Namazgah Tabyası Nerede – Nasıl Gidilir ?

Namazgah Tabyası, Çanakkale’nin birçok yerine ulaşımın oldukça kolay sağlandığı Kilitbahir’de bulunuyor. Denizden bakıldığında pek bir şey görülmese de, karadan bakıldığında kamuflajlı barınak ve cephanelikler görülebilmekte. Kilitbahir Kalesi’ni geçer geçmez karşınıza çıkacak olan tabyalar, Çanakkale Şehitliği’ni turlar ile gezenlerin ikinci durağı olarak biliniyor.

Namazgah Tabyası‘nda bulunan küçük müzenin hemen yanında bulunan Bonet’ten başlıyorsunuz geziye. İçeriye girer girmez, Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı cepheler hakkında oluşturulmuş fotoğraflar ve bilgi panoları sizi karşılıyor. Kısa kısa bu panolara göz attıktan sonra, hemen sağ tarafta bulunan çalışma esnasında araziden çıkan objeleri görebilirsiniz.

Bonet'te yer alan Çanakkale Savaşları'ndan fotoğraf kareleri ve calışma esnasında araziden çıkan tarihi eserler.
Bonet’te yer alan Çanakkale Savaşları’ndan fotoğraf kareleri ve calışma esnasında araziden çıkan tarihi eserler.

Eğer turlar ile tabyayı ziyaret ediyorsanız, bu yapı içerisinde bulunan sinevizyon odasına grup halinde giriyorsunuz. Oda, biraz küçük olduğundan dolayı her turun grupları sırayla giriyor. Bu da, biraz beklemenizi gerektiriyor. 5-7 dakikalık videoları burada seyrettikten sonra, hemen yan odada bulunan gerçek telsiz konuşmalarının yapıldığı yere giriyorsunuz. Savaş esnasında yapılan 1-2 dakikalık telsiz konuşmaları, karanlık bir ortamda dinletiliyor ve ses düzeyi oldukça yüksek olduğundan, küçük çocuklarınızın korkabileceğini unutmayın. Yine aynı oda içerisinde, zemin altında cam kaplamalı bir bölüm bulunuyor ve bunun içinde ise, batan bir geminin maketi bulunuyor.

Namazgah Tabyası Çanakkale
Telsiz konuşmalarının yapıldığı oda ve hemen aynı oda içerisinde bulunan batan bir gemi maketi

Bu odadan çıktıktan sonra, hemen sol tarafınızda camekan ve demir zincirler ile çevrilmiş mermi parçalarının bulunduğu yeri görebilirsiniz. Bu bölümü hem içeriden hem de dışarıdan görmek mümkün.

Namazgah Tabyası Çanakkale
Sinevizyon odası ve Bilgilendirme Panoları (Sinevizyon odasında fotoğraf çekmek yasak)

Bu bonetten çıkar çıkmaz hemen çaprazda bir küçük müze bulunuyor. Müze yazıyor ama, hediyelik eşyaları bir antika değerinde sattıklarından dolayı bu ismi almış sanırım. Ücretler bana biraz abartılı geldiğinden buradan hediyelik eşya almayın derim. Daha birçok hediyelik eşya alabileceğiniz yerler göreceğinizden acele etmenize de gerek yok.

Namazgah Tabyası Çanakkale
Sinevizyon odası ve telsiz konuşmalarını bu yapı içerisinde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz

Namazgah Tabyası Hakkında Bilgiler

Tabyaya neden Namazgah Tabyası deniliyor ? : Namazgah, namaz kılınan yer anlamına geliyor. Kilitbahir Kalesi‘nde namaz kılan askerler, toplu kılınan cuma ve bayram namazlarını kaledeki alan dar olduğundan dolayı, bu alanda kılıyorlarmış. İşte bu yüzden, bu alana Namazgah Tabyası denilmiş.

Namazgah Tabyası‘nın asıl adı, Rumeli Aziziye Tabyası olarak biliniyor. Fakat, tur firmalarındaki rehberler bile bu ismi kullanmıyor.

Namazgah Tabyası Çanakkale
Tabyada bulunan diğer bonetler

Tabyada 14 adet bonet bulunmakta ve üzerleri toprakla örtülü. Bunlar arasında en önemli olanı, müzenin hemen yanında bulunan, sinevizyon odası ve telsiz konuşmalarının yapıldığı odaya ev sahipliği yapan Bonet’tir. Tabyaya 16 adet top yerleştirildiği söyleniyor ve bu topların da, 18 mart 1915 Boğaz Savaşı’nda kullanıldığı söylenmekte. Tabi, günümüzde o zaman kullanılan topları maalesef göremiyorsunuz. 1950 yılında buradan o topların söküldüğü söyleniyor.

Namazgah Tabyası tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, tabyanın yapımına III. Mustafa döneminde 1770’li yıllarda başlandığı tahmin ediliyor. Fakat, daha sonra II. Abdülhamid tarafından düzenlenip, bugünkü halini almış.

Namazgah Tabyası Çanakkale
Tabyanın Maketi

Namazgah Tabyası Nerede, Nasıl Gidilir ?

Eğer özel aracınız ile tabyaya Çanakkale merkezden gitmek istiyorsanız, merkezde bulunan Feribot iskelesini kullanarak, Kilitbahir’e geçmeniz gerekiyor. Kilitbahir İskelesine iner inmez sol tarafınızda bulunan kale, Kilitbahir Kalesi’dir. Kaleyi geçtikten hemen sonra sol tarafınızda kalan tabyaları görebilirsiniz.

Eğer aracınız yoksa, yine aynı şekilde Çanakkale merkezde bulunan feribot iskelesini kullanıp Kilitbahir’e gelebilirsiniz. Burada, Çanakkale Şehitliği tarafına giden, hemen hemen her  saatte kalkan minibüsleri bulabilirsiniz. Fakat 60 yaş üstü değilseniz yürüyün derim. Ortalama 15-20 dakika yürüyerek tabyaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Çanakkale savaşların en çok kullandığımız tabyalardan olan, Namazgah Tabyası, Çanakkale gezilecek yerler listenizde mutlaka olmasını düşündüğüm, buram buram tarih kokan yerlerden.  Gerek Çanakkale savaşları hakkında hazırlanmış bilgilendirme panoları ile, gerekse sinevizyon ve telsiz konuşmalarının yapıldığı oda ile, beğenebileceğinizi düşündüğüm bir yerdir.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz