Adana Gezilecek Yerler | Adana’da Görülecek 10 Yer

Adana, belki de Türkiye’de en az turistik yapılara ev sahipliği yapan şehirlerimizden biri olarak biliniyor. Bu yüzden Adana gezilecek yerler için öyle uzun uzadıya plan yapmanıza sanırım gerek yoktur. Zaten aralıksız 7-8 saat içerisinde bu şehirdeki hemen hemen her yeri gezebiliyorsunuz.

Şehir, eski ve yeni Adana olarak ikiye bölünmüş. Fakat gezerken bu eski-yeni olayını bir kenara bırakın, kafanız karışabilir.

Adana’da gezilecek yerler listenize, şehir merkezine 5 dakika yürüme mesafesinde olan, Adana merkez parkı etrafından başlayın. Buradan çok kısa yürüyüşlerle birçok turistik yeri rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca şehirdeki en merkezi yerlerden biri bu park ve etrafı diyebiliriz.

Adana Gezilecek Yerler Listesi

Adana’da gezilecek birçok yer birbirine yakın konumda bulunuyor. Eğer doğru yerden gezinize başlayacak olursanız, şehirdeki birçok turistik yeri çok daha rahat bir şekilde bitirebilirsiniz. İşte Adana’da gezilecek yerler ve şehirde yapılabilecek güzel aktiviteler :

1.Adana Merkez Parkında Yürüyüş Yapın

Adana Gezilecek Yerler
Merkez parkta bulunan köprü ve saat kulesi

Gez gez bitmeyen Adana merkez parkı, süper büyük. Hatta, Türkiye’nin en büyük parklarından biriymiş. Parkın tamamını gezecem diye uğraşırsanız, en az yarım gününüz heba olacaktır. Zaten çok fazla görülecek ve yapılacak aktivite de bu parkta bulunmuyor.

Park, seyhan nehrinin hemen kenarına yapılmış. Parka ilk geldiğinizde amaan bu mu bahsettikleri en büyük park ? diyebiliyorsunuz. Çünkü park ciddi anlamda çok boş görünüyor. Fakat parkın iç kısımlarına doğru gittikçe atmosfer daha da güzelleşiyor.

Parkta ilk dikkat çeken yapı, Sabancı (Adana) Merkez Camii oluyor. Camiyi geçtiğinizde seyhan nehrinin eşsiz manzarasıyla karşılıyorsunuz. Camiden sonra gelen köprünün hemen yanında nehir manzarasına karşı bir şeyler içebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Köprüden karşıya geçecek olursanız da, kapıları kapalı olan bir saat kulesini görüyorsunuz.

  • Parkın diğer tarafına, yani köprüden karşıya mutlaka geçin. Bir mucizeyle karşılaşmasanız da, parkın bu tarafı da görülmeye değer.

2.Sabancı Merkez Camii İçerisine Göz Atın

Adana Gezilecek Yerler
Sabancı Merkez Camii

Parkı az biraz gezdikten hemen sonra, seyhan nehrine nazır, ihtişamlı yapısıyla dikkat çeken Adana (Sabancı) merkez camii’ne göz atın. Bu camiyi, parkın herhangi bir yerinden, taş köprüden ve şehrin birçok yerinden rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu sayede de kolay kolay kaybolmuyorsunuz.

Adana merkez camii, Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak biliniyor. Gezmesi de hayli zaman alıyor. Caminin etrafında bir tur atmak bile 15 dakika sürüyor. İçi ise muazzam bir güzellikte.

6 minaresi ve 28 kubbesi olan bu caminin, minare uzunlukları da 99 metreymiş. Niye 100 değil diye soracak olursanız da, Allah’ın 99 ismini anmak için yapılmış da ondan. Yani camideki her sayının derin anlamları var.

3.Atatürk Müzesi (Suphi Paşa Konağı)

Adana Gezilecek Yerler
Atatürk müzesi-Suphi Paşa Konağı

Camiden çıkar çıkmaz, yoldan geçen birine taş köprüye nasıl gidileceğini sorun. Bunun için iki yol var. Biz, köprü altından geçerek köprüye ulaşmıştık. En kolay ulaşım da bu aslında. Çünkü diğer yoldan gidecek olursanız, karşıya geçmek için 300-400 metre yürümeniz gerekiyor. Fakat çoğu Adanalı sizi ikinci yola yönlendirdiğinden siz köprü altından geçmek istediğinizi söyleyin. Yoksa, fazladan 500 metre yürüyebiliyorsunuz. Köprüye doğru giderken sağ tarafınızda (Köprüye varmadan 250 metre önce) Atatürk müzesini görebilirsiniz.

NOT : Köprü altından karşıya geçer geçmez hemen çapraza doğru, araçların geçtiği yola çıkın ve yola oradan devam edin. Nehrin hemen kenarından yürüyecek olursanız gündüz vakti bile birçok şarapçı ile karşılaşabiliyorsunuz.

Adana’da görülecek yerler arasında en anlamlı yerlerden birisi, şüphesiz M.Kemal’in sık sık ziyarete gittiği bu konaktır. Müze, öyle dillere destan bir müze değil. Fakat ücretsiz olarak girip Atatürk’ün heykelini, Kuvay-ı Milliye büstlerini ve Atatürk’ün kullandığı odaları görebilirsiniz.

4.Sinema Müzesi’nde Nostalji Yapın

Adana Gezilecek Yerler
Sinema müzesi Yılmaz Güney Heykeli

Atatürk müzesinden çıktıktan hemen sonra sağ tarafınızda göreceğiniz yer, meşhur Sinema Müzesidir. Adana gezilecek yerler listenize mutlaka ama mutlaka eklemeniz gereken yerlerden olan bu müzeye girişler de ücretsiz. Sergilenen eserler ise, daha çok yeşilçam’a ait film kapakları, afişler, heykeller, ödüller ve fotoğraflardan oluşuyor.

Müzeden içeri girer girmez, TSM’den güzel bir parça kulağınızın pasını alıyor ve gezinize eşlik ediyor. Duvarlar geçmişten günümüze film kapakları ile dolu. Yeşilçamdan günümüze gösterime girmiş yüzlerce film. Her filmde de mutlaka bir Adanalı var diyor, ücretsiz rehber arkadaşımız.

Bu zamana kadar hayranlıkla izlediğiniz aktörlerin, yönetmenlerin Adanalı olduğunu görünce şaşırıyorsunuz. Bu da mı Adanalı ? diyebileceğiniz 100’den fazla aktörü göreceğinize emin olabilirsiniz. İyi de neden bu kadar çok sanatçı Adana’dan çıkıyor ? diye soramadan edemedim, hazır ücretsiz rehberi bulmuşken. Anında da cevap geliyor ; meğer Adana, o dönemde Türkiye’nin en çok yazlık sineması olan şehriymiş. Hatta İstanbul’da, İzmir’de veya Ankara’da bile yazlık sinema yokken Adana’da varmış. İşte tam bu yüzden, Adananın akıl almaz bir sanatçı topluluğu bulunuyor.

5.Taş Köprü’de Zabıta – Esnaf Tartışmalarının Arasında Manzarayı Seyredin

Taş Köprü
Taş Köprü

Sinema müzesinden çıkıp sağ tarafa doğru 1 dakika yürüdükten sonra, o meşhur taştan köprüye ulaşabiliyorsunuz. Adana’nın gezilecek yerleri arasında en popüler yerlerden olan bu taş köprü, Sabancı merkez camii’ni gören en güzel yer. Diğer yanda uçsuz bucaksız seyhan nehri manzarası ise, muhteşem. Tabi bu güzelliği zabıta-esnaf kavgası ve köprünün pisliği baltalıyor. Bunlara aldırmadan birkaç fotoğraf çekip ayrılmak da yarar var. Adana halkının burada turistlere pek alışkın olmadığını unutmayın.

Seyhan nehri üzerinde kurulmuş bu taş köprü, taa Romalılar zamanında, 2. yüzyılda inşa edilmiş. Çok ilginç bir tarihi olmasa da sırf köprüden merkez camii arka planlı bir fotoğraf çektirmek için Adana gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

6.Ulu Camii’nde Tarihi Hissedin

Adana Ulu Camii
Adana Ulu Camii

Taş köprünün sinema müzesi tarafından geçip 5 dakika yürüdükten sonra tarihi yapısıyla dikkat çeken Adana ulu camii’ni görüyoruz. Diğer camilerimize nazaran oldukça farklı bir mimarisi olan bu camii, Adana’nın tarihi yerleri arasında büyük öneme sahip. Zaten camii eski şehir bölgesinde, yani tarihi yapıların bulunduğu bölgede yer alıyor.

Ramazanoğulları’nın bıraktığı, 1541 tarihli oldukça eski bir camii olan ulu camii, tarihi dokusundan ödün vermemiş. Tarihe az çok merakınız varsa mutlaka ilginizi çekecektir.

7.Ramazanoğlu Medresesi’ne Göz Atın

Ramazanoğlu Medresesi
Ramazanoğlu Medresesi

Caminin hemen karşısında bulunan bu medrese, yine Ramazanoğulları’ndan kalmış. Bahçesinde ney çalan gençler, sohbet eden amcalar, mis gibi bahçesi görülmeye değer. Zaten çok küçük bir yer olduğundan 2-3 dakikada gezebiliyorsunuz. Bu yüzden kısa süreliğine de olsa bu medreseye göz atmayı unutmayın.

8.Tarihi Saat Kulesi

Tarihi Saat Kulesi
Tarihi saat kulesi

Medreseden çıkıp sol tarafa doğru 2 dakika yürüdükten sonra bu tarihi saat kulesini görebiliyorsunuz. Yüksekliği 32 metre olan bu kule, 1882 yılında yapılmış oldukça eski bir yapı. Tarihe az biraz merakınız varsa, Adana gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

9.Kazancılar Çarşısı’nda Adana Yemeklerini Tadın

Kazancılar Çarşısı
Kazancılar Çarşısı

Kazancılar çarşısında yemek ne alaka ? demeyin. Burada bulunan küçük lokantalar Adana’nın en lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapıyormuş. Süper ucuz restoranlarda bir şeyler yiyebilir, Adana kültürünü yakından görebilirsiniz. Bu çarşıda, birçok kazan ve bakır tamiri, imalatı ve bakımı yapılıyor. Yani turist olarak dikkat çeken bir şeyi burada bulmak pek mümkün olmuyor. Fakat bu bölgeye kadar gelmişken, küçük lokantalardan yerli halk gibi bir şeyler yiyebilirsiniz.

10.Bebekli Kilise

Bebekli Kilise
Bebekli Kilise

Kazancılar çarşısını da gezdikten sonra, buradan 1 km uzaklıkta olan Bebekli Kilise’ye de bir göz atın. Bu kilise, basit sıradan bir kilise olmasına rağmen, Adana’ya gelen turistlerin en çok görmek istediği yerlerden biri oluyor. Bizim gittiğimizde kapıda birçok polis vardı. İhbar sebebiyle olsa gerek 2 polis eşliğinde gezdik kiliseyi.

Bu kilisenin pek albenisi yok. Ama, Adana’ya kadar gelmişken göz atılabilecek yerlerden diyebilirim. Bu arada kiliseye Bebekli Kilise denmesinin nedeni ise, kilisenin üzerinde bulunan Hz. Meryem’in elinde tuttuğu 2.5 metre uzunluğunda tunç heykel, uzaktan bebeğe benzediği içinmiş.

Adana’da Yapmadan Dönmeyin

  1. Adım başı karşınıza çıkacak, seyyar şalgam satıcılarından, pis mi, temiz mi ? düşünmeden Şalgam-Kete ikilemesi yapmadan.
  2. Ciğer ve börek yemeden
  3. Taş köprüden yetenekli birine fotoğrafınızı çektirmeden
  4. Turgut Özal’da bulunan hayal kahvesinde 1-2 saat eğlenmeden
  5. Seyhan nehrinde Gondola binmeden (Yaz aylarında) dönmeyin.

Adana Kaç Günde Gezilir ?

Adana gezilecek yerler listesini durmadan 8 saatte rahatlıkla bitirebilirsiniz. Bu yüzden, sabahın erken saatlerinde gelerek aynı gün içerisinde dönebilirsiniz. Fakat öğleden sonraya kalacak olursanız, en azından 1 gece konaklamanızı tavsiye ederim. Zaten 1 geceden fazlasına da gerek yok.

Adana Ne Zaman Ziyaret Edilir ?

Biz şubat ayı içerisinde ziyaret etmiştik. Havalar çok da güzeldi. Fakat yaz aylarında bu şehir cayır cayır yanıyor diyor, Adana halkı. Bu yüzden, bu şehri ziyaret için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmekte yarar var.

Adana Güvenli mi ?

Taş köprü
Taş Köprü

Genel olarak değil. Özellikle Suriyeli vatandaşlardan sonra olsa gerek, şehirde yüzlerce dilenci bulunuyor. Bu dilencilerde bildiğimiz dilenciler gibi değil. Yapıştı mı bırakmıyorlar. Bunun yanında, gündüz vakti parkların birçoğunda şarapçı görmek mümkün. Özellikle, Taş köprüye yakın yerlerde biraz daha tedbirli olmakda yarar var.

Adana İçin Günlük Ne Kadar Bütçe Ayırmalı ? 

Konaklayacağınız yeri hallettiyseniz, günlük 50-60 TL çok rahat yetecektir. Fakat Adana’da gece hayatı için bir plan yapıyorsanız, 30-50 TL daha eklemeniz gerekiyor.

Adana Otel Ücretleri Ne Kadar ?

Genel olarak ucuz. Bu şehirdeki otel fiyatları gayet uygun. Bunun yanında şehirde aynı isim de iki hostel bulunuyor. Adana hostel olarak bilinen bu hosteli aklınızın ucuna bile getirmeyin derim. Bunun yanında, kişisel otel tavsiyesi olarak İbis Oteli veya Çukurova oteli tavsiye ederim. Bu oteller hem fiyat bakımından hem de konum bakımından oldukça ideal. Ayrıca, oldukça yüksek müşteri oylamasına sahip.

Adana gezilecek yerler listesini listedeki sıralamaya göre takip edecek olursanız, çok kolay bir Adana gezisi yapabilirsiniz. Hem bu şekilde, turistik yerlere ulaşmak için çok fazla yürümek zorunda da kalmazsınız.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz