Ankara Gençlik Parkı – Nerede – Nasıl Gidilir ?

Ankara’nın en problemli parklarından biri olarak bilinen Gençlik Parkı, uzun yıllar boyunca düzene sokulamamış Ankara parkları arasında. Parka Büyükşehir Belediyesi ne yaptıysa, bir türlü parkı halka sevdirememiş. Ankara’yı ziyaret etmeden önce şehir hakkında en iyi bildiğim şey, bu parka akşam saatlerinde gidilmemesi gerektiğiydi. Fakat, gündüz vakti parkta akşam yaşanan sorunlarının yaşanmayacağını söyleyebilirim.

Park, bulunduğu konum itibari ile birçok müze ve turistik yere oldukça yakın. Sırf bu yüzden, gündüz vakti 5-10 dakikalığına uğrayabileceğiniz, cafelerinde bir şeyler içebileceğiniz yerlerden olabilir. Buraya gelerek, Ankara’da bulunan birçok müzeyi, park etrafında görmek mümkün.

Gençlik Parkı’nda Ne Yapılır ?

Gençlik Parkı’nda yapılacak aktiviteler, en az Harikalar Diyarı ve Göksu Parkı‘ndaki kadar çoktur. Eğer, parka sabah saatlerinde gidecek olursanız, parkın nezih mekanlarında güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun yanında, öğle yemekleri için veya atıştırmalık bir şeyler için bile, parkta bulunan mekanlar tercih edilebilir.

Parkın en önemli aktivitesi ise lunaparktır. Dönme dolap, çarpışan araba bu lunaparkta yok yok. Ailecek güzel vakit geçirebileceğinin söylendiği bu parkta, güvenliğin de en üst düzeyde olduğu söyleniyor. 4 günde edindiğim Ankara tecrübesine dayanarak, Ankaralılar için güvenlik bir engel değil diyebilirim. Eğer yapmak istedikleri bir şey varsa buna engel olabilecek güvenliğin olduğunu da pek sanmıyorum. Bu yüzden, kız kıza ve ailecek bu parka gidecek olursanız, dikkatli olmakta yarar var.

Gençlik Parkı Ankara
Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu

Parkta son birkaç yıl içerisinde büyük yenileme çalışmaları yapılmış. Birçok ışıklandırma sisteminin yanı sıra, yeşillik ve ağaçlandırma konusunda da büyük yenilikler yapılmış ve benim gittiğimde bile çevre düzenlemesi yapılıyordu.

Park içinde, Kültür Merkezi, Gençlik Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Belediye Kabul Salonu, kapalı otopark, büfeler, çay bahçesi, su gösterilerinin yapıldığı oldukça büyük bir havuz gibi yerler de bulunuyor.

Gençlik Parkı Ankara
Parkın Ulus Kapısında girdiğinizde ilk karşınıza çıkan küçük havuz

Gençlik Parkı Hakkında Bilgiler

19 mayıs 1943 yılında açılmış olan park, 275 bin m² alan üzerine kurulmuş oldukça büyük bir park. Park içerisinde 1000’den fazla aydınlatma direği olup, lunapark 25 bin m², opera binası ise 10 bin m² alanı kaplıyor. 3000’e yakın ağaç sayısı ile, Ankara’nın en yeşil alanlarından biri olduğu da söylenebilir.

Parkta birçok Ankaralının anısı olduğu da aşikar. En nihayetinde, 1943 yılından bu yana nice aşıklara, dostluklara, mutluluklara, kavgalara ev sahipliği yapmış. Her ne kadar parkın hakkında olumsuz birçok yorum yapılıyor olsa da, Ankara merkezinde eğlence için denenebilecek bir yer diyebilirim.

Yabancı turistlerin adını çok duyduğu bu park, bence ne yapılırsa yapılsın, Ankaralıların bu parkta yaşadığı kötü anıları silemeyecektir. Ankaralı olup akşam saatinde bu parka gelip de sorun yaşamamış insan, yok gibi. Gerek forumlarda gerekse tanıdığım Ankaralılara göre düzelmesi en zor olan bir parktır.

Gençlik Parkı Ankara

Parka akşam vaktinde gitmemiş olsam da, gündüz vakti pek fena değildi diyebilirim. Tabi, hala liseli yurtsuz aşık kardeşlerin tenha yerlerde sohbet etmeye çalıştıkları parklardan. Parkın profili genel olarak kötü olduğu söyleniyor. Bu, bir bakıma doğru olabilir. Özellikle akşam saatlerinde, Ankaralı ergen kardeşlerimizin kendini ve insanların sabrını sınadığı bir park. Tabi, bu da beraberinde birçok problemi getirmekte. Ailenizle gitseniz bir dert, arkadaşlarınız ile gitseniz bir dert, yalnız gitseniz başka bir dert. Değil park, gördüğüm ve araştırdığım kadarıyla da, zaten Ulus’un genelinde bir problem var.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ankara Belediyesi’nin bu park için yapmadığı şey kalmamış. Güvenlik artırılmış, birçok yenileme, ağaçlandırma çalışmaları yapılmış olsa da nafile. Parkı, 1980 yılı öncesinde hatırlayanlara göre ise, Ankara’nın en güzel eğlence yerlerinden biriymiş. Fakat, gün geçtikçe hem güzelliğini, hem de ziyaretçi kalitesini kaybetmiş.

Gençlik Parkı, turist olarak Ankara’da gezilecek yerler listesinde olması gereken bir yer mi ? diye soracak olursanız da, gündüzleri belki, fakat akşamları değil park, Ulus’un tamamından uzak durun. Beni akşam saatlerinde Ulus meydanına bırakan taksici bile ”Aman kardeş burası Ulus dikkat et” dediği bir yere, ne sevgiliyle, ne aileyle, ne de arkadaşlarla gelinir. Bu yüzden, parkın kapısına kadar taksi ile gidip, parkta eğlenip, tekrar parkın kapısı önünden taksi ile ayrılacaksınız, belki tercih edilebilir. Bunun dışında genel olarak tavsiye edilecek bir yer değil.

Gençlik Parkı Ankara

Bence parkın bu büyük sorunun en iyi çözüm yolu, parka girişlerin ücretli yapılması olacaktır. İpini koparanlar en azından bu şekilde ayıklanabilir. Tabi, parkta bulunan cafeler ve çay bahçesinin ne kadar hoşuna gider, bilmem ama, artık bu parkı Ankara halkına kazandırmanın yolu pek yok gibi. Girişleri yap 25 TL, bir de giriş bileti ver. O biletle lunaparkta bir aktivite ver, bir de çay/kahve ver. Üstüne parktan giderken her saat başı her semte giden ücretsiz otobüs servisi koy, ona da sadece biletliler binebilsin. Bak o zaman belki biraz daha ziyaretçi kalitesi artırılabilir. Zaten, bu tarz yerlerde sorun çıkartanların büyük çoğunluğu, parkta eğlenmeye gelenler değil, farklı amaçlar için gelenlerdir. Bu amaçlar içinde, olanların da 25 tl gibi bir ücret verebileceğini pek sanmıyorum.

Her neyse, son olarak bu parkı gündüz vakti dışında ziyaret etmeyin ve akşam vakitlerinde de park etrafında pek dolaşmayın derim.

Gençlik Parkı Nerede, Nasıl Gidilir ?

Parkın bulunduğu yer, Ulus’tur. Ulus meydanına 3-5 dakika yürüme mesafesinde olan bu parka, Kızılay’dan gitmek için minibüs ve metroları kullanabilirsiniz. Fakat, Kızılay’dan Ulus’a yürüyerek 10-15 dakika içerisinde rahatlıkla ulaşabileceğiniz için, sanırım ulaşım araçlarına pek gerek yoktur.

Gençlik Parkı Yakınında Gezilecek Yerler

1.PTT Pul Müzesi : Parkın Ulus kapısına 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu müzeye girişler ücretsiz. Müzede sergilenen eserler ise, Osmanlı döneminden günümüze kadar kullanılmış olan pul koleksiyonlarıdır. Herkesin ilgisini çekebilecek bir müze olmasa da, pul koleksiyonculuğuna merakı olanların ücretsiz olarak ziyaret edebileceği güzel bir müzedir.

2.Ziraat Bankası Müzesi : Tarihi bir bina içerisinde bulunan bu müzeye girişler de ücretsiz. Hatta bir rehber eşliğinde geziyorsunuz ve bunun için hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Müzede bulunan eserler, bankacılığın gelişim hayatı ile ilgili. İlk kasalardan ilk hesap defterine, birçok tarihi eserleri görebiliyorsunuz.

3.İkinci Meclis (Cumhuriyet Müzesi) : Parkın Ulus kapısına 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu müzeye giriş ücreti 10 tl. Fakat, müzekart geçerli. Müzede sergilenen eserler ise, ilk 3 Cumhurbaşkanımıza ait fotoğraflar, kişisel eşyalar ve meclisten geçirilmiş kanun kararnameleridir.

4.Birinci Meclis (Kurtuluş Savaşı Müzesi) : İkinci meclise, 2 dakika yürüme mesafesinde bulunan bu müzede, fotoğraf çekmek yasak ve müzekart da geçerli değil. 3 tl gibi düşük bir ücrete bu müzeyi de gezebilirsiniz. İkinci meclisle aynı kapsamda diyebileceğim bir müzedir.

Gençlik Parkı, etrafında bulunan müzeler sayesinde güzel bir konumda bulunuyor. Sırf bu yüzden, parkın bulunduğu Ulus’a gidilebilir ve parka 5-10 dakikalığına uğranabilir. Bunun dışında illa akşam saatlerinde lunaparka gidip eğlenmeyi planlıyorsanız, geç saatlere kalmamanızı tavsiye ederim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz