Bozcaada Kalesi Hakkında Bilgiler

Feribotlar ile Bozcaada’ya yaklaşırken muhteşem ihtişamıyla sizi karşılayan kale, Bozcaada Kalesi olarak biliniyor. Halk arasında ”Eski Kale” olarak da bilinen yapı, Adanın kuzeydoğu burnu ucunda bulunuyor ve kalenin tam olarak kim tarafından yapıldığı da bilinmiyor. Birçok kişi tarafından kale, Fatih Sultan Mehmet tarafından yapıldığı sanılıyor. Fakat kale Fatih Sultan Mehmet tarafından sadece onarılmış, yapılmamış.

Bozcaada Kalesi
Kalenin girişi

Boğazın çıkışında bulunması ve anakaraya yakınlığı dolayısıyla yüzyıllar boyunca istilalara açık olmuş bir yer. Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olarak bilinen bu kale, Fenikeliler, Cenevizler ve Venedikliler tarafından da kullanıldığı sanılıyor.

Bozcaada Kalesi
Kaleye girer girmez solda bulunan ağaç

Kalenin giriş kapısı, oldukça büyük bir yer. Kaleye girmeden hemen sol tarafta bir bilgilendirme panosu bulunuyor. Çok detaylı olmasa da, en azından kaleyi ziyaret etmeden önce, kale hakkında az da olsa bir fikir sahibi oluyorsunuz. Kaleye girer girmez hem sol tarafta dallarına birçok renkli poşetlerin asılı olduğu ağacı göreceksiniz. Bu ağacı geçtikten sonra yine bir kapıdan geçerek iç kaleye ulaşıyorsunuz.

Bozcaada Kalesi
Yüksek duvarlara merdiven yardımı ile çıkabiliyorsunuz

İç kalede, kaleyi çevreleyen surlara merdiven yardımı ile çıkabiliyorsunuz. Yaz aylarında bile süper esintisi olan bu yüksek duvarlardan, Bozcaada’nın eşsiz manzarasını seyredebiliyorsunuz. Bunun dışında yapılacak başka bir şey var mı derseniz ? açıkçası yok diyebilirim. Eskiden Türk halkının yaşadığı, iki tarihi caminin bulunduğu kale, günümüzde neredeyse bomboş. Sadece eşsiz manzarası ve derin tarihi ile ziyaretçileri bekliyor. Bu yüzden, kale için beklentinizi düşük tutmanızı tavsiye ederim.

Bozcaada Kalesi
Kalenin iç görünümü

Kale içerisinde, bir de müze bölümü adı verilen yer bulunuyor. Burada, Adadan çıkarılmış olan birçok mezar taşı ve tarihi eserleri görebiliyorsunuz. Fakat, hiçbir bilgilendirici pano olmadığından dolayı, sadece bakmakla yetiniyorsunuz.

Bozcaada Kalesi Hakkında Bilgiler

Yüksek surlarla çevrili olanın kalenin 3 tarafı da denizle çevrili ve her tarafı güzel bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. En son restorasyon çalışmasının 1996 yılında yapıldığı söylenen kalenin hala sağlam bir restorasyona ihtiyacı olduğu aşikar.

Bozcaada Kalesi
Kalenin Feribottan dış görünüşü

Bu kale, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İç kale, ahmedek olarak da bilinmekte ve iç kalenin içerisinde sekiz adet burç bulunuyor. Daha çok dikkatinizi çekecek olan yer, sanırım iç kaledir. Burada, yüksek duvarlara çıkın, manzaranın keyfini çıkarın ve birkaç fotoğraf çekerek gezinize son verin.

Bozcaada Kalesi
Kalenin içi

Bu kaleyi tam anlamıyla gezmek istiyorsanız, 30 dakika size fazlasıyla yetecektir. 1 saatten fazla zamanınızı harcamamanız gerektiğini düşündüğüm kale, Bozcaada gezilecek yerler listenizde başlangıç olarak belirleyebileceğiniz bir yerdir.

Ziyaret saatleri : Kale, 10:00-20:00 (Yaz aylarında) saatleri arasında açıktır.

Bozcaada Kalesi giriş ücreti 2020 ; Tam 15 tl, öğrenci ise, 7 tl’dir.

Bozcaada Kalesi Nerede, Nasıl gidilir ?

Bozcaada’ya feribot ile yaklaşırken karşınıza çıkacak olan oldukça büyük kaleyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Bozcaada’nın tarihi ihtişamı ile güzel bir ada manzarasına ev sahipliği yapan bu kale, Çanakkale gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Bozcaada’nın en eski yapıları arasında olması ile, adada kaçırılmaması gereken yerlerden biri olarak bilinir.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz