Efes Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir ?

İzmir Selçuk sınırları içerisinde, Antik Kentler arasında büyük bir öneme sahip olan Efes Antik Kenti, İzmir’e yakın en önemli tarihi yapılardan biri olarak biliniyor. Esrarengiz hikayeleri ve Dünyanın en önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapmasıyla, İzmir’in en önemli turizm merkezi olan Efes, gerek tarih, gerekse sanat ve gizem sevenlerin vazgeçilmez adreslerinden.

Efes Antik Kenti Hakkında Bilgi

Antik Kente turnikeler ile ile giriliyor. Müzekartınız yoksa, ya bilet ya da müzekart alıyorsunuz. Kendi resminizin bulunduğu bu müzekartlar, sahipleri dışında kimseler tarafından kullanılmış olacak ki burada güvenlik ve kontrol üst düzey.

Bu kapıyı geçince hemen sol tarafınızda hediyelik eşya ve yiyecek, içecek alabileceğiniz küçük bir yer bulunuyor. Fakat fiyatlar öyle abartılmış ki, su içesiniz kaçıyor. Teneke kolanın 10 TL olduğu bu yeri görmemezlikten gelin derim.

Efes Antik Kenti İzmir
Büyük Antik Tiyatro

Bu küçük pahalı kafeteryayı geçtiğinizde hemen sol çaprazda Antik Tiyatro bulunuyor. 24.000 kişilik kapasitesi ile oldukça dikkat çeken bu devasa tiyatro, zamanında birçok gladyatör gösterilerine ve yarışlara ev sahipliği yapmış.

Not : Efes Antik Tiyatro’ya varmadan yol ikiye ayrılıyor. Sağ tarafa giden yolda Meryem Kilisesi ve Tiyatro Gymnasionu bulunmakta. Diğer yol Antik Tiyatro, Celsus Kütüphanesi diye devam etmekte.

Öncelikle Celsus Kütüphanesine giden yoldan Efes gezinize devam etmenizi, Meryem Kilisesini gezinizin sonuna bırakmanızı tavsiye ederim.

Efes Antik Kenti İzmir
Celsus Kütüphanesine giden yol

Buradan uzunca bir yaya yolunu kullanarak Celsus Kütüphanesine ulaşabilirsiniz. Yol, eski kalaslardan yapılarak, Antik yapıya farklı bir hava katmış. Yol üzerinde, sağınızda ve solunuzda birçok tapınak kalıntıları bulunuyor. Artemis Tapınağı ile kıyaslandığında daha fazla kalıntıyı burada görebilirsiniz.

Biraz daha yürüdüğünüzde, Efes Harabeleri arasında en önemli yer olan Celsus Kütüphanesi, tüm ihtişamıyla sizi karşılıyor. M.S 125 yılına kadar giden uzun bir tarihi olan bu yapı, o döneme uygun bir şekilde inşa edilerek İzmir turizmine kazandırılmış önemli bir miras. Yani, yapı orjinal değil.

Efes Antik Kenti İzmir
Celsus Kütüphanesi içi

Eğer, detaylı bir Efes gezisi yapıyorsanız, bu kütüphanenin merdivenleri, dinlenebilmek için oldukça ideal yerlerden.

Kütüphaneyi geçip hafif yokuşlu yolu takip edince, hemen sağ tarafınızda Yamaçevler bulunuyor. Tabi, buraya girmek için ekstradan 30 TL ödemeniz gerekiyor ve müzekart maalesef geçmiyor. O dönemin zengin ve seçkin insanlarının yaşadığı söylenen bu evler, her ne kadar görülmeye değer olsa da dışarıdan bakmanız sanırım yeterli olacaktır.

Efes Antik Kenti İzmir
Efes Kuretler Caddesi

Bu yapıların bulunduğu yer Kuretler Caddesi olarak biliniyor. Cadde üzerinde sağlı sollu, tarihi hamam ve tuvaletleri görebilirsiniz. Hemen hemen her tarihi yapı önünde bilgilendirme panoları bulunuyor ve bu panolardaki yazılar gayet özet ve açıklayıcı. Gördüğünüz her yapının bilgilendirme panolarına bakmasanız da, Varius Hamamı ve Traianus Çeşmesinin panolarına bir göz atın derim.

Efes Antik Kenti İzmir
Tiyatro-Herakles Kapısı ve Traianus Çeşmesi

Bu cadde üzerinde bulunan, turistlerin uzun uzun baktığı bir diğer önemli yapı ise, Herakles Kapısı oluyor. Sağında ve solunda insan heykelinin tasvir edildiği bu kapı sütunlarının üzerinde yer alan kemerde ise, yapıya ait bir de yazıt bulunuyor. Ayrıca, Dünyanın en eski genelevleri arasında olduğu söylenen Aşk Evi de bu cadde üzerinde bulunuyor.

Yolun sonunda sağ tarafa doğru gittiğinizde ise, zamanında kent meclisi olarak kullanılmış bir amfi tiyatro bulunuyor. Çok etkileyici bir yer olmasa da bu kadar yolu geldikten sonra göz atmakta yarar var.

Burayı da bitirdikten sonra eğer hala enerjiniz varsa, aynı yolu takip ederek Büyük Antik Tiyatronun karşısından devam ederek Meryem Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz. Her ne kadar Meryem Ana Kilisesi olarak bilinse de, panosunda Meryem Kilisesi yazmakta.

Efes Antik Kenti İzmir
Meryem Kilisesi-Yamaçevler ve Domitian Tapınağı

Not : St Jean Kilisesi, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı bu antik kent içerisinde bulunmamaktadır. Yürüyerek antik kentten bu tarihi ve turistik yerlere gitmek de çok kolay değil.

Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir ?

Bu antik kente ulaşım için trenlerin kullanılabileceği tavsiye ediliyor olsa da, tren seferleri belirli sayıda olduğu için bu seçeneği eleyin derim. Bunun yerine Selçuk’a ulaşmak için, İzmir terminalinden hemen hemen her saatte bir hareket eden minibüsleri tercih etmenizde yarar var. İzmir’den, Selçuk’a seyahat bu minibüsler ile ortalama 50 dakika sürüyor. Konum için tıklayın.

Efes Antik Kenti İzmir
Efes Büyük Tiyatro

Selçuk terminalinden Efes Antik Kenti‘ne ulaşım için ise, terminalden hareket eden minibüsleri kullanabilirsiniz. Fakat, bunun yerine size tavsiyem ;

  • Selçuk terminalinde indikten sonra, 3-5 dakika yürüyerek önce Efes Müzesi‘ne gidin. (Müzekart geçerli)
  • Müzeyi ziyaret ettikten sonra 10-15 dakika yürüyerek St Jean Kilisesi, İsabey Camii ve Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi)’ni görün (Sevebileceğiniz güzel yerlerden. Müzekart geçerli)
  • Buradan çıkıp Antik Kent yoluna çıkın (10 dakika yürümeniz gerekiyor). Ana yola geldikten sonra 10-15 dakika yürüyün. Hemen sağ tarafınızda, birkaç kalıntısı ile Artemis Tapınağı’na giden yol ayrımını göreceksiniz. Buradan içeri girdiğinizde sizi birkaç taş parçası karşılıyor. (Burayı es geçerseniz sanırım pek bir şey kaçırmış sayılmazsınız).
  • Tekrar Antik kent yoluna çıkın ve 5-7 dakika yürüyün. Yolun karşısına geçin. Antik Kent yön tabelasını takip ederek 2-3 dakika yürüyün. Bir yol ayrımına geldiğinizde, sağ tarafınızda Antik Kentin girişine giden yol, sol tarafınızda ise, Yedi Uyuyanlar Mağarası bulunuyor. buradan sonra zaten antik kente 5 dakika yürüme mesafesi kalıyor. İster mağaraya göz atabilir, isterseniz antik kente direkt olarak gidebilirsiniz. Yok bu listeyi gezmeyecekseniz terminalden minibüsleri kullanarak antik kente ulaşabilirsiniz. Yada taksi ücreti de ortalama 20-25 TL civarı.
Efes Antik Kenti İzmir
Efes Amfi Tiyatro

Bu şekilde yaparsanız, biraz yürümüş olursunuz (Ortalama 1-2 saat). Fakat Selçuk’u turlar ile veya özel araçlarınız ile gezmiyorsanız, bu yukarıda saydığım turistik yerleri başka şekilde görme şansınız yok.

Direkt olarak bu antik kente 3-5 TL ücret ödeyerek minibüsler ile gidebilirsiniz. Tabi, bu yerleri görmek istemiyorsanız. Peki değer mi buraları yürüyerek gezmek ? diye soracak olursanız, Tarih, Sanat veya manzara seviyorsanız, kesinlikle o kadar yolu yürüyerek gezmeye değecektir.

Efes Antik Kenti İzmir
Meryem Kilisesi İçi

Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri 

Haftanın her günü 08:00-19:00 saatleri arasında antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarında 1-2 saat daha erken kapanabileceğini de unutmayın.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2020

72 TL’dir. Fakat, müzekart ile ücretsiz olarak bu antik yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Kartınız yoksa da, girişte bulunan gişelerden alabilirsiniz.

Güncel giriş ücreti ; muze.gov.tr

Efes Antik Kenti İzmir
Amfi Tiyatro

Bu antik kent kaç saatte gezilir ? : Eğer bu tarihi antik yapıyı sindire sindire gezeyim diyorsanız, en az 3 saatinizi ayırın derim. Fakat 1 saatte de yüzeysel olarak burayı rahatlıkla gezebilirsiniz.

Efes Antik Kenti İzmir
Kilise Kalıntıları

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Tavsiye

Bu antik kent içerisinde ücretsiz mola verip dinlenebileceğiniz en ideal yerler ise, Celsus Kütüphanesi basamakları, Antik Tiyatro basamakları ve Meryem Kilisesi kalıntıları arasında bulunan gölge yerler diyebilirim.

Antik Kente gelmeden önce bol bol su ve atıştırmalık bir şeyler getirmenizde yarar var. Bölge etrafında bulunan restoranlar ve kafeteryalarda fiyatlar aşırı abartılmış. Bu yüzden, buraları es geçmekte yarar var. Çok mecbur kalırsanız turnikelerin dışarısında, içeriye girmeden önce görebileceğiniz büfelerden normal fiyatlara su alabilirsiniz.

Antik çağın en önemli kenti, Roma’nın küçük Asya eyaletinin başkenti, Hristiyanlık döneminin en kutsal merkezi Efes Antik Kenti, 24.000 kişilik tiyatrosu ve Dünyanın en önemli kütüphanelerinden biri olan Celsus Kütüphanesi ile İzmir gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında olması gereken bir yer, kaçırmayın.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz