Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Pasaport için gerekli evraklar, pasaport türlerine göre değişiklik gösterebilmekte. Umuma mahsus (Bordo) pasaport, Hususi (Yeşil) pasaport, Hizmet damgalı (Gri) pasaport ve Diplomatik (Siyah) pasaport olarak 4 çeşit pasaport vardır. Bunların her biri için farklı evraklar istenebildiği gibi, genel olarak her pasaport türünde istenen evraklar da bulunmakta.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Bordo Pasaport için gerekli evraklar

1.Nüfus cüzdanı aslı : (TC kimlik numaralı olmak zorunda. Ayrıca, bazı yerlerde kimlikteki fotoğrafınızın size benzediğinden emin olunmak istenebiliyor. Yani, 5-6 yıllık bir kimliğiniz ile gidecek olursanız, kabul edilip edilmemesi memurun inisiyatifine kalmıştır. Bu yüzden, stres yapmamak adına 5-10 dakikada kimliğinizi son 1 yılda çekilmiş fotoğrafınız ile değiştirmekte yarar var).

2. 2 adet biyometrik fotoğraf : (Biyometrik fotoğrafların nasıl olacağı konusunda strese girmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken, herhangi bir fotoğrafçıya gidip biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylemektir. Gerisini onlar halledecektir.)

3.Pasaport defter bedeli makbuzu : (Defter bedelini EFT veya havale ile de ödeyebiliyorsunuz. Ancak, bankadan mutlaka makbuz almanız gerekmektedir. Defter bedelini dilediğiniz herhangi bir bankaya veya Emniyet Müdürlüğü içerisinde yer alan Vergi Dairesi veznesine yatırabilirsiniz. Bu yüzden, defter bedeli için ayrıca bir heyecan yaşamayın, tüm belgeleriniz ile Emniyet Müdürlüğüne gittiğinizde, defter bedelini orada yatırabilirsiniz).

4.Pasaport harç bedeli makbuzu : Umuma mahsus (Bordo) pasaportlar için 10 yıla kadar pasaport çıkarılabildiğinden, harç bedeli de 10 yıla kadar yatırılabiliyor. Yine, tüm bankalara bu harç bedelini yatırıp, makbuzu da almanız gerekir.

5.Varsa mevcut pasaport : Eğer daha önce pasaport aldıysanız, yenisini almak için eskisini getirmeniz gerekiyor.

  • 18 yaşından küçük olanlar ile mahcurlar için muvafakatname
  • Pasaportu alacak kişinin yaşı dikkate alınmaksızın, bizzat başvuru yapması şartı vardır.

Hususi (Yeşil) Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil pasaport, bordo pasaporta nazaran çok daha fazla ülkeye giriş hakkı vermekte. Ancak, bu pasaporta sahip olabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarında 1.2. veya 3. derecede bir devlet görevlisi olma şartı aranmaktadır. Bu şartları sağlıyorsanız temin etmeniz gereken belgeler ;

1.Nüfus cüzdanı aslı : TC kimlik numaranız yazılı olmak zorunda.

2. 2 adet biyometrik fotoğraf 

3.Parmak izi alındı belgesi : İlk önce parmak izi verilmektedir. Daha sonra parmak izi belgesini alabiliyorsunuz.

4.Pasaport defter bedeli makbuzu : Tüm bankalara veya maliye veznesine yatırabilirsiniz.

5.Memurun çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğünden talep formunu da doldurmuş olmanız gerekiyor.

NOT : Bu yeşil pasaport için gerekli olan evraklar, sadece çalışanlar için istenen evraklardır.

Emekli veya diğer hak sahipleri için, fazladan birkaç evrak daha istenebilmektedir.

Hizmet damgalı (Gri) pasaport için gerekli evraklar

Gri pasaport diplomatik veya yeşil pasaport almaya hakkı olmayan, işi dolayısıyla yurt dışına çıkması gereken kişilere verilen pasaport türüdür. Çalışan kişilerin devlet memur statüsünde olması gerekmekte.

1.Pasaport talep formu

2.Nüfus cüzdanı aslı

3.2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf

4.Pasaport defter bedeli makbuzu

Not : Diplomatik pasaport alacak kişilerin TC Dışiişleri Bakanlığı’nın sitesinde istenen gerekli belgeleri temin etmesi gerekmekte.

Pasaport Başvurusu İçin Bazı Önemli Bilgiler

  • Umuma mahsus (Bordo) pasaport başvuru işlemleri için müracaat edilmesi gereken yerler ; İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlükleri ve bazı ilçelerde bulunan pasaport büro amirlikleridir.
  • Pasaport almak için önceden randevu almanıza gerek yoktur. Ancak, günümüzde randevu sistemine geçilmiş olup, randevu olmadan pasaport başvurusu yapılamamakta. Randevunuzu e-pasaport’tan alabilirsiniz.
  • Pasaport başvurunuz tamamlandıktan sonra, ortalama 3-7 günde pasaportunuz çıkar. Ancak, turizm sezonunda yoğunluk nedeniyle birkaç gün gecikebilmekte. Bu yüzden, yine e-pasaport resmi sitesinden, pasaportunuzun durumunu takip edebilirsiniz.
  • Pasaportunuz, başvuru sürecinde belirtmiş olduğunuz adrese PTT kargo ile gelecektir.

Pasaport Harç Ücretleri 2017

  • 6 Ay 199.2 TL
  • 1 Yıl 261 TL
  • 2 Yıl 368 TL
  • 3 Yıl 484 TL
  • 4-10 Yıl 645 TL

Pasaport harç ücretlerine, defter ücreti dahildir.

NOT : Eğer, 2-3 yıl içerisinde 2 veya daha fazla seyahat etme olasılığınız varsa, mutlaka 2 yıl veya daha fazlası olan pasaportu alın derim. 6 aylık pasaport, genelde pek bir işe yaramıyor denebilir. Zaten vize alırken bile en az 3-6 ay pasaport süresi şartı arandığından, 6 aylık pasaport işinize yaramayacaktır.

Eğer, öğrenciyseniz, pasaport harç ücretinin sizden alınmayacağını da bilmenizde yarar var.

Pasaport için gerekli evraklar bunlardan ibaret. Bir vize kadar evrak istenilmediğinden dolayı, pasaportlarınız çok daha rahat ve hızlı alabilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz