Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgiler

Bursa Ulu Camii, kent merkezinde Atatürk caddesi üzerinde bulunan, Bursa‘nın tarihi sembollerinden biri olarak biliniyor. I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış caminin mimarları, Ali Neccar ve Hacı İvaz olarak tahmin edilmekte. Gerek tarih kokan her köşesi, gerekse birçok camimizden farklı olması sebebiyle, mutlaka göz atmanız gereken yerlerden diyebilirim.

Bursa Ulu Camii
Kabe kapısı örtüsü

Bursa’nın en güzel ve en büyük bu camisi, Türkiye’de bulunan diğer camilere nazaran iç yapısı en büyük olan camii olarak biliniyor. Camide en beğendiğim yer ise, Kabe Kapısı örtüsünün olduğu bölümdür. Saf altın iplik ile üzerine ayetler işlenerek yapılmış ve yüzyıllar boyunca kararmadan günümüze kadar ulaşmış olması oldukça etkileyici.

Bursa Ulu Camii
Caminin Kuzey giriş önü.

Caminin etrafı, genel olarak muhteşem kalabalık oluyor. Camii yakınında bulunan Koza Han ve diğer hanlar, çarşılar ve pasajlar sayesinde, muhteşem bir insan trafiğini oluşturuyor. Bursa’nın kalbinin attığı yer, Ulu Camidir, demek sanırım doğru olacaktır. Bursa gezilecek yerler listenizin ilk duraklarından olması gereken Ulu Camii ziyareti için en ideal zaman, ikindi namazından sonra olacaktır.

Bursa Ulu Camii
Cami içerisinde yer alan Şadırvan.

Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgiler

Camii duvarlarında hattatlar tarafından yazılmış, 192 adet hat levhası bulunuyor. Cami duvarlarını görene kadar hat sanatı hakkında pek fikrim yoktu. Burada bulunan levhalar hat sanatının en iyi örneklerini temsil ediyormuş.

Bursa Ulu Camii tarihi hakkında kısaca bilgi verme gerekirse ; I. Bayezid, Niğbolu seferinden döner dönmez, Ulu Caminin inşa emrini vermiş. Caminin tam yapım tarihi bilinmiyor olsa da, 1399 yılı olarak tahmin edilmekte ve Camii inşası Osmanlı toplumuna bir kimlik kazandırma çabasının bir gereği olarak değerlendiriliyor.

Bursa Ulu Camii
Caminin iç bölümü

Bursa Ulu Camii hikayesi hakkında birçok rivayet bulunuyor, bunlardan biri de, Cami açılışında ilk hutbeyi okuyan kişinin, dönemin en önemli Mutasavvuflarından ”Somuncu Baba” olduğudur.

1517 yılında Yavuz Sultan selim tarafından, Mısır’ın fethi ve hilafetin Osmanlı’ya geçtiği dönemde getirilmiş Kabe-i Şerif kapısının örtüsü, Padişah tarafından camiye hediye edilmiş ve bu örtü, minberin sol kısmına asılmış. Caminin en dikkat çeken yeri örtünün bulunduğu bu yer olduğundan, oldukça kalabalık olmakta.

1885 yılında meydana gelen büyük deprem sonucunda caminin 18 kubbesinin çöktüğü ve depremden sonra en büyük tamir safhası gördüğü söyleniyor.

Bursa Ulu Camii
Cami genelde oldukça kalabalık oluyor

Bursa Ulu Camii Özellikleri

  • Dikdörtgen yapıda olan camii, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşmakta ve toplamda 20 kubbe ile örtülü.
  • Caminin taç kapısı, sert ceviz ağacından hiç çivi kullanılmadan, Abdülaziz oğlu Mehmed tarafından yapılmış.
  • Ulu Camii, çok ayaklı caminin en iyi örneklerinden biri olarak bilinir.
  • Ulu Camii, birçok din adamlarına göre, 5. en yüksek mertebedeki ibadethane olarak kabul edilmekte. Çoğumuzun bildiği üzere, İslam’da en yüksek mertebeli camii, Mekke’deki Mescid-i Haram’dır. Diğerleri ise;  Medine’de bulunan Mescid-i Nebevi, Kudüste bulunan Mescid-i Aksa ve Şam’da bulunan Emeviye camidir. Caminin bu kutsallığı ise, caminin yapıldığı dönemde Evliyaların ve din adamlarının camiye gösterdiği ilgiden geldiği söylenmekte.
  • Bursa Ulu Camii ilk imamı ; Süleyman Çelebi’dir. İlk namazı kıldıran Somuncu Baba ve ilk cemaati Emir Sultan, Yıldırım ve Molla Tenari olarak biliniyor.
Bursa Ulu Camii
Camide birbirinden eski ve güzel eserleri de görebiliyorsunuz.

Caminin ana kapısı kuzeydedir. Ancak, doğu ve batıda da birer kapısı bulunan caminin en kalabalık kapısı, kuzey kapısı diyebilirim. Doğu kapısı ise, sanırım en sakin kapıdır. Caminin iç bölümünde bayanların başlarını veya omuzlarını örtebileceği kıyafetleri bulabilirsiniz. Genelde cami dışında aranan bu kıyafetler cami içerisindedir.

Bursa Ulu Camii
Caminin Kuzey Kapısı

Caminin kuzey, doğu ve batı kapılarının dışında, camiye sonradan eklenmiş olan, Sultanın namaz kılabilmesi için ayrılan, Hünkar Mahfili’ne açılan kapı bulunuyor ve bununla birlikte camide toplam dört kapı bulunuyor.

Bursa Ulu Camii
Caminin kuzey kapısı

Ulu Camii Minberi

Hacı Abdülaziz oğlu Mehmed adlı bir sanatkar tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Minber ustası hakkında pek bilgi bulunmasa da, Minberin sağ tarafında bulunan ismin, ustanın adı olduğu bilinmekte. Minber’e Selçuklu geleneği hakim. On dört basamağı bulunan minberin girişinde kapı kanatlarını görebilirsiniz.

Bursa Ulu Camii
Cami minberi

Ulu Camii Şadırvanı

Camii içerisinde 20 kubbeli yapının tam ortasında bulunan, üstü açık kubbenin tam altında yer alıyor. Bu şadırvan ile, caminin Selçuklu geleneğine bağlandığını söylemek, sanırım yanlış olmayacaktır. Günümüzde bu kubbe camekan ile örtülüdür.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bursa Ulu Camii
Şadırvan

Bursa Ulu Camii Vav Harfi ve Önemi 

Caminin en önemli bölümlerinden biri de, Vav harfinin bulunduğu bölümdür. İnanışa göre, Kıble duvarında bulunan ”VAV” işaretinin orada Hızır Peygamberin bulunduğu, burada namaz kılanların tüm dualarının kabul olacağı bilinmektedir.

Bursa Ulu Camii Nerede, Nasıl Gidilir ?

Eğer aracınız yoksa ve Bursa terminalinden camiye ulaşmaya çalışıyorsanız. 38 nolu otobüsleri kullanabilirsiniz. 15 dakikada bir hareket eden bu otobüsler ile caminin en yakın noktasına ulaşabilirsiniz. Bunun dışında diğer turistik ve tarihi yerlerden bu camiye yürüyerek ulaşmak mümkün. Camii şehir merkezinin tam kalbinde yer aldığından dolayı, merkezde bir yerde bulunuyorsanız, hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız olmayacaktır. Konum için tıklayın.

Camii, gerek eşsiz tarihi ile, gerekse diğer camilerimizden ayrılan birçok yönüyle, Bursa’da görülmeye değer en önemli yapılar arasında. Bursa’ya kadar gidip bu camiyi görmeden de olmaz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz