Ankara Etnografya Müzesi, NEREDE – NASIL GİDİLİR ?

Ankara Etnografya Müzesi, Türkiye’nin milli kültürünü, tarihini ve yapısını yansıtan en önemli müzelerden biri. Cumhuriyet döneminde yapılmış ilk devlet müzesi olması bakımından oldukça önemli. Anadolu Türk kültürünün yüzlerce yıllık mirasına ev sahipliği yapan bu müze, Ankara müzeleri arasında ilk tercih etmenizi düşündüğüm oldukça özel müzelerden biri.

Türk sanat hayatının Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen renkli örneklerini bu müzede görebiliyorsunuz. Halk giysilerinden süs eşyalarına, geleneksel gelin kıyafetlerinden Türk çini porselenlerine, birçok eserler, ziyaretçisi ile buluşuyor.

Ankara Etnografya Müzesi
Geleneksel halk kıyafetleri ve Ürgüp’te bulunan Damsa Köyü Taşhur Paşa camii’nin mihrabı (Kopyası olduğu söyleniyor)

Türk ağaç işçiliği sanatından birçok eseri de, bu müze içerisinde görebilmek mümkün. Bunlardan bazıları ; Ahi Şerafettin Sandukası, Ürgüp’te bulunan Damsa köyü Taşhur Paşa camii’nin mihrabı, Siirt’te bulunan Ulu Camii minberi, Sultan III. Keyhüsrev’in tahtı, Merzifon Çelebi Sultan medresesinin kapısı gibi birçok eser de, müzede dikkat çeken eserler arasında.

Müzenin büyük öneme sahip olmasının bir diğer nedeni ; Atatürk’ün naaşının, Anıtkabir‘e nakline kadar burada kalmış olmasıdır. Bu bölüm günümüzde, M.Kemal Atatürk anısına, sembolik bir kabir şeklinde müzedeki yerini almış.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzede bulunan, çini ve cam eserler salonunda yer alan tarihi silahlar

Birbirinden Değerli Eserleri ile Ankara Etnografya Müzesi

Müzeye geldiğinizde, giriş kapısının tam karşısında yer alan at üstünde bronz Atatürk heykeli bulunuyor. Türkiye’nin en iyi heykellerinden biri olarak bilinen 1927 yılında yapılmış bu heykelin mimarı ise, bir İtalyan heykeltraş olan, Pietro Canonica’dır.

Müzenin bulunduğu binanın mimarı ise, Arif Hikmet Koyunoğlu olarak bilinmekte. Bina, mimari bakımdan Anadolu ve ilk çağ mimarisinden de özellikler yansıtmakta.

28 basamaklı merdiven ile çıkılan müzenin dört sütunlu bir girişi bulunuyor. Giriş kısmı ise, mermerden olup üzerinde oyma sanatı görülebiliyor.

Müze kapısından içeri girince kubbe altında bulunan hole, buradan da iç avlu adı verilen kısma geçiliyor.

Ankara Etnografya Müzesi
Geleneksel sünnet töreni, tematik sergiler

Müze, ilköğretim öğrencilerinin en önemli gezi noktalarından biriymiş. Tabi, ben bunu müzeye gelene kadar bilmiyordum. Benim müze ziyaretim sırasında 4-5 sınıf (Yaklaşık 100 kişi) müze ziyareti yapıyordu. Bu da müzeyi istediğiniz gibi rahat bir şekilde gezememenize neden olabiliyor.

Genelde bu gruplar, bu müzenin hemen yanında bulunan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi‘nde geziye başlıyormuş (Güvenlik görevlisine göre). Eğer bu gruplar ile aynı anda müzenin bulunduğu yere gelecek olursanız, siz direkt olarak Etnografya Müzesi’nden gezinize başlayın. Bu şekilde gruplardan az da olsa kurtulmuş olursunuz.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzede yer alan Osmanlı dönemine ait oklar, baltalar, kılıçlar

Müze içerisinde bulunan eserlerden mutlaka hoşunuza gidecek bir eser bulabilirsiniz. Özellikle Türk kültürüne meraklıysanız bu müzeyi seveceksiniz.

Anadolu’nun birçok yöresinden derlenerek hazırlanmış halk giysileri, ayakkabılar, takunya örnekleri, süs eşyaları, kadın ve erkek çorapları, gelin kıyafetleri, yatak örtüleri, uçkurlar, bohçalar, damat tıraş takımları gibi, Türk sanatının temsilcileri olan birçok eseri burada görebilirsiniz. Bunun yanında birçok halı dokuma merkezlerinde üretilmiş, birbirinden farklı halı ve kilim koleksiyonları da bulunuyor.

Ankara Etnografya Müzesi
Damat ve Gelinlerin geleneksel kıyafetleri ve halı kilim dokuma tezgahları

Bu müze, Anadolu maden sanatına da büyük bir yer vermiş. Yüzyıllık memlük kazanları, Osmanlı şerbet kazanları, siniler, kahve tepsileri, mum makasları gibi birçok madeni eser de, müze içerisindeki yerini almış.

Ayrıca, yaylar, oklar, çakmaklı tabancalar, kılıçlar, tüfekler gibi Osmanlı dönemine ait birçok silah da, müze içerisinde görülebiliyor.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzede yer alan minberlerden biri

Müzede en çok dikkatinizi çekeceğini düşündüğüm bölüm ise, giysiler ve işlemeler bölümü diyebilirim. Damat tıraşı ve kına yakma töreni ile alakalı tematik sergiler oldukça etkileyici. Bunun yanında el dokumaları bölümü, madeni eserler bölümü, kahve kültürü ve kaşıklar bölümü ile sünnet odası tematik sergiler de, müze içerisinde ilgi odağı haline gelmiş yerler arasında.

Ankara Etnografya Müzesi
Damat tıraşı tematik sergi

Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü ziyarete açık olan müzenin çalışma saatleri, 08:30-17:00 saatleri arası. Yaz aylarında müzenin 1-2 saat daha geç kapabileceğini unutmayın.

Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti 2020 : 20 TL’dir. Fakat, müzekartınız varsa, müzeye ücretsiz olarak girebilirsiniz.

Not : Müze içerisinde dilediğiniz gibi fotoğraf çekebiliyorsunuz. Flaşlı çekimlere de hiçbir şey demiyorlar.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzede bulunan geleneksel halı ve kilimler

Ankara Etnografya Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Öncelikle, Kızılay Meydanından buraya yürüyerek gelebileceğinizi tavsiye edenlere, ”Siz daha önce hiç buradan yürüdünüz mü” diye sormanızı tavsiye ederim. Meydandan müzeye gitmek, tam bir ızdırap olacaktır. Fakat, yok illa yürüyecem diyorsanız, ortalama 3 km yürüyeceğinizi unutmayın derim. Bu da yaklaşık 40-45 dakika yapıyor. Yani, en azından ben bu kadar sürede yürümüştüm.

Konum için tıklayın.

Bu kadar yürümek yerine 30 tl ödeyerek, Kızılay Meydanından müzeye gidebileceğiniz de, aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzedeki Heykeller

Müzeye en iyi ulaşım yollarından biri, metrolardır. Müzeye, tam 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan ”Sıhhiye Metro İstasyonu”nu kullanarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca, müzeye Ulus’tan yürüyerek 10-12 dakika içerisinde de ulaşabilirsiniz. Bu yüzden, illa yürüyeceğim diyorsanız, Ulus’tan yürüyün derim.

Ankara Etnografya Müzesi
Müzede yer alan savaş takımları ve altın takılar

Müze kaç saatte gezilir ? 

Detaylı olarak bu müzeyi 30-35 dakika içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz. Fakat, öğrencilere denk gelecek olursanız, bazı eserleri görmek için sıra beklemeniz gerekiyor. Bu da fazladan 15-20 dakikanızı alacaktır.

Bu müze ziyaretiniz bittikten sonra, hemen yan binada bulunan Resim ve Heykel Müzesi’ne mutlaka bir göz atın derim. Yerli yabancı birçok sanatçıya ait heykeller ve tablolar da dikkatinizi çekecektir.

Bunun yanında Ulus’a ana yoldan gidiyorsanız, cadde üzerinde (Yolun sağ tarafında) bir de Ankara Vakıf Eserleri Müzesi bulunuyor. Ben burayı es geçmiştim. Fakat, birçok sanatseverin en beğendiği yerlerden biri olarak bilindiği için, sanata büyük bir düşkünlüğünüz varsa bu müzeye de göz atabilirsiniz.

Ankara Etnografya Müzesi, gerek sergilediği eserler ile, gerekse geleneksel Türk kültürü hakkında detaylı bilgiler vermesiyle, Ankara gezilecek yerler listenizde olması gereken önemli müzelerden diyebilirim. Sanatseverler ve Osmanlı kültürüne meraklı olanlar bu müzeyi es geçmeyin, müzede dikkatini çekecek mutlaka bir şeyler bulacaksınız.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz