Ahmet Hamdi Akseki Camii NEREDE, NASIL GİDİLİR ?

Ankara‘nın en yeni camilerinden biri olarak bilinen Ahmet Hamdi Akseki Camii, Eskişehir yolu üzerinde, Bilkent kavşağında bulunuyor. Yapımına 2008’de başlanıp, 4,5 yıl süren çalışma sonrasında, Ankara’ya kazandırılmış görkemli camilerden biri.

Ahmet Hamdi Akseki Camii Hakkında Bilgiler

Caminin iç ve dış tasarımında pek çok detaylı ayrıntıya yer verilmiş. Caminin içerisinde kullanılmış olan süslemelerde, Selçuklu mimarisi özelliklerinin kullanıldığını görmek mümkün. Türkiye’de bulunan camiler arasında en büyük kubbeye sahip olması da, Caminin özellikleri arasında.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin alt katında, tam ortada bulunan bu yerde, sohbetler ediliyor ve kitaplar okunuyormuş. Gayet farklı ve güzel bir havası var

Camide en çok beğendiğim yer, ayakkabılıklar olmuştu. Muhteşem bir dizaynda yapılmış bu ayakkabılıklara sinyalizasyon sistemi yerleştirilmiş. Yani, diğer birçok camimizde olduğu gibi, ayakkabı bulma problemi, bu camide bulunmuyor. Peki, 5 bin ayakkabının sığabileceği bu ayakkabılıkta koku sorunu olmaz mı ? diye soracak olursanız, adamlar sırf bunun için bir de havalandırma sistemi yapmış.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Cami içerisinde farklı bir bölümde bulunan Sinyalizasyon sistemi olan ayakkabılıklar

Sinyalizasyon sisteminde ayakkabılıklar renklere ayrılmış ve bu şekilde kendi ayakkabılarınızı rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

Cami içerisinde alışkın olduğumuz avize ve hoparlör sistemi de, bu camide yok. Tüm ışıklandırma ve ses sistemi gizli kalmış. Bu da, Türkiye camilerimiz arasında bir ilk olarak bilinmekte.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Camii’nin içi, dış mimariye göre biraz daha sade olduğu söylenebilir

Caminin içi kadar alt katı da oldukça dikkat çekici. Bu alt kat sosyal ve kültürel alanlar, birçok kurs, sohbet mekanları, hat sanatlarının sergilendiği mekanlar ve kitap okuma yerleri ile, camiden çok bir müzeyi andırıyor diyebilirim.

İlklerin camisi olarak bilinen Ahmet Hamdi Akseki Camii‘nde, ilk kez kabartma çini yöntemi kullanılmış. Kürsünün alnı ve minber kapısı ise, sedef kakmalar ile, süslenmiş.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin içi ve tavan süslemeleri

Ayrıca, camide 80 tuvalet ve 442 abdest alma yeri, 2000’e yakın araç kapasiteli bir kapalı otopark, radyo ve televizyon stüdyoları da bulunuyor. Caminin en güzel yanı, engelli vatandaşlarımızın unutulmamış olmasıdır. Camide, engelliler için asansör ve yürüyen merdiven sistemi de bulunmakta.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin alt katında bulunan sergi bölümü

Camii içerisinde 6 bin kişinin ibadet edebileceği söylense de, 5 bin ayakkabı kapasitesinin olduğunu unutmamak gerek.

4 minaresi olan Camii’nin yüksekliği ise, 66 metre olarak biliniyor.

Ankara’nın çağdaş camii ihtiyacını karşılamış ve Ahmet Hamdi Akseki anısına yapılmış olan camii, Ankara Diyanet Başkanlığı’nın hemen yanında yer alıyor.

Ahmet Hamdi Akseki Camii, 19 nisan 2013 tarihinde R. Tayyip Erdoğan, Cemil Çiçek, Mehmet Görmez ve Başbakan yardımcıları eşliğinde açılmış.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Yine caminin alt katında bulunan dini kitapları bulabileceğiniz yer

Peki, Ahmet Hamdi Akseki Kimdir ?

Türkiye’nin sayılı din bilginleri arasında olan Ahmet Hamdi Akseki, 1947 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yapmış ve vefatına kadar da bu görevi devam ettirmiş. Medrese hocalığı, muallimlik ve kürsü Şeyhliği yapmış.

Balkan savaşından önce, Sebilürreşad dergisinin bir muhabiri olarak Bulgaristan’a giden Ahmet Hamdi Akseki, burada birçok mektup da yazmış.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin giriş bölümü

Milli Mücadele döneminde istifa ederek, Ülkesi’ne destek olmak amacıyla Ankara’ya gelmiş. 1923’te de Darülhilafeleri ıslah etmiş.

1947 yılında 3. Diyanet İşleri Başkanı olan Ahmet Hamdi Akseki, 9 ocak 1951’de, görevinin başında hayata gözlerini yummuş.

ANKARA’DA NEREDE KALINIR ?

Booking.com aracılığıyla Ankara’daki otellerin hemen hemen hepsinde ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Çoğunda da ön ödeme olmadan rezervasyon yapmak mümkün.

Ankara’da bütçeli bir otel olarak 3 yıldızlı otel olan Maltepe 2000 Hotel‘i, orta bütçeli olarak 4 yıldızlı bir otel olan Demora Hotel‘i veya Radisson Blu Ankara‘yı ve son olarak lüks bir otel için de 5 yıldızlı bir otel olan Grand Ankara Hotel Convention Center adlı oteli deneyebilirsiniz.

Tüm Ankara Otellerine, Hostellerine ve Dairelerine göz atmak için tıklayın.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin oldukça güzel kapısı

Ahmet Hamdi Akseki Camii Hakkında Kısa Yorum

Camii, genel olarak süper lüks. Bu kadar lüks olmasındaki en büyük etken ise, sanırım Protokol camisi olacak olmasından kaynaklanıyor. Her ne kadar bir camiye protokol camisi denmesi, doğru olmasa da, maalesef birçok kişi bu camiyi bu şekilde biliyor. Aslında bir bakıma da doğru denebilir. Çünkü, camide hemen hemen her şey, çok lüks ve normal vatandaş için kimse bu kadar zahmetin altına girmez.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Camin üst katı

Bakanlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı gibi ağır misafirlere hitap edeceği düşünüldüğünden, camii güvenliğinden tutun da, ayakkabılıklara kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Peki, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bu camii kadar modern bir camii var mı ? benim bildiğim kadarıyla yok. Otomatik açılan kapılar, ses sisteminin gizlenmiş olması, ayakkabılık, otopark, sohbet alanları, her şey sanki ağır misafirler için düzenlenmiş.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin girişinde bulunan küçük şadırvan

Tabi, camilerimiz tüm müslüman alemine açık ibadet alanları olduğu için, Ahmet Hamdi Akseki Camii’ne ”Protokol” camii denmesi oldukça yanlış. Fakat, bu kadar modernliğe bu kadar masrafa gerek var mıydı ? derseniz, duruma göre değişir derim. Sonuçta bu camii, güvenliği kolay şekilde sağlayabilecekleri bir camii. Bu da, Devlet Erbapları için önemli bir konu.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin modern kapıları

Ahmet Hamdi Akseki Camii Nerede, Nasıl Gidilir ?

Camiye ulaşım için en kolay yol, metroları kullanmak olacaktır. Ben gelirken minibüs, dönerken de metroyu kullanmıştım. Fakat, hem gelişlerde hem de dönüşlerde, en mantıklı yol metrolar diyebilirim. Eğer metrolar ile camiye gelecek olursanız, Bilkent Metro istasyonunda inerek ”A” kapısından çıkarak 30 saniyede camii girişine ulaşabilirsiniz.

Konum için tıklayın.

Eğer camiye otobüs ile gidecek olursanız, Eskişehir yolu veya Bakanlıklar otobüslerini kullanarak bilkent kavşağında inebilirsiniz. Camiye minibüsler ile ulaşmak için ise, Sincan, Fatih ve Ümit Köy yazan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Ahmet Hamdi Akseki Camii
Caminin alt katında bulunan sergi bölümünde vitrinlerde sergilenen Kuran-ı Kerim’leri görebilirsiniz.

Not : Bu Camii yakınlarında veya çevresinde gezilebilecek turistik veya tarihi bir yer olmadığından dolayı, buraya sadece bu camiyi görmek için geldiğinizi de unutmayın. Cami kültürüne merakı olanların sevebileceği bir yer olsa da, beklentinizi düşük tutmanızda yarar var. Kocatepe Camii ile bu camii arasında tercih yapacak olursanız, kesinlikle Kocatepe Camii’ne göz atın derim.

Geleneksel camii anlayışının modern çağa uygulanabileceğinin en güzel ve en büyük kanıtı olan Ahmet Hamdi Akseki Camii, camii kültürüne merakı olanların mutlaka Ankara’da gezilecek yerler listesine eklemesi gereken yerlerden. Gerek modern ve farklı yapısı ile, gerekse caminin alt katında bulunan küçük müze alanı ( Kuran-ı Kerim’ler vitrinlerde sergilenmekte) ile çoğu kişinin beğenebileceği yerlerden. Bu yüzden, zamanınız varsa bir göz atmakta yarar var.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz