Couchsurfing Nedir? Couchsurfing Hakkında Her Şey

Couchsurfing nedir ? nasıl kullanılır ?, hiç referansım yok ne yapmalıyım, Couchsurfing güvenli mi, paralı mı ?  gibi tüm sorulara elimden geldiğince bu yazımda cevap vermeye çalıştım.

Kısaca Couchsurfing, ücretsiz konaklama olanağı sağlayan bir sosyal platform. Uzun uğraşlar sonucunda oluşturulan profiller sonrasında gitmek istediğiniz ülke/şehirlerde, ücretsiz olarak konaklayabileceğiniz evler bulabilir, hiçbir ücret ödemeden 1 haftaya kadar bu platform ile konaklayabilirsiniz.

Türkiye'de bile Couchsurfing kullanmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki, bu platform hayat kurtarır. Özellikle Avrupa'da aşırı pahalı olan şehirlerde Host bulabilirseniz, seyahatlerinizi akıl almaz derece düşük bütçe ile yapabilirsiniz.

Couchsurfing'den BEKLEMEYİN!!!

  • Ev sahibinizin sürekli sizinle ilgilenip, uzun sohbetlere girmesini beklemeyin.
  • Ev sahibinizden yemek beklemeyin. Ev sahibiniz sizden habersiz akşam yemeği yiyebilir. Size zırnık vermese bile darılmayın, gücenmeyin, sizi yemeğe ortak edeceklerini beklemeyin.
  • Ev sahibinizin işini, gücünü, arkadaşlarını bırakıp size şehri gezdirmesini beklemeyin. Yapanlar mutlaka vardır. Bende yaparım. Fakat bu beklenti içinde olup hayal kırıklığına uğramayın.
  • Ev sahibinizin arkadaşları ve sevgilisi olabileceğini, siz misafirken evde olabileceğini unutmayın. Onlardan sessiz olup, size saygı göstermesini beklemeyin.
  • Ev sahibinizin normal hayatının devam edeceğini unutmayın. Evde sizden başka kimsenin olmayacağını beklemeyin.
  • Ev sahibinizin size temiz havlu vermesini beklemeyin. Bir zahmet onu da kendiniz götürün 🙂

Couchsurfing Nedir ? Couchsurfing Hakkında Bilgiler

Couchsurfing, dünya çapında, binlerce yıl öncesine dayanan bir nezaket eylemi olan misafirperverliğin bir online platforma taşınmış versiyonudur. Bu platform sayesinde, hiç tanımadığınız bir kişinin evinde konaklayabilir, etkinliklere katılabilir veya kendi evinizde host (Ev Sahibi) olabilirsiniz.

Couchsurfing, 2004 yılında Casey Fenton, Daniel Hoffer, Leonardo Bassani da Silveira ve Sebastien Le Tuan tarafından kurulmuştur. O zamandan beri popülaritesi her geçen gün artan platformun son zamanlarda biraz daha popülaritesi düşmüş olsa da, uzun yıllar boyunca adından bahsedeceğimiz ve eskimeyeceğini düşündüğüm online bir platform.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır ?

Couchsurfing Nedir Nasıl Kullanılır ?
Couchsurfing Nedir Nasıl Kullanılır ? Uzun yıllardır kullanmıyor olsam da, hala takdir ettiğim bir platform

Couchsurfing.com adlı adrese giderek sisteme kaydolun.

Profilinizi tam anlamıyla doldurun. Profiliniz sizin kişiliğinizi yansıttığından dolayı, hiçbir yeri es geçmeyin. Uzun uzun açıklamalar yazın. Nelerden hoşlandığınızı, nelerden hoşlanmadığınızı yazın. En az 3-5 tane de kendi fotoğrafınızı yükleyin.

Üyelik tamamen ücretsizdir. Fakat ev sahipliği yapmak istiyor ve ikamet ettiğiniz şehirde ilk sıralarda çıkmak istiyorsanız, yıllık 60$ ödeyerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Couchsurfing’e göre, yıllık bu ücreti ödeyerek profilinizi doğruluyorsunuz ve bu şekilde insanlar size daha çok güveniyormuş. Bence bu pek de doğru değil. Bu platformda en önemli şey, sizin profil sayfanız ve referanslarınızdır. Yani bas parayı al hostluğu diye bir mantığa burada yer yok.

Couchsurfing profili oluşturduğunuz zaman aynı sizin gibi profil oluşturan, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan insanlara konaklama isteği gönderebiliyorsunuz. Sadece gezginler ve yerli halkın kullandığı bu platform sayesinde, insanlar ile hiçbir ücret ödemeden karşılıklı kültür/bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz.

Bir Türk olarak akla ilk gelecek şey ; ”İyi de, ev sahipleri ne kazanıyor ? ” veya ”Karşılık olmadan babam bile bana iyilik yapmaz” gibi enteresan sorular ve düşünceler olacaktır. Bir nevi haklısınız. Kimse tanımadığı biri için kolay kolay iyilik yapmaz. Fakat Couchsurfing, tüm gezginlerin buluşma noktası olduğundan, üyeler arasında yardımlaşma hat safhadadır.

Ayrıca tek taraflı bir iyilik olmuyor. Sonuçta, yarın bir gün, sizi misafir eden ev sahibi, ülkenize gelip, birkaç gün konaklamak için evinizi kendisine açıp açamayacağını sorabilir. Bunun yanında, sizden ufakta olsa bir hediye bekleyebilir.

Kayıt Oldum, Profilimi Doldurdum, Sırada Ne Var ?

Couchsurfing
Kayıt olduktan sonra gitmek istediğiniz şehirdeki üyelere mesaj atıp bekleyin

Şimdi sıfır referansınız olduğundan dolayı insanlar kolay kolay size güvenmeyecektir. Bu yüzden, gruplara katılın, kendi şehrinizde düzenlenen organizasyonlara katılın ve son olarak, akıllı telefonunuz varsa Couchsurfing uygulamasını edinin.

Bu uygulama sayesinde, şehrinizde beraber gezmek isteyen yerli/yabancı turistleri bulabilir, onlarla güzel bir gezi düzenleyebilirsiniz. Bunun bana ne faydası olacak derseniz ? buluşup gezdirdiğiniz veya birlikte başka bir şehri/ülkeyi gezdiğiniz kişilerden, size referans yazmasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde çok kısa bir zamanda iyi bir Surfer ve Couch olabilirsiniz.

NOT : Facebook ile üye olacak olursanız, sizin gibi Couchsurfing’e üye olmuş arkadaşlarınızı arkadaş olarak ekleyebilir, onlardan hakkında referans yazmasını talep edebilirsiniz. Bu şekilde çok daha çabuk Couchsurfing ailesine katılabilirsiniz.

COUCHSURFİNG NE DEĞİLDİR ? 

Couchsurfing bir Tinder değildir!

Couchsurfing'i amacı dışında kullanmak için bir av platformuna çevirmeyin. Tamam karşılıklı güven oluştuğu zaman, birbirinizden hoşlanabilir, hatta daha da ilerisinde bir şeyler olabilir. Ancak bu beklenti içerisinde olursanız, hoş karşılanmaz ve kötü bir profil oluşturmuş olursunuz. Bu yüzden Couchsurfing'i Tinder ile karıştırmayın.

Couchsurfing Mantığı Nedir ?

Bu platformda, arkadaşlık kurmak, eğlencelere katılmak, ücretsiz konaklamak, gezginler arasında buluşma düzenlemek ön plandadır. Yani bu platform sayesinde, ücretsiz bir konaklama imkanı bulabileceğiniz gibi, uygulamayı kullanarak da, gittiğiniz her ülkede, çok kısa sürede sizin gibi turistleri bulabilir, onlar ile birlikte seyahat edebilirsiniz.

Bunun yanında, ikamet ettiğiniz şehirde kendisini sadece gezdirmenizi isteyebilecek, yerli/yabancı turistlerde bulabilirsiniz. Bu da, referans kazanmak için oldukça güzel bir yöntemdir.

Tamamen karşılıksız olarak bilinen Couchsurfing için bu kavram bence tam olarak doğru değildir. Tamam karşılıksızdır ancak bir yere kadar. Daha açık olmak gerekirse, ücretsiz olarak konaklayacağınız kişinin evine giderken hediye almanız gerekir. Artık çoğu ev sahipleri de, bu durumu öyle benimsemiştir ki, eliniz boş giderseniz, şakayla karışık bu ayıbınızı yüzünüze vurabilirler.

İyi de bunun neresi karşılık beklemek oluyor, 5-10 liraya bir şey alır götürürüm, diye düşünüyorsanız, o düşüncenizden bir an önce vazgeçin derim. Ücretsiz olarak 4-5 gün Amsterdam‘da birinin evinde konaklayacaksınız ve alacağınız hediye 5-10 liralık olacak ? hiç almayın daha iyi 🙂

Bu platformda 2011-2013 yıllarında bir hediye olayı yoktu. Nasıl olduysa, kim çıkardıysa bir hediye muhabbeti 2013 yılından sonra aldı başını gitti. Şimdilerde hediyesiz veya ufak tefek bir şeyler almadan gidin de, bırakın kanepeyi, yerde bile zor yer bulursunuz 🙂 Bu yüzden, artık bu platformda hediye olayı bir zorunluluk haline gelmiştir. Tabii ev sahiplerinin büyük çoğunluğu bu beklenti içerisinde değildir. Ancak ufakta olsa bir şey almadığınız zaman, nahoş bir durum oluşabiliyor. Bu yüzden hediye olayını hafife almayın derim.

Couhsurfing Nedir ? ; Couchsurfing’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

Couchsurfing Hakkında Detaylı Bilgiler
Couchsurfing ile kalacağınız yerin 3-4 yıldızlı otel konforunda olamayabileceğini unutmayın

1.Ev sahibiyseniz, evinizin anahtarını misafire vermek zorunda değilseniz (Evde önemli eşyalarınız varsa vermemenizi tavsiye ederim). Sabah işe gidiyor ve akşam geç saatte eve dönüyorsanız, bunu evinize gelecek misafire söyleyin (O tarihlerde çalışıyor olacağım yine de gelmek istersen seni ağırlayabilirim gibi).

Zaten gezginlerin büyük çoğunluğunun böyle bir beklentisi yoktur. Sonuçta tanımadığınız biri evinize geliyor. Ona evinizin anahtarını vermek ne kadar doğru olur ki ? Aynı şekilde siz misafir olarak gittiğinizde, ev sahibinizden evin anahtarını istemeyin, vermezse de suratınızı asmayın. Hiçbir şekilde bu beklenti içerisinde olmayın. Sabah ev sahibiniz ile birlikte çıkıp, akşam kendisi eve dönene kadar dışarıda olacağınızı kabullenin.

2.Misafirseniz evden ayrılırken kullandığınız odayı temizleyin. Misafir olarak en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden birinin temizlik olduğunu unutmayın.

3.Konaklamak istediğiniz kişinin profilini çok iyi okuyun. Ev kuralları var mı ? varsa neler ? evde sigara içilmesine izin veriyor mu ?, saat kaçta evden çıkıp, kaçta geri dönüyor, kedisi/köpeği var mı ?, sigara içiyor mu ? gibi, tüm bilgileri kontrol edip ona göre o evde konaklamaya karar verin.

4.Ev sahiplerine teklif gönderirken kopyala yapıştır yapmayın ve en fazla 2-3 kişiye aynı anda yazın. 10-20 kişiye birden aynı mesajı göndermeyin. Zaten son günlerde hemen hemen herkesin profilinde mesaja eklenilmesi istenen anahtar kelimeler vardır. Bu anahtar kelimeler sayesinde, ev sahipleri kendilerinin profilini tam anlamıyla okuyup okumadığınızı anlamayı amaçlar. Bu anahtar kelimeleri ev sahibinize mesaj atarken, cümlenin başına veya sonuna koymanızı isteyebilirler. Bu yüzden detaylı bir şekilde ev sahiplerinin profillerini inceleyin. İncelemeden birine mesaj atıp daha sonra cevap gelmediği zaman hayıflanmayın.

5.Mümkün olduğu kadar esnek olmaya çalışın. Konaklamak istediğiniz tarihleri belirtirken, mesaj olarak ”Şu tarihlerde de olabilir” diye not ekleyin. Ve asla talep ettiğiniz günden fazla konaklamayı eve vardıktan sonra teklif etmeyin.

6.Konaklama sürenizi 4-5 günden daha kısa tutun. 10 gün boyunca Couchsurfing ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 2 veya 3 ev sahibi bulmaya çalışın. Kimse babasının hayrına size 10 gün katlanmayacaktır 🙂

Couchsurfing İle İyi Bir Ev Sahibini Nasıl Bulurum ?

Couchsurfing Nedir ? Hakkında Bilgiler
Couchsurfing Hakkında Bilgiler – Couchsurfing yaparken, evde çok fazla grubun olabileceğini de unutmayın.

Couchsurfing Nedir ? adlı bu yazımız için en önemli konulardan biri de, güven sorunudur. Daha önce hayatınızda görmediğiniz birinin evinde uyumak veya o kişiyi misafir etmek, çok da kolay olmayacaktır. Peki güvenilirliği nasıl sağlayabilirim, ne yapmam gerekir diyorsanız ? ;

  • En az 3-5 referansı olan ev sahiplerini bulun ve mümkünse 3-5 referanstan az referansı olan kişileri misafir etmeyin.
  • Misafiriniz melek yüzlü olsa dahi, evinizin anahtarını ona vermeyin. Sizinle eve girip, sizinle çıkmasını isteyin.
  • Eğer bir kız olarak erkek ev sahiplerine güvenemiyorsanız, hemcinsinizin evinde konaklamayı veya çift olan ev sahiplerini tercih edin. Tabii bu demek değildir ki kız kıza daha güvenli olacak. Bu yüzden önceliğiniz referanslara bakmak olsun.
  • Eğer erkekseniz ve ev sahibi arıyorsanız, önceliğiniz hemcinsleriniz olsun. Tabii Türkiye’de Couchsurfing’i fazlasıyla kullanmış biri olarak, bu platformdaki erkek ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu, ”Evinde Adriana Lima’lar, Madonna’lar, Katt Perry’ler kalsın istiyor”. Fakat, bunu genellemek pek doğru olmayacaktır. Türkiye’de 10 şehri Couchsurfing ile gezdiysem, 6’sı erkek ev sahipleriydi ve bu işe ciddi anlamda gönül vermiş kişilerdi. Yok erkeklerden cevap alamıyorsanız, ikinci seçenek olarak çift olan ev sahiplerine istek gönderebilirsiniz. Tabii yurt dışında kız-erkek-çift hiç farketmez. Herkese gönül rahatlığıyla istek gönderebilirsiniz. Ancak Türk erkeklerinin Avrupa’nın yüzde 90’nda adının çıktığını unutmayın. Hem Türk hem erkekseniz, tehlike seviyeniz birçok ülkenin kızlarına göre çok yüksek 🙂 Bu yüzden, umudunuzu yitirmeyin.

İstek Gönderiyorum, Kimse İsteğimi Kabul Etmiyor, Hatta Cevap Bile Yazmıyor

Couchsurfing Hakkında Bilgiler
Couchsurfing Hakkında Bilgiler.

Bu durum, ilk başlarda çok defa başınıza gelecektir. Kız-Erkek hiç farketmez. 1-2 referans ile kimsenin sizi kabul etmesini bekleyemezsiniz. Bu yüzden 2-3 referansınız varsa, ev sahibi ararken referanslara da bakın. 100-150 tane referansı olana istek göndermeyin. Referansa ihtiyacı olan, 3-4 referansı olan kişilere (Eğer güvenebiliyorsanız) istek gönderin. Ev sahibiyseniz, yeni üyelere ve referansı az olanlara şans tanıyın. Zaten belirli bir zamandan sonra bu işin kurdu oluyor, insanları fotoğraftan analiz edebiliyorsunuz.

Eğer mesajınıza cevap gelmiyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Ya istek gönderdiğiniz kişi aylar veya yıllar öncesinden Couchsurfing’e giriş yapmıştır, ya da artık Couchsurfing kullanmıyordur. Ya sizin referanslarınıza veya profilinize güvenmiyordur, ya da kaale alınmıyorsunuzdur. Bu yüzden istek gönderirken seyahatinizden en az 2 hafta öncesinden başlayın ki, ev sahibi bulmak kolaylaşsın. Zaten son 3-4 gün kala ev aramaya çıkarsanız, sokakta kalırsınız 🙂

Ev ararken Filtre kullanın. Filtreden, aradığınız ev sahibinin özelliklerini seçebiliyorsunuz. Bu filtre ile, ev sahibinizi Kız/erkek olarak seçebilirsiniz, en yakın zamanda online olanları görebilirsiniz, sigara içen/içmeyeni görebilirsiniz. Yani bu filtre ile çok daha kolay bir şekilde ev sahibi bulabilirsiniz.

YAPMAYIN 

  • Geliyorum deyip, gitmemezlik yapmayın. İşiniz çıktıysa mutlaka ev sahibinize haber verin. Unutmayın ki, ev sahibiniz sizin için planlarını değiştirebilmekte.
  • Misafir olarak evde konaklarken, ev sahibinizin izni ile yemek yapabilirsiniz. Yemek yaparken sadece kendinize yapmayın. Ev sahibinizi de hesaba katarak yemek yapın ve ev sahibinin malzemelerini kullanmak yerine marketlerden kendiniz alışveriş yapın.
  • Para teklif etmeyin. 3 günlük için gidip, eve ulaştıktan sonra 2 gün daha kalabilir miyim ? demeyin. Kabul edilmediği zaman para teklif etmeyin. O kadar çok paran varsa niye Couchsurfing yapıyorsunuz ? diye bir soru ile karşılaşabilirsiniz.

Couchsurfing Güvenli Mi ?

Couchsurfing Güveli Mi ?
Couchsurfing Nedir ? Ccouchsurfing Güveli Mi ?

Tabii ki değil. Sonuçta hiç tanımadığınız birinin evine gidiyorsunuz. Başınıza her türlü olaylar gelebilir. Ancak bu durum, referanslar ile çok iyi bir şekilde bağlantılıdır. Yani referansı 0 olan birinde konaklama, referansı 100 olan birinde konaklamaya göre çok daha risklidir. Bu yüzden ilk olarak referanslar ile başlayın.

KORKMAYIN

Ya zaten erkekseniz başınıza ne gelebilir ki ? hadi Rusya’ya gitseniz böbrek olayları felan, hadi Afrika’ya gitseniz etinizi pişirirler de, diğer Ülkelerde ve kıtalarda bu platformu kullanmaktan korkmanıza sanırım gerek yoktur. Dikkatli ve tedbirli olun yeter. Zaten üyelerin referanslarına bakmadan, profil bilgilerini okumadan balıklama bu işe girişmez iseniz, korkmanızı gerektirecek bir durum da olmayacaktır.

Yalnız seyahat eden bir bayansanız ve erkeklere güvenmiyorsanız, hemcinslerinizi tercih edin. Yeter ki içinizde büyük bir korku besleyerek bu platformu kullanmayın. O kadar çok korkuyorsanız hiç kullanmayın daha iyi. Hem ev sahibinizi de içinizdeki korku ile germemiş olursunuz.

Couchsurfing, bir yaşam tarzıdır. Buna ayak uydurabilmek size kalmış. Sadece ücretsiz olduğu için bu platformu kullanmayı düşünüyorsanız, vazgeçin derim. Zevk almaya çalışın, eğlenin, gittiğiniz yabancı ülkelerde lokal olmak ne demek, iyice kavrayın. Evinizin ve seyahatinizin keyfini çıkarın.

İLGİLİ YAZILAR

 

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz