Bursa Kalesi ve Saltanat Kapısı

Bithynialılar tarafından inşa edilmiş Bursa Kalesi, Bursa‘nın en önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinmekte. Tophane Parkı’na, Balibey Han’a ve Ulu Cami’ye yürüme mesafesinde olan kale, günümüzde pek çok ergen gencin gizli buluşma yerlerinden biri olarak biliniyor. Ayrıca, akşam vakitlerinden pek tekin bir yer de değil.

Bursa Kalesi-Saltanat Kapısı
Kale manzarasına giden yol

Kale manzarasını seyredebileceğiniz yere, Saltanat Kapısı’nın hemen sol tarafında bulunan merdivenleri kullanarak çıkabilirsiniz. Burada, Bursa Ulu Camii ve şehir manzarası dışında pek görebileceğiniz bir şey yoktur. Gittiğinizde birçok boş bira şişelerini görebilirsiniz. Akşamları, Bursa gençleri için bir nevi meyhane olarak kullanılan bu kaleye, akşam gitmenizi Bursalılar da pek tavsiye etmiyor. Mümkünse gündüz vakti bir göz atın. Es geçseniz de pek bir şey kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum.

Bursa Kalesi-Saltanat Kapısı
Balibey Han tarafından kale görünümü

Bursa Kalesi Hakkında Bilgiler

  • Evliye Çelebi, surların 67 kulesi ve beş kapısının bulunduğunu ve çevresinin on bin adım olduğunu söylemiş.
  • Kalenin içinde, Roma dönemine ait sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, heykel kaideleri adak ve mezar steli bulunmakta.
  • Kalenin yapımında blok ve moloz taşlar kullanıldığı söylenmektedir.
  • Pınarbaşı kapı ile zindan kapı arasındaki ön surlar, evler arasında kaybolmuş. Bunların arasında kalan Hisar Kapısı 1855 yılındaki depremde yıkılmış.
  • Çakırhamam ile tophane arasında biri yuvarlak diğeri dört köşe iki burç bulunmakta. Tophaneye giderken solda, hastaneye giden yolun başında Hisar Kapısı (Saltanat Kapısı) bulunmakta. Kapının, Çelebi Mehmed tarafından restore edildiği söylenmekte.
Bursa Kalesi-Saltanat Kapısı
Kaleye bu merdivenlerden çıkabiliyorsunuz
  • Yıldız Kahvenin hemen önünde Kaplıca Kapısını görebilirsiniz. Buradan Zindan Kapıya kadar surlar devam eder. Bu kapının her iki tarafında cezaevi kalıntılarını görmek mümkündür.
  • Timur döneminde saldırıya uğrayan kent surları güçlendirilmiş. Bu olaydan 15 sene sonra Karamanoğlu’nun saldırısı sonucunda, Hacı İvaz Paşa tarafından surlar yeniden güçlendirilmiş.
  • 2 km uzunluğunda olan surların beş kapısı bulunuyor. Bunlar ; Hisar (Saltanat) Kapısı, Kaplıca, Zindan, Pınarbaşı ve Yer kapısıdır.
Bursa Kalesi-Saltanat Kapısı
Kaleden görebileceğiniz şehir manzarası

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR.

Bursa Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Kale, şehir merkezinde Balibey Han‘ın tam karşısında, Tophane Parkı‘na iki dakika yürüme mesafesindedir. Kaleye Ulu Cami’den yürüyerek 5-7 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Bu yüzden, eğer şehir merkezindeyseniz kaleye ulaşım için hiçbir araca ihtiyacınız olmayacaktır. Konum için tıklayın.

Bursa Kalesi-Saltanat Kapısı
Saltanat Kapısı

Sonuç olarak, doğal bir kayanın üzerine kurulu olduğu bilinen Bursa Surları, çok korunmalı bir sur olarak günümüze kadar gelmiş. Bursa gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye edebileceğim yerlerden olan Bursa Kalesi, görülmeye değer. Bursa’ya kadar gelip de bu güzelim tarihi yapıyı görmeden gezinize de son vermeyin.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz