Çanakkale Deniz Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir ?

Çanakkale Savaşı’nda kazanılan zaferin 67. yılında kurulan Çanakkale Deniz Müzesi,  teknolojinin gelişmesine ayak uydurularak çağımıza uygun bir hale getirilmiş. Çimenlik Kalesi’nin hemen yanında bulunan müze, Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında en önemli paya sahip diyebilirim. Müze, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olduğundan Askeri bir müze olarak bilinmekte. Fakat, turistler için öyle üst güvenlikli bir yer değil.

Müze içerisinde şüphesiz en önemli eser, ”Nusret Mayın Gemisi”dir. Fakat benim gittiğimde bakım ve onarım nedeniyle yerinde değildi. Çalışmayan bir geminin düzenli aralıklarla bakım ve onarım altında müzeden alınmasını her ne kadar garipsemiş olsam da, müzenin kalan kısmı da oldukça dikkat çekici ve görülmeye değerdi.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müzenin girişi

Çanakkale Deniz Müzesi Hakkında Bilgiler

1915 yılında Çanakkale Savaşları’nda atalarımızın vermiş olduğu mücadeleyi diri tutmak ve gelecek nesillere bu mücadele ruhunu aksettirebilmek amacıyla, biraz geç olmuş olsa da, 1982 yılında inşa edilmiş.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müze bahçesi

Müze içerisinde Çanakkale Savaşları’ndan kalan topları, savaş gemilerini, anıtları, Nusret Mayın Gemisi’ni ve muhteşem bir deniz manzarasını görebilirsiniz. Müze’de kimse size karışmıyor. Yani, şuraya gidilmez, burası yasak bölge gibi uyarılarda bulunan görevliler yok. Hatta, müzenin deniz kenarı kısmında bulunan banklara dilediğiniz kadar oturabilir, Çanakkale’nin eşsiz deniz manzarasını seyredebilirsiniz.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müzenin muhteşem deniz manzarası

Müze, 2003 yılından sonra gerek modern müzecilik uygulamaları gerekse ziyaretçi trafiği göz önüne alınarak, ”Birinci Sınıf Askeri Müze” statüsüne getirilmiş.

Denizciliğe pek ilgi duymayan biri olarak, müzede en beğendiğim yer, Uluç Ali Reis adlı denizaltının 14 metre yüksekliğindeki periskopu olmuştu. Genelde, bu periskopun başına geçenler bir türlü ayrılmak bilmese de, sıra yoksa bu periskoptan boğazı 180 derece açı ile seyretmek, oldukça farklı bir deneyim olacaktır.

Çanakkale Deniz Müzesi
Uluç Ali Reis Denizaltının 14 metre yüksekliğindeki Periskopu

Ayrıca, müze içerisinde geniş bir park, Çimenlik Kalesi (Deniz Müzesi için aldığınız bilete dahil değil) de müze içerisinde görebileceğiniz yerler arasında.

ÇANAKKALE’DE NEREDE KALINIR ?

Bütçeli bir Çanakkale gezisi için 3 yıldızlı otel olan Hotel Helen Park‘ı veya Anzac Hotel‘i, orta bütçeli bir Çanakkale gezisi için 4 yıldızlı otel olan Akol Hotel‘i ve lüks bir Çanakkale gezisi için de 5 yıldızlı otel olan Kolin Hotel‘i deneyebilirsiniz.

Tüm Çanakkale’deki otellere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çimenlik Kalesi

Müze içerisinde bulunan ayrı bir giriş bölümü ve ayrı bir giriş ücreti olan bu kalenin Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461-1462 yılları arasında İstanbul’un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırdığı iki kaleden biri olarak bilinmekte. Kala-i Sultaniye olarak da bilinen Çimenlik Kalesi, 1915 Çanakkale Savaşları’nda merkez savunma grubunun sevk ve idari mevkisi olmuş.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müzeden Çimenlik Kalesi’nin görünümü

Nusret Mayın Gemisi

Müzeyi ziyaret ettiğim zaman geminin burada olmaması, bu gemi hakkında bilgi vermeyi zorlaştırıyor. Fakat genel olarak bir bilgi vermek gerekirse; Geminin orjinali 1912 yılında Almanya Kiel’de inşa edilmiş ve bundan 1 yıl sonra 1913 yılında Osmanlı Donanmasına katılmış. 7-8 mart 1915 tarihinde Karanlık Liman’a dökmüş olduğu 26 mayınla, 18 mart 1915 Deniz Zaferi’nin kazanılmasında çok büyük rol oynadığı söylenmekte.

1955 yılına kadar Türk Donanmasına hizmet veren gemi, 1962 yılında Sivil Bahriye’ye satılmış ve 1990 yılında Mersin Limanında battığı bilinmekte. 1999 yılında denizden çıkartılan gemi, Mersin Limanına çekilmiş. Günümüzde Çanakkale Deniz Müzesi’nde bulunan gemi, Nusret Mayın Gemisi’nin bire bir ölçülerinde yapılmış olan bir kopyasıdır.

Müze içerisinde hediyelik eşyalar alabileceğiniz bir yer de bulunmakta.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müzede görebileceğiniz tarihi toplar

Çanakkale Deniz Müzesi 2020 Giriş Ücreti

10 TL’dir ve bu ücrete, Nusret Mayın Gemisi de dahildir. Öğrenciler ve 18 yaşından küçükler için indirimli olarak biletler de satılmakta ve müzekart burada geçerli değildir.

Not : Bu ücrete Çimenlik Kalesi giriş ücreti dahil değildir.

Çanakkale Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri

Müzenin çalışma saatleri, Çanakkale’de bulunan birçok turistik yapı ve müze ile hemen hemen aynıdır. Pazartesi ve Perşembe kapalı olan müzeyi, 09:00-17:00 arası  ziyaret edebilirsiniz.

Çanakkale Deniz Müzesi
Müzede bulunan Anıtlar

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Çanakkale’de gezilecek yerler bakımından oldukça büyük öneme sahip olan Nusret Mayın Gemisi, her ne kadar orjinali olmasa da müzede görülebilecek en değerli eserlerden biri. Gerek muhteşem deniz manzarası ile, gerekse Çanakkale merkezinde bulunduğu konum itibari ile, kaçırılmaması gereken müzelerden biri.

Çanakkale Deniz Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ? 

Müze, Çanakkale’nin şehir merkezinde bulunmakta. Çanakkale Saat Kulesi’ni gördükten sonra kulenin kuzey yönünde ilerleyerek ilk veya ikinci kavşaktan dönerek müzeye ulaşabilirsiniz. Çanakkale merkez oldukça küçük bir yer olduğu için bu müzeye gitmek için herhangi bir ulaşım aracına ihtiyacınız yoktur. Konum için tıklayın

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz