Cumhuriyet Müzesi – İkinci Meclis Binası

Ankara‘nın Ulus semtinde yer alan İkinci TBMM Binası, 1923’te mimar Vedat Tek tarafından tasarlanarak inşa edilmiş. 18 ekim 1924’ten mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıl boyunca meclis binası olarak hizmet vermiş. Günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak faaliyet gösteren bina, Ankara müzeleri arasında önemli bir yere sahip.

Müzede, ilk 3 Cumhurbaşkanımıza (M.Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar) ait, kişisel eşyaların, onların hayat hikayeleri, madalyalar, çıkarılan kanunlar, Atatürk İlke ve İnkilapları’na ait belgeler sergilenmekte.

Cumhuriyet Müzesi
Celal Bayar’a ait kişisel eşyalar

Cumhuriyet Müzesi Bölümleri

Müzeden içeri girdiğinizde hemen sağ taraftaki ilk oda, Atatürk İlkeleri Odası’dır. Bu odada yer alan panolarda, Atatürk’e ait sözler, fotoğraflar bulunmakta. Bunun yanında, ilkeler hakkında detaylı bilgileri de bu oda içerisinde bulabilirsiniz. İkinci oda (Girişin sağ tarafındaki ikinci oda) ise, Atatürk İnkilapları Odası’dır. İkinci TBMM döneminde bir mescit olarak da kullanılmış olan bu odada, Büyük Nutuk, gazete küpürleri, soyadı kanunu, yeni Türk harfleri, uluslararası takvim ve saat gibi objeler sergilenmekte.

Cumhuriyet Müzesi
Türk Medeni Kanunu müzeye girişte sağ taraftaki ikinci odada bulunmakta

Girişin sağ tarafından üçüncü ve son oda ise, Atatürk için ayrılmış. Bu odada, Atatürk’e ait imzalar, el yazıları, Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Atatürk’ün kendi sözleri, seçme ve seçilme hakkının verilmesi, fotoğraflar ve Atatürk’e ait kişisel eşyalar sergilenmekte.

Cumhuriyet Müzesi
Atatürk’e ait kişisel eşyalar

Girişin sol tarafındaki birinci oda, daha önceden Kanunlar Kalemi olarak kullanılmış. Bu odada, üçüncü Cumhurbaşkanımız olan Celal Bayar’a ait kişisel eşyalar, fotoğraflar bulunmakla birlikte, Celal Bayar’ın hayatını da bu oda içerisinde öğrenebilirsiniz. Hemen bu odanın yanındaki oda ise, İdare Heyeti olarak kullanılmış odadır. Bu odada, pullar, hatıra paralar, madalyalar ve tedavülden kalkmış paralar sergilenmekte. Bu odanın yanındaki üçüncü oda ise, Evrak Kalemi olarak kullanılmış. Odada, İsmet İnönü’nün hayatını anlatan kareler, ona ait kişisel eşyalar ve fotoğraflar bulunmakta.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cumhuriyet Müzesi
İsmet İnönü’ye ait kişisel eşyalar

Meclis Toplantı Salonu

Genel Kurul Salonu olarak kullanılmış bu salon, büyük girişimlerin karar merkezi olarak birçok konuşmalara sahne olmuş. Salonun ana girişinin hemen yanında başkanlık kürsüsü bulunmakta. Sağında ve solunda sefirler locası, sol çaprazda Cumhurbaşkanlığı şeref locası ve son olarak, salonun arka kısmında, dinleyiciler ve basın locası yer almakta.

Cumhuriyet Müzesi
Cumhurbaşkanlığı çalışma odası

Günümüz müzeciliğine uygun olacak bir şekilde, Atatürk’ün Nutuk’unun okunduğu ortam, balmumu heykelleri ile canlandırılmış. Tabi, bu muhteşem ortam devlet tiyatrosu sanatçılarının Nutuk’tan bazı bölümlerin seslendirmeleri ile çok daha güzel bir atmosfere kavuşmuş.

Müzenin ikinci katında ise, Cumhurbaşkanı kabul salonu, özel kalem odası, Başbakan ve Bakanlar Kurulu odası, Meclis Başkanı odası, Cumhuriyet odası ve Meclis Başkanı özel kalem odası bulunmakta.

Cumhuriyet Müzesi Mimari Yapısı

Cumhuriyet Müzesi
İlk Kadın Milletvekilleri’nin hayatlarının kısa özetini bu müzede görmek mümkün

Bina, bodrum üzerine iki katlı olarak yapılmış. Odalar, iki kat yükselen ortadaki meclis salonunun kenarları boyunca koridorların çevresine dizilmiş. Giriş bölümüne tepeden bakan bir şahnişini bulunmakta. Cepheler kullanılmış basık ve sivri kemerler, çini bezemeler, geniş saçaklar, çıtalı tavanlar Osmanlı mimarisinden alıntılar olduğu söylenir.

Cumhuriyet Müzesi
İkinc Meclis Binası bu üç Cumhurbaşkanımızın hayatları ve hatıraları ile donatılmış

ANKARA’DA NEREDE KALINIR ?

Booking.com aracılığıyla Ankara’daki otellerin hemen hemen hepsinde ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Çoğunda da ön ödeme olmadan rezervasyon yapmak mümkün.

Ankara’da bütçeli bir otel olarak 3 yıldızlı otel olan Maltepe 2000 Hotel‘i, orta bütçeli olarak 4 yıldızlı bir otel olan Demora Hotel‘i veya Radisson Blu Ankara‘yı ve son olarak lüks bir otel için de 5 yıldızlı bir otel olanGrand Ankara Hotel Convention Center adlı oteli deneyebilirsiniz.

Tüm Ankara Otellerine, Hostellerine ve Dairelerine göz atmak için tıklayın.

Cumhuriyet Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Müze, Ankara’nın en bilinen ve en yoğun semtlerinden biri olan Ulus’ta bulunmakta. Eğer, Ulus yakınlarında bulunuyorsanız, Ulus meydanını bularak, buradan müzeye yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer müzeye Kızılay’dan gitmek istiyorsanız, önce Ulus’a gelmeniz gerekiyor. Bunun için de, Kızılay’dan Ulus’a giden minibüsleri, otobüsleri veya metroyu kullanabilirsiniz. Fakat, Kızılay’dan yürüyerek 10-15 dakika içerisinde Ulus’a gidebileceğinizden dolayı, ulaşım aracına ihtiyacınız olacağını pek sanmıyorum. Konum için tıklayın.

Cumhuriyet Müzesi
Celal Bayar’ın 10 kasım günü Atatürk’ün ölümü üzerine, saatini ve tarihini yazdığı takvim

Cumhuriyet Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri : Müzeye giriş ücreti 12 TL’dir ve müzekart geçerli. Müze ziyaret saatleri ise, 08:45-17:00 saatleri arasıdır.

Cumhuriyet Müzesi
Atatürk’ün Kişisel Eşyaları

Müze yakınında gezilecek yerler

  1. Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Meclis Binası) : İkinci TBMM Binası’na 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, mimari bakımdan hemen hemen aynı denebilir. Yine, tüm meclis odalarını gezip inceleyebilirsiniz, fakat bu müzede fotoğraf çekmek yasak. Ayrıca, bu müzede müzekart geçerli değil.
  2. Gençlik Parkı : Cumhuriyet Müzesine 200 metre uzaklıkta bulunan Gençlik Parkı, Ankaralıların pek sevmediği, giden turistlerin de mutlu ayrılmadığı parklardan biri olarak bilinmekte. Akşamları biraz sıkıntılı bir yer olsa da, gündüz vakti bir şeyler yemek/içmek için tercih edilebilecek yerlerden.
  3. PTT Pul Müzesi : Dünya pullarından Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi pul koleksiyonuna ev sahipliği yapan bu müze, ikinci meclis binasına 5 dakika yürüme mesafesinde bulunmakta ve müzeye girişler ücretsizdir.
  4. TC Ziraat Bankası Müzesi : PTT Pul müzesinin karşısında yer alan bu müzede, bankacılık tarihi hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Müzeye girişler ücretsizdir.
  5. Hacı Bayram Camii : Cumhuriyet Müzesi’ne 10-12 dakika yürüme mesafesinde bulunan Hacı Bayram Camii, Ankara’nın en önemli camilerinden biri olarak biliniyor. Hemen yanında bulunan tarihi Augustus Tapınağı ise görülmeye değer yerlerden.
Cumhuriyet Müzesi
Meclis Başkanlığı odası

Bina, 1960 yılına kadar meclis binası olarak kullanıldıktan sonra, Kültür Bakanlığına devredilerek 30 ekim 1981’de bir müzeye dönüştürülmüş. Cumhuriyet Müzesi olarak bilinen bu müze, herkesin sevebileceği bir müze olmasa da, tarihe, Cumhuriyet dönemine, Atatürk İlke ve İnkilaplarına ilgisi ve merakı olanların Ankara’da gezilecek yerler listesine ekleyebileceği yerlerden.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz