Bursa Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgiler

Bursa Arkeoloji Müzesi, Reşat Oyal Kültür Parkı olarak bilinen Bursa’nın en büyük ve en bilindik parkları arasında olan parkta bulunuyor. Çok popüler olmasa da, Bursa Kültürpark‘a gelmişken göz atabileceğiniz yerlerden diyebilirim.

2013 yılında ziyaretçiye açılmış olan Kültürpark’ta bu Arkeolojik müze, Orta Miyosen dönemden Doğu Roma dönemi sonlarına kadar, Bursa ve çevresinde yapılan kazılarda ve araştırmalarda bulunmuş eserler ile, satın alma, bağış, müsadere ve devir yoluyla müze koleksiyonuna eklenmiş eserler sergileniyor. Bursa gezilecek yerler listenizde olması gereken müzenin birçok salonu bulunuyor ve her salonda farklı döneme ait eserleri görebiliyorsunuz.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Müzenin ön bahçesi

Bursa Arkeoloji Müzesi Salonları

-Salon I-Miyosen Dönem-Frig Krallığı : Orta paleolitik çağa tarihlenmiş şahinkaya mağarası buluntuları, aktopraklık höyük kazılarında ele geçen, neolitik çağdan kalkolitik çağa kadar olan eserler, Transkafkas kültürü, Urartu Krallığı, Phyrg Krallığı ve Protogeometrik döneme ait eserler bu bölümde sergilenmekte.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Müzenin birinci salonu

-Salon II-Arkaik Çağ-Doğu Roma Bizans Dönemi : Müzenin bu bölümünde, Arkaik Çağdan Doğu Roma dönemi sonuna kadar yer alan eserleri kronolojik sıraya göre görebilirsiniz. Klasik çağ ve Antandros Antik Kenti Arkaik buluntuları, Miletpolis Antik Kenti kazı buluntuları ve Bursa Tümülüsü Helenistik dönem buluntuları kronolojik olarak sıralanmış.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Salon II

Müzede en dikkatimi çeken bölüm salon II’ydi diyebilirim. Diğer salonlara nazaran daha fazla ve farklı eseri olan bu salonun bir de, asma katı bulunuyor. Bu asma katta ise, sikke seksiyonunu görmek mümkün.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Müzenin içi, Salon II

-Üçpınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu : Bursa ve Balıkesir müzelerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen kurtarma kazısında ortaya çıkan M.Ö 6. yüzyıla tarihlenen Akhamenidler dönemine ait Tümülüs, aslına uygun bir şekilde sergileniyor. Bu bölümde yer alan savaş arabası ve at heykellerini karanlık olduğu için görmek biraz zor oluyor. Ayrıca satraplık merkezinde bulunan Pers dönemine ait üç adet mezar steli de bu salonda bulunuyor.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Üçpınar Tümülüsü ve 2500 yıllık anadolu araba salonu

Müzenin girişinde de birçok eseri görebileceğiniz gibi, müzenin hemen arkasında Açık Teşhir adı verilen bir bölüm bulunmakta. Bu bölümde, lahit mezar örnekleri, zeus ile herakles büstü ve stel koleksiyonlarını görebilirsiniz.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Müzenin arka bahçesinde bulunan Açık Teşhir bölümü

Bursa Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgiler

1904 yılından 1972 yılına kadar, Bursa erkek lisesi ve yeşil medresede toplanan arkeolojik eserler, kültürpark içerisinde yaptırılan bu müzeye taşınmış ve modern şekilde değiştirilerek günümüzdeki halini aldığı söylenmekte.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Salon II

Arkeoloji Müzesi 2020 giriş ücreti 10 TL’dir. Müzenin ziyaret saatleri ise, 08:00-17:00 arasıdır. Öğle tatilinde müzenin kapalı olduğunu unutmayın.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR.

Bursa Arkeoloji Müzesi Nerede Nasıl Gidilir ? 

Müze, Reşat Oyal Kültür Parkı içerisinde bulunuyor. Metrolar ile Kültürpark durağına gelerek buradan parka 3-4 dakika içerisinde, parktanda müzeye ise 5-7 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz