerin ortak alanlarında zaman geçirin

Hostellerde Gönüllü veya Devamlı Olarak Çalışmak

Hem gezip hem para kazanma gibi bir planınız mı var ? Hostellerde yorulmadan çalışarak bulunduğunuz ülkeyi hatta çevre ülkeleri bile gezebilirsiniz.

Hostellerin hemen hemen hepsi, dünyanın her yerinden çalışmak isteyenleri ararlar (3000 TL yerine size 1000 TL vermek işlerine gelir). Genelde tercihleri ana dili İngilizce olan ülkeler olsa da, Amerikalılar, İngilizler ve Avusturalyalılar artık hostelde çalışmayı tercih etmemekte. Bunun en büyük nedeni de, daha çok para kazanarak gezebilecekleri işleri bulabiliyor olmalarıdır.

Bu yüzden, artık ana dili İngilizce olanı değil, İngilizcesi iyi olanı tercih ederler. Üst düzey bir İngilizcenizin olmasına da gerek yoktur. Karşı tarafı çok iyi anlayabiliyor ve kendinizi az çok ifade edebiliyorsanız, bu işi çok rahat yapabilirsiniz.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Babaları ile tartıştı diye, 4 sene evine dönmeyen Alman ikizler

Peki nedir gönüllü çalışmak ? ; Gönüllü çalışmak, sadece konaklama ve yemek için 4-5 saat veya daha fazla çalışmaktır. Fazlasını gönüllü olarak çalışmayın derim. Hostel sahipleri size, ücretsiz kalacağınız bir oda ve aylık yemek ücretinizi veya yemeğinizi verir. Sizde hostelin belirlediği saatler arasında çalışabilirsiniz.

İyi de niye bedava çalışayım ki ? diyebilirsiniz. Haklısınız. Kimse bedava çalışmak istemez. Zaten gerçek bir iş arıyorsanız, böyle bir şeyle uğraşmanıza da gerek yok. Fakat, çok para harcamadan gezmeyi planlıyorsanız bu işi düşünebilirsiniz. Mesela, Asya’ya gitmek ve her şehirde 2’şer hafta konaklamayı düşünüyorsunuz. Bu gönüllü işlerde çalışarak, günün kalan saatlerinde şehirleri keşfedebilir, hatta izin alarak komşu ülkeleri gezebilirsiniz. Zaten, sizden 3000 TL’lik performans beklemezler.

Kuala Lumpur’da gönüllü olarak ilk 2 ay çalışmıştım. Bu 2 ayda, hafta sonları Malezya adalarını, Taylandı, Singapur’u ve Endonezya’yı görme şansım olmuştu. Tabi, bu 2 aydan sonra 6 ay da asgari ücretin biraz üzerinde bir maaş ile çalışmıştım. Bu sayede, hafta sonu izinlerimde Malezya’ya yakın olan ülkelere kafama göre gidip geliyordum. Tabi ki para biriktiremiyordum. Fakat, gitmek istediğim birçok ülkeyi görüyordum. Sizin de amacınız bu olmalı, GEZMEK. Eğer, para biriktirmek gibi farklı düşünceleriniz varsa, Singapur’a gidin, Yeni Zelanda’ya gidin. Kore’ye gidin. Kuala Lumpur’da para biriktirecek iş bulmak kolay değil.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Hosteller, kafası kırıklar ile en çok karşılaşabileceğiniz yerlerdir

Hostellerde gönüllü çalışmanın faydaları ise ; İngilizcenizi akıl almaz bir şekilde geliştirebilirsiniz. İnsan ilişkileriniz gelişir, sabır taşınız kuvvetlenir, her zaman gülümsemeyi öğrenir, eğlenirsiniz, yeni arkadaşlıklar kurarsınız, ülkelerin kültürlerini öğrenirsiniz, hayatı öğrenirsiniz, ufkunuz genişler. Yani, kısaca hostellerde çalışmak hayatınızı tam anlamıyla değiştirecektir.

İyi hoş da nasıl bir hostelde iş bulacağım ? : Öncelikle tabi ki benim çalıştığım Step Inn Guest House (Kuala Lumpur)’da çalışabilirsiniz. Facebook sayfasında Malik adlı Pakistanlı bir çalışana mesaj atabilir, Alan (Elen) veya Kumar ile konuşmak istediğinizi yada direkt olarak çalışmak istediğinizi bu arkadaşa söyleyebilirsiniz. İngilizceniz iyiyse, beni bile referans gösterebilirsiniz 🙂 Fakat, bu hostel en az 2-3 ay çalışmanızı ve 8 saat çalışmanızı ister. Kahvaltı ve konaklama da ücretsizdir. Bunun yanında yemek ücreti olarak ortalama 750-1000 TL arası para alırsınız. Sizi severlerse de, 3000 TL ve üzeri bir maaşa uzun süre çalışabilirsiniz.

İyi de çalışma izni ne olacak ? Eğer, 2-3 ay çalışmayı düşünürseniz, Asya ülkelerinde izin almanıza gerek yok. Gerek yok demek yasal demek değil. Tabi ki yasal değil. Fakat, rüşvet ile denetimciler hostelden uzak tutulduğundan dolayı, kimse gelip de sizi kontrol etmez. Etse de, hostel sahibi ceza alır. Yani, sizi pek alakadar etmez.

Bunun dışında bazı platformlar aracılığı ile de, hostellerde veya farklı yerlerde, farklı işler bulabilirsiniz. Gönüllü olarak çalışıp iş bulabileceğiniz en iyi siteler ise ; gooverseas.com, wwoof.net,openmindprojects.org, volunteerforever.com, volunteerhq.com, proworldsc.org gibi siteleri kullanabilirsiniz.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Vee Hostel Partileri

Hostel Kuralları Nelerdir ?

  • Eğer, dorm odalarında kalıyorsanız, gecenin geç saatlerine kadar dışarıda kalmayın. Kalıyorsanız da, girerken sessiz olun ve ışıkları açmayın.
  • Banyo yaptıktan sonra, saçlarınızı giderde bırakmayın (Uzun saçlı müşteriler dikkat).
  • Dorm odalarında yemek yemeyin, alkol içmeyin. Odaların sadece uyumak için olduğunu unutmayın.
  • Duştan çıktıktan sonra bir zahmet kurulanın. Kurulanmadan koridorlarda arkanızda iz bırakarak ilerlemeyin. Havlunun altına da bir şeyler giymeyi de unutmayın.
  • Dorm odalarında kafanıza göre camları veya klima açmayın. Sizinle beraber kalanlara önce bir nezaketen sorun.
  • Hostellerin mutfağını kullanıyorsanız, kullandığınız tabak çanakları yıkamak zorundasınız. Evet zorundasınız, çünkü, yapmadığınız ve yakalandığınız takdirde rencide olabilirsiniz.
  • Dorm odalarını sevgiliniz ile meşgul etmeyin. Eğer, sevgiliniz ile seyahat ediyorsanız, özel odalar tutun. Odada kalan diğer kişileri, sizi dinlemek veya izlemek zorunda bırakmayın.
  • Mutfakları sevgiliniz ile birlikte kullanmayın. Mutfaklar gecenin geç saatlerinde sakin olsa da, pat diye birinin geleceğini unutmayın. Ayrıca, sabah kalkıp aynı yerde nasıl yemek yersiniz ki ?

Güvenlik 

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler

Hostellerin hemen hemen çoğunda 24 saat resepsiyon hizmeti bulunmaktadır ve akşamları çoğu hostele girerken size verilmiş şifreler ile ya da hostel kartlarınız ile giriş yapmaktasınız. Bu yüzden güvenlik konusunda dışarıdan gelebilecek birçok tehlike önlenmektedir. Ancak, hostel içinde kimseyi tanımıyorsunuz ve odanızı paylaştığınız insanlar hakkında bir bilgiye sahip olmadığınız için eşyalarınızı kilitli dolaplara koymanızda fayda var.

Bazı hostellerde güvenlik konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir. Fakat siz eşyalarınızı uluorta yerlerde bırakırsanız, eşyalarınızın çalınması kaçınılmazdır. Bu yüzden, her hostelde bulunan kilitli dolapları kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Hostellerin birçoğunda kamera sistemleri bulunmaktadır. Ancak bu sadece Lobi ve ortak alanlar içindir. O yüzden özel eşyalarınızı gerekmedikçe dolaplardan çıkarmayın.

Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilgiler
Ücretsiz yürüyüş turu yaptığım zamanlardan

Hostellerde Konaklamanın Faydaları

  • Gezmek istediğiniz bölge hakkında tüm detaylı bilgiyi resepsiyon görevlilerinden dilediğiniz gibi öğrenebilirsiniz. Nerelerde ucuz ve lezzetli yemekler bulabileceğinizi, nerelerin turistik yerler olduğunu, nerelerin güvenli olup olmadığını ve daha da önemlisi, iyi bir resepsiyonist size muhteşem bir gezi planı yapabilir. Gece hayatı hakkında ve bölge hakkında gerekli tüm tavsiyeleri resepsiyon görevlisinden öğrenebilirsiniz.
  • Daha ucuz konaklama yaparak bütçeli bir seyahat yapmış olursunuz.
  • Bir sonraki gitmek istediğiniz ülkeye gitmiş biri ile sohbet ederek, o ülke ya da şehir hakkında detaylı bilgileri ve tavsiyeleri alabilirsiniz.
  • Çok fazla eğlenebilirsiniz. Genelde çoğu hostelde Pub Crawl (Bar bar gezme) ya da mangal partisi organizasyonları yapılır. Bu sayede yeni arkadaşlar edinip, kültür paylaşımında bulunarak eğlenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • İngilizcenizi mükemmel derecede geliştirebilirsiniz ; Otellerde konuşmak, sohbet etmek istediğiniz insanlar genelde ya İngilizceniz iyi olmadığından ya da sohbet etmeyi sevmeyen tipler olduğundan, sizinle çok uzun sohbetlere girmek istemiyor olabilirler. Ancak, hostellerde az bir İngilizce ile bile sohbet etmeye çalışmanız karşı taraf için çok değerlidir. Çünkü karşınızdaki kişinin ana dili İngilizce değilse, bir zamanlar onunda sizde olan İngilizceye sahip olduğunu mütevazi bir şekilde hatırlayacak ve size yardım etmeye çalışacaktır.
  • Kendinizi geliştirebilirsiniz ; Daha önce hiçbir Japon veya Çinli arkadaşınız olmamış olabilir. İnternet üzerinden Çin kültürü hakkında bilgi almak yerine hostelde ki Çinli arkadaşınızdan detaylı bir bilgi alabilirsiniz. Yada İngilizcenize çok güveniyorsunuzdur, fakat daha önce hiç Liverpool şehrinden biri ile yada bir İrlandalı ile sohbet etmemişsinizdir. Bu şansı hostellerde yakalayarak sert İngilizceye sahip insanlarla konuşarak bu konuda kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz.

Ülkelere Göre Hostellerdeki İnsan Tipleri ve Özellikleri

1 yıldan fazla Hostelde çalışmış biri olarak, hostele gelen farklı ülkelerin farklı insanları ile, çok fazla sohbetim, arkadaşlığım ve dostluğum oldu. Bu tecrübelerime dayanarak hostelerdeki insan tiplerini, kendimce açıklamaya çalıştım.

  1. Almanlar : Alman kızları, çok aşırı sıcak kanlı olup, sevecenlerdir. Onlarla bir şeyler paylaşmanız, onların gönüllerinde taht kurmak için yeterli olacaktır (Bir yemek ısmarlayın en sevdiği arkadaşı olursunuz). Alman erkekleri kadar cimri olmayıp, konuşmaya bayılırlar. Alman erkekleri ise ; Bir avcıdır. Fakat, ava çıkmadan önceki halleri, dünyanın en utangaç, en çekingen erkek tipleridir. Bir kız olarak Alman erkeğine bir adım atarsanız, o da size 7253  adım atacaktır. Bir canavar gibi hostelin altını üstüne getirirler. Hosteldeki tüm kızlar benim olsun kafasındadırlar.
  2. Fransızlar : Fransız kızları, sanki her gün sarhoş gibidirler. En iyi İngilizce bileni, sizin ilkokulda konuştuğunuz İngilizce seviyesindedir. İngilizce için kıvranırlar, fakat dediklerinden hiçbir şey anlamazsınız. Geneli aşırı paylaşımcıdır. Sürekli, yemeklerini, içkilerini, sohbetlerini paylaşmak isterler. Fransız Erkekleri ise, zararsızdır. Kızlara nazaran daha kötü bir İngilizceye sahip olsalar da, kendilerine güveni sonsuzdur.
  3. İngilizler : İngiliz kızlarının, geneli havalıdır. Hele bir de Londralıysa havasından geçilmez. Kibardırlar, kuralcıdırlar, her şeyin dört dörtlük olmasını isterler, gece hayatına ve içkiye süper düşkünlerdir. İngiliz erkekleri ise, efendi tiplerdir. Kızlar ile sohbetlerinde seviyelidirler. Bir İngiliz ile arkadaşlık kurmak için ilk adımı sizin atmanız gerekir.
  4. İskoçlar : Son zamanlarda Kuala Lumpur hastası olan bu ülkenin insanları, buz gibidir. Özellikle İskoç erkekleri. İskoç erkeğine ”Senin aksanın çok sert anlayamıyorum” de, daha kasılır. Daha sert ve anlaşılmaz olurlar. Parti diye ölürler. İngilizceyi yeni öğrenmiş gibi hava atarlar. 2 gün hostelde kalıp, gece hayatı için 1 aylık otel parası harcarlar. Elleri boldur.
  5. Japonlar : Japon erkekleri genelde sessiz, sakin, dünya umurumda değil havasındadırlar. Japon kızları ise, ellerinde tablet ve telefonlar ile seyahat ederler. ”What is your name” dersin, afallayıp kalırlar. Sıfır İngilizce ile seyahat ederler. Mimiklerinden bir şey anlayamazsınız. 10 yaşında görünüp 40 yaşında çıkarlar.
  6. Amerikan :  Amerikalı erkeklerin genç kesimi, dost canlısıdırlar. Orta yaşta olanlar ise, aşırı kuralcı ve soğuktur. Amerikalı kızlar ise, çok fazla rahattır. Daha çok erkek avcısı olarak tanınırlar.
  7. Türk : Hostellerde çalıştığım zamanlarda çok fazla Türk gezgin ile tanışmamış olsam da, tanıştıklarım da hiç beklediğim gibi değildi. Türk kızları, etrafta Türk olduğunu anlayana kadar, aşırı sıcakkanlı, tedbirsiz, rahat ve eğlencelidir. Fakat, bir Türk’ün aynı ortamda bulunduğunu anladıklarında kendilerine çeki düzen verip, ağırbaşlı oluverirler. Hostellerde tanıdığım Türk erkekleri ise beni oldukça şaşırtmıştı. Gelen 4 müşterinin 4’ü de aşırı mütevaziydi. Etrafta bulunan kızlar da umurlarında değildi. Benden mi çekindiler bilmiyorum ama hiç bizim genel Türk erkeği profiline uymuyorlardı. Demek ki, birkaç kişi yüzünden adımız çıkmış, yoksa her ülkede efendiliğimiz ile tanınırız 🙂

Hosteller genel anlamda muhteşem diyebileceğim yerlerdir. Çok paranız varsa bile bir kere olsun hostel deneyimi yaşamalısınız. Belki 5-7 yıldızlı otellerden birden standart bir hostele geçmek zor olabilir. Fakat sizde daha modern ve daha elit hostelleri seçerek kendinizi bu tip hostellerde deneyebilirsiniz.

İnanın bana otellerin o soğuk havaları çekilecek gibi değil. En azından yalnız seyahat ederken sohbet etmek isteyecek, deneyimlerinizi ve anılarınızı paylaşabileceğiniz birilerine ihtiyacınız olacaktır. Yada yalnız seyahat etmekten sıkılacak, yanınıza bir yol arkadaşı isteyeceksiniz. Bu istediklerinizi hostellerde bulabilir, seyahatinize anlam katarak unutulmayacak anılar yaşayabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz