Selçuk Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer

Selçuk gezilecek yerler listesi adlı bu yazıda, İzmir'in en gözde ilçelerinden biri olan Selçuk'taki en önemli ve en popüler 15 yeri, gezilecek yerler haritasını ve bilgileri bulabilirsiniz.

İzmir‘e 1 saat uzaklıkta, şehrin güneyinde bulunan Selçuk, Dünyaca ünlü Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmasıyla tanınan bir ilçe olsa da, birbirinden değerli tapınakları, camileri ve kiliseleriyle de adından söz ettiren, yerli/yabancı turistlerin akınına uğrayan yerlerden.

Selçuk’un tarihi MÖ 6000 yıllarına, Efes Antik Kenti’nin kurulduğu Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Zengin tarihi boyunca birbirinden farklı din ve kültürleri buluşturmuş ve günümüzde hala bu geleneği devam ettiren İzmir’in en sevilen ilçelerinden. Bir açık hava müzesi havasına sahip olan Selçuk, birbirinden değerli antik yapıların ve kalıntıların yanı sıra birkaç müzeye ve diğer turistik yerlere de ev sahipliği yapıyor.

Çok çabuk seveceğiniz Selçuk, araba ile kolay şekilde keşfedilebilecek bir yer olsa da, yürüyerek keşfedilmeye de elverişlidir. Bu yüzden ister araçlarınız ile, ister yürüyerek (Bazı yerler toplu taşıma araçlarıyla) aşağıdaki Selçuk gezilecek yerler haritasındaki 15 yeri çok rahat bir şekilde görebileceğinizi unutmayın.

[adinserter block=”1″]

Selçuk Gezilecek Yerler Listesi ve Haritası

Selçuk’taki turistik yerlerin büyük bir bölümü birbirine oldukça yakın konumda bulunuyor. Gezinize Selçuk otobüs terminaline sadece 5 dakika yürüme mesafesinde olan Efes Müzesi ile başlayabilir, Ayasuluk Kalesi, Aziz Yohannes Bazilikası, Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti ve Şirince olarak devam edebilirsiniz. Aşağıdaki haritaya Selçuk’un en sevilen ve en önemli yerlerini ekledim. Bu haritadan nereye, nasıl gideceğinize çok daha iyi karar verebilir, Selçuk’taki sürenize göre güzel bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler Haritası
Selçuk Gezilecek Yerler Haritası. Başlangıç noktası olarak Selçuk merkezine yakın Efes Müzesi’ni seçmiş olsam da, Selçuk’taki sürenize ve aracınızın olup olmadığına göre güzel bir gezi rotasını kendinizde oluşturabilirsiniz. Haritayı Google Maps‘te açmak için tıklayın.

1.Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi

Selçuk’taki bu gizemli ev, hac görevini yerine getirmek amacıyla dünyanın dört bir yanından gelen hristiyanların dışında birçok Müslüman’ın da dualar edip adaklar adadığı bir yer. Efes Antik Kenti yakınlarında ”Bülbül Dağı”nda bulunan Meryem Ana Evi’nin keşfi ise ilgi çekici bir hikayeyle başlıyor.

1774-1824 yılları arasında yaşamış Efes’i hayatında hiç görmemiş ”Anna Katharina Emmerick” adında köylü ve yatalak bir kadın, Meryem Ana Evi’nin Efes’in hemen arkasındaki bir dağda olduğunu rüyasında görür. Her şey bu rüya ile başlar. Rüyaların ardı arkası kesilmez ve Katharina en sonunda bu rüyaları bir kitapta toplamaya karar verir. Kitabın adını da ”Hz Meryem’in Hayatı” koyar.

Hristiyan dünyasında bir hayli ses getiren bu kitap Vatikan’ın da ilgisini çeker. Vatikan bu kitaptan sonra 1881 yıllında Meryem Ana’nın Evi’ni aramaya koyulur. 29 Temmuz 1891‘de 4 araştırmacı tarafından bu ev bulunur. Vatikan tarafından ”Hac Yeri” ilan edilir ve 500’den fazla Hristiyanın katılımıyla 20 Mayıs 1896’da ilk kutsal ayin gerçekleşir.

Hristiyan din alemine bir ışık tutmuş olan bu olaydan sonra harabe olarak bulunan ev restore edilir ve günümüzde her dine mensup ziyaretçiye açılır. Müslümanlarca da kutsal sayılan bu evi mutlaka Selçuk gezinizde görün. Görmeden önce de, ev ve Alman yatalak bir köylü olan ”Annna Katharina Emmerick”in hikayesini okuyun.

2.Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi

Efes Antik Kenti’nin en değerli ve en sevilen yerlerinden biri olan Celsus Kütüphanesi, Roma dönemine kadar uzayan tarihiyle tarih severlere, görkemli ve sanatsal yapısıyla da mimariye meraklı olanlara güzel bir deneyim sunuyor. Kütüphane, MS 135’te Julius Agiula tarafından, Vefat eden babası ”Efes Valisi Julius Celsus Halemaeanus”a ithafen Romalı mimar Vitruoya‘ya yaptırılmış.

Celsus’un mezarı kütüphanenin batısındaki duvarın altında yer alıyor.

Dönemin bilim adamlarının ve düşünürlerinin yetişmesinde önemli rol oynamış olan Celsus Kütüphanesi, dışarıdan bakıldığında 2 katlı bir yapı görünüyor olsa da, aslında 15 metre yükseklikte tek bir salondan oluşuyor. 1970-80 yılları arasında restorasyon çalışması yapılarak günümüzdeki halini almış olan kütüphanenin ön cephesindeki Celsus’un erdemlerini tasvir eden 4 heykele de göz attığınızdan emin olun.

Celsus Kütüphanesi için ayrıca bir ücret ödemiyorsunuz. Burası, Antik Kent için ödediğiniz ücrete dahildir.

[adinserter block=”1″]

3.Pamucak Plajı

Ege’nin en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapan Pamucak Plajı, 7 km’lik uzunluğu ile İzmir’in önde gelen plajları arasında yer alıyor. Zambaklarıyla da ünlü olan plaj, Selçuk merkezine biraz uzak olsa da (8-9km), sıcak yaz aylarında Selçuk’u ziyaret ediyor ve aracınız varsa kesinlikle görmeye değer.

Plajda denize girmeyi planlıyorsanız da, burada şezlong ve şemsiye kiralayabileceğinizi ve yeme-içme için birkaç tesisin bulunduğunu da bilin. Mavi bayraklı bir plaj olarak ün yapmış olan Pamucak’ta dalış yapabilir veya diğer su sporlarına göz atabilirsiniz.

4.Aziz Yohannes Bazilikası

Aziz Yohannes Bazilikası
Aziz Yohannes Bazilikası

İncil’in ve Apokalypse’nin yazarı, İsa’nın en genç havarisi olan Aziz Yohannes’in Meryem Ana ile birlikte MS 37-48 yıllarında Efes’e geldiği, burada yaşadığı ve öldüğü bilinir.

6. yüzyılda Justinian I tarafından inşa edilmiş olan bazilikadan günümüze kalan kalıntılardan ibaret olsa da yine de görülmeye değer önemli bir yer.

5.Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Çamlık Buharlı Lokomotif MüzesiÇamlık Buharlı Lokomotif Müzesi
Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi – Foto Kaynak ; kidokit.com

Bir zamanların efsanesi ”Kara Trenler” hakkında hepimizin az çok bildiği şeyler vardır. Şarkısını bile ağzımızdan düşürmediğimiz zamanların efsanesi olan bu trenler artık Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi‘nde görülebiliyor. Müzede bulunan trenler arasında, dünyada sadece 2 adet kaldığı söylenen odun kazanlı buharlı lokomotif en çok ilgiyi görüyor. Yılda 20 bine yakın yerli/yabancı turistin ziyaret ettiği söylenen müzede, en eskisi 1887 ve en yenisi 1952 yılında üretilmiş olan 32 buharlı lokomotif bulunuyor.

50 dönüm gibi büyük bir alanı kaplayan müze içerisinde lokomotiflerin dışında, demiryollarında kullanılmış olan birçok vinci, vagonları, su kulesi ve tanklarını da görebiliyorsunuz.

6.Yedi Uyurlar Mağarası

Yedi Uyurlar Mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası

Yedi Uyurlar veya Yedi Uyuyanlar mağarası dünyada toplamda 33 tane. Bunlardan 4 tanesi ise ülkemizde yer alıyor. Afşin, Selçuk, Lice ve Tarsus. Selçuk Yedi Uyurlar Mağarasını Efes Antik Kenti’ne giderken tabelalar yardımıyla çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Yedi Uğurlar’ın efsanesi ise, inançlarından dönmek istemeyen 6 genç yolda bir çoban ve köpeği ile karşılaşır ve bir mağaraya sığınıp 300, 309 veya 200 yıl uyurlar. Bu efsane ile ünlenen Yedi Uğurlar Mağarası hakkında daha birçok efsane de bulunur. Dilerseniz burayı rehberler eşliğinde gezebilir, mağaralar hakkında çok daha detaylı ve güzel hikayeler dinleyebilirsiniz.

7.Efes Antik Tiyatrosu

Efes Antik Tiyatrosu
Efes Antik Tiyatrosu

Efes Antik Tiyatrosu, sanat tarihi bakımından dünyanın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilir. Efes Antik Kenti içerisinde yer alan bu yapı 25 bin kişi kapasiteli ve günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmuş olması açısından oldukça önemlidir. Bu büyük antik tiyatro o dönemde sanata verilen değeri gözler önüne seriyor. Sadece sanatsal aktiviteler için kullanılmış olması da bu tezi kuvvetlendiriyor. Tabii tiyatro, sanat etkinliklerin dışında Gladyatör dövüşlerine de ev sahipliği yapmış.

Akustiği, sanatsal yapısı ve tarihi dokusu ile estetik kavramını bağdaştıran Efes Antik Tiyatrosu, bundan birkaç yıl öncesine kadar konserlerin ve etkinliklerin yapıldığı yerdi. Fakat tarihi dokuya zarar verilmesini önlemek amacıyla tüm konserlerin ve etkinliklerin yapılmamasına karar verilmiş.

[adinserter block=”2″]

8.Meryem Kilisesi

Selçuk Gezilecek Yerler
Meryem Kilisesi Kalıntıları

İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Meryem Kilisesi, antik kente girer girmez sağ tarafa doğru gittiğinizde görebileceğiniz kalıntılardan ibaret. Antik Kent gezisine de buradan başlanabilir.

Hristiyanlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan iki konsil burada toplanmış. Bu yüzden de kilise, ”Konsiller Kilisesi” olarak da bilinir. Hz. İsa’nın annesi Hz. Meryem adına yapılmış ilk kilise olması bakımından da önemli olan Meryem Kilisesi, günümüzdeki belgelere dayanılarak MS 2. yüzyılda İmparator Hadrianus döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor.

9.Ayasuluk Kalesi

Selçuk Gezilecek Yerler
Selçuk Kalesinin kilise kalıntıların bulunduğu yerden manzarası

Selçuk Kalesi olarak da bilinen Ayasuluk Kalesi, St Jean Kilisesi’nin hemen arkasında bulunuyor. İlk olarak St Jean Kilisesi’ne müze kartlarınız varsa ücretsiz olarak giriyor ve daha sonra da kaleyi görebiliyorsunuz.

Ayasuluk Tepesi’nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan bu kalenin iç kale surları Selçuklu-Osmanlı dönemine ait.

Selçuk Gezilecek Yerler - Ayasuluk Kalesi
Ayasuluk Kalesi

Kalenin bulunduğu tepe ise daha çok manzarasıyla ilginizi çekecektir. Buraya, Efes Antik Kenti ziyaretinizden önce göz attığınızdan ve en azından 1 saatinizi ayırdığınızdan da emin olun.

10.Çetin Maket Köy

Çetin Maket Köy
Çetin Maket Köy – Foto Kaynak ; Tripadvisor.com.tr

Tarihe yolculuk yapabileceğiniz, çocukluğunuza geri dönebileceğiniz ve çocuklarınızın ayrılmak istemeyeceği bir yer Çetin Maket Köy. Maketlerden oluşan bu köy Ayhan Çetin’in eşi ile birlikte emekli olduktan sonra kendilerini maketlere adamalarıyla oluşturulmuş. Anadolu Köyleri’nin günlük yaşantısını, örf ve adetlerini tasvir eden, el emeği göz nuru bu maketler arasında köy yaşamı ile aklınıza gelebilecek birçok betimleme bulunuyor. Bakkal amcasından fırıncısına, terzisinden berberine 1950’lerde köy yaşamının nasıl olduğuna dair muhteşem bir bakış açısı sunuyor.

Bu köydeki maketlerin en güzel özelliği ise hareketli olmasıdır. Eğer terzinin yanına gidecek olursanız terzi amcanın birden çalışmaya başladığını göreceksiniz. Maketlerin gerçek boyutlarda olması ise kelimenin tam anlamıyla muhteşem.

[adinserter block=”2″]

11.Artemis Tapınağı

Selçuk Gezilecek Yerler
Artemis Tapınağı

Bir futbol sahası büyüklüğünde olan dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın kalıntıları, Selçuk gezinizde önemli duraklardan olacaktır. Tapınaktan geriye pek bir şey kalmamış olsa da, antik dünyanın mermerden yapılmış ilk tapınağı olması bakımından tarihi bir öneme sahip.

Tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar giden tapınağın bulunduğu yer, Efes’lilerin ilk yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Lidya Kralı Croesus tarafından Tanrıça Artemis’e ithafen yaptırılmış olan tapınağın mimarı ise bir Yunanmış ve dönemin en ünlü heykeltraşları tarafından yapılmış heykellerle süslenmiş. Günümüzde bu tapınağın bulunduğu yerde sadece birkaç sütun bulunuyor olsa da hem Selçuk Kalesi manzarasını seyretmek hem de kalıntı da olsa dünyanın 7 harikasından birini görmüş olmak adına ziyaret edilebilir.

Selçuk Gezilecek Yerler
Selçuk gezilecek yerler arasında oldukça popüler olmasına rağmen boş bir arazi ve iki sütundan ibaret olan Artemis Tapınağı

12.Efes Müzesi

Selçuk Gezilecek Yerler
Efes Müzesinin bahçesiEfes Müzesinin bahçesi

Daha çok antik yapıların sergilendiği Efes Müzesi, Selçuk terminaline 5 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Giriş ücreti 30 tl olsa da, müzekart ile müzeye ücretsiz olarak girebildiğinizden dolayı burası da Selçuk gezilecek yerler listesine eklenebilir.

Sikke ve hazine salonu, Efes artemisi salonu, İmparator salonu ve daha birkaç sergi salonuyla ilginizi çekebilecek Efes Müzesi, arkeolojik kalıntılara merakı olanların ziyaret edebileceği önemli bir müze.

Ayrıca müzenin bir de bahçesi bulunuyor. Bahçede, heykeltraşlık eserlerini ve antik çağdan günümüze kadar gelmiş birbirinden değerli eserleri de görebilirsiniz. Müze içerisinde bir de hediyelik eşya satışının yapıldığı yer bulunuyor. Buradan Efes anısına birkaç şey almayı da unutmayın.

Müze haftanın her günü 08:30-18:30 saatleri arasında açık. Daha fazla bilgi için https://izmir.ktb.gov.tr/ adresine göz atabilirsiniz.

13.İsa Bey Camii

Selçuk Gezilecek Yerler
İsa Bey Camii
İsa Bey Camii
İsa Bey Camii

1375 yılında Şamlı Mimar Ali tarafından yapılmış olan İsa Bey Camii tarih meraklılarına eşsiz bir deneyim sunuyor. Camii yapımında kullanılan malzemelerin birçoğunun Efes Harabelerinden getirildiği söyleniyor. Birçok kez deprem ile yüzleşmiş olan İsa Bey Camii, kaderine inat günümüze kadar ayakta kalabilmiş.

Caminin minarelerinden biri tamamen, diğerinin ise sadece şerefesi yıkılmış. Günümüzde ziyarete ve ibadete açık olan camii, St Jean Kilisesi yolu üzerinde olduğundan 5 dakikalığına olsa da göz atmaya değecektir.

[adinserter block=”2″]

14.St Jean Kilisesi

Selçuk Gezilecek Yerler
St Jean Kilisesinden bir manzara

Selçuk gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz önemli tarihi kalıntılardan biri olan St Jean Kilisesi’dir. Kilise Bizans İmparatoru Justinien tarafından yaptırılmış. Kiliseden günümüze birçok kalıntı kalmış ve kalıntılardan kilisenin daha önceden nasıl bir yer olduğu hakkında bir fikir sahibi olabiliyorsunuz. Eğer kafanızda kilisenin eski halini canlandıramıyorsanız Selçuk Kalesine giden yolda, kilisenin kuzey ucunda, St Jean Kilisesinin maketini de görebilirsiniz.

St Jean Kilisesinin avlusu güzel bir Selçuk manzarasına da ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden, Artemis Tapınağı ziyaretinizden sonra mutlaka buraya bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Selçuk Gezilecek Yerler
St Jean Kilisesinden geriye kalanlar

St Jean Kilisesinin hemen yanında bulunan kale ise, Selçuk Kalesi ve tüm ihtişamıyla, kilisenin bulunduğu yere farklı bir hava katıyor. Kiliseden bu kaleye rahatlıkla yürüyerek gidebilirsiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler
St Jean Kilisesi Sütunları

St Jean Kilisesi giriş ücreti 30 tl ve müzekart ile bu kilisenin bulunduğu yere ücretsiz olarak girebilirsiniz.

15.Şirince

Şirince Köyü - Selçuk Gezilecek Yerler
Şirince Köyü

Gelelim sizi sizden alacak, bizi bizden alan köye, Şirince Köyü’ne. Saklı ve şirin bir köy olan Şirince, eski adı Çirkince’den sonra bu ismi almış. Almamış olsa da çok ayıp olurmuş zaten. Film setini andıran sokak araları, küçük kafeleri, şarapları, renkli evleri, tarihi kokusu ve daha nicesi, bu köyü çok çabuk sevmenize yardımcı olacak.

Selçuk’a ortalama 10 km uzaklıkta bir tepede bulunan Şirince’de zamanında Rumların yaşadığı söyleniyor. Köyün tarihi ise MÖ 5. yüzyıla kadar gidiyor. Şehrin kuruluşu hakkında iki efsane bulunuyor. Bunlardan biri, nehir taşmasından dolayı Efes’te yaşayanların tepeye kaçarak bu köyü kurduğu, diğeri ise bölgede yaşayan halkın üreyen sivrisineklerden dolayı serin bir bölge arayışında olması ve bu arayış sonrasında burayı kurmuş olmasıdır.

Şirince Köyü
Şirince Köyü

Şirince’de yapılacak o kadar çok şey ki var ki saatlere sığdırmak mümkün değil. Bu yüzden yeteri kadar zamanınız varsa bu tarih dolu mis gibi köyde bir gece de olsa konaklayın. Romantik bir kaçış için de güzel bir yer olacak Şirince’yi dolu dolu gezin. Şarapların tek tek tadına bakmayı da unutmayın.

VE SON OLARAK ; 

Efes Antik Kenti’ni Baştan Aşağı Gezin

Selçuk Gezilecek Yerler
Antik kent içerisinde bulunan amfitiyatro

Yukarıda Efes Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan birkaç yerden bahsettim. Fakat antik kent, bu bahsettiğim birkaç yerden çok daha fazlası. Burası için en azından 2-3 saatinizi ayırın. Birbirinden değerli ve önemli antik yapıları tek tek gezin. Burası Selçuk’u Selçuk yapan yer, keyfini çıkarın.

Efes Antik Kenti adlı yazımda, buradaki gezilecek ve görülecek yerler hakkında çok daha detaylı bir yazı hazırladım. Giriş ücretinden önemli yerlere ve bu yerlerin tarihi hakkında bilgilere kadar her şeyi bu yazımda bulabilirsiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler
Meryem Kilisesi, antik kent içerisinde görebileceğiniz tarihi kalıntıların bulunduğu yerlerden

Efes Antik Kenti giriş ücreti 100 tl olsa da, Müzekart ile buraya ücretsiz girebiliyor olmanız bu antik kentin en güzel yanı oluyor. Antik Kent içerisinde, Meryem Ana Kilisesi’nden Celsus Kütüphanesi‘ne, Yamaçevlerden Hadrian ve Domitianus Tapınağına, hamamları, tarihi tuvaletleri, birbirinden farklı ve ihtişamlı kapıları görebilirsiniz.

Kütüphane ziyaretinizi tamamladıktan sonra, Kuretler caddesini takip ederek antik kent içerisinde bulunan çeşmeleri, hamamları, tarihi genel evini ve en önemlisi Yamaçevleri görün. Yamaçevler girişinden içeri girip gişenin olduğu yere kadar gelin ve etrafa bir kabaca göz atın. Beğenirseniz 40 tl verip bu evleri de ziyaret edebilirsiniz. Beğenmezseniz buradan çıkıp caddenin sonuna kadar gezin. Buradan sonra çok önemli bir yerde kalmıyor zaten.

Selçuk Gezilecek Yerler
Yamaçevlerin giriş yerinden görünümü

Efes Antik Kenti’ni yaz aylarının kavurucu sıcağında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, şapka, şemsiye ve bol bol su da götürmeyi unutmayın. Antik kente giriş yaptıktan sonra antik kentin turnikelerinden çıkmadan su alabileceğiniz tek bir yer bulunuyor. Sattıkları altı üstü su olsa da bu su fiyatına İzmir’de bir öğle yemeği yiyebileceğinizi unutmayın 🙂 Eğer bir şeye ihtiyacınız olursa ya antik kente girmeden önce sol tarafta bulunan büfeleri kullanın, ya da içerideyseniz gezinizin bitmesini bekleyin. Bir su için 10 tl veya bir teneke kola için 20 tl vermenin hiç bir anlamı yok.

[adinserter block=”1″]

Trajan Çeşmesi
Trajan Çeşmesi – Efes Antik Kenti İçerisinde Bulunuyor

Selçuk gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz birkaç yerden daha bahsetmek mümkün. Fakat listedeki bu 15 yeri 1 günde bitiremeyeceğinizi unutmayın. Bu 15 yer için en azından 2 gününüzü ayırın. Eğer Selçuk’ta konaklamayı planlıyorsanız, Selçuk Merkez yerine Şirince’yi tercih edin. Araçlarınız yoksa dahi, Şirince’de Antik Kentin kapısına kadar giden minibüsleri bulabileceğinizi de unutmayın.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz