İzmir Gezi Rehberi | Detaylı İzmir Gezisi

Turizmin en canlı olduğu şehirlerdendir İzmir. Tarihi dokusuyla hayran bırakır kendisine. Körfeziyle, plajlarıyla, birbirinden güzel ilçeleri ve semtleri ile, hem gezilebilecek hem de yaşanabilecek şehirlerdendir. Kibar insanları, modern halkı ve eşsiz güzelliği ile, İzmir gezisi hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri, İzmir gezi rehberi adlı bu yazıda bulabilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi – Konu Başlıkları

  • İzmir gezilecek yerler
  • İzmir’de nerede kalınır ?
  • İzmir Gece Hayatı
  • İzmir’de nerede yemek yenir ?
  • İzmir’de gün batımı seyredebileceğiniz en iyi yer
  • İzmir kaç günde gezilir ?
  • İzmir’de Alışveriş
  • İzmir ne zaman ziyaret edilir ?
  • İzmir şehir içi ulaşım
  • İzmir Müze ve Örenyerleri giriş ücretleri 2020 (Müzekartın geçerli olduğu yerler)

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir’de gezilecek yerler arasında birçok tarihi yapı, camii, plaj, çarşı, han ve antik kent bulunuyor. İzmir’i tam anlamıyla gezmek her ne kadar biraz zor olsa da, görmek istediğiniz yerlerin isimlerini semt semt planlayacak olursanız çok daha hızlı bir İzmir gezisi yapabilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
İzmir Gezi Rehberi

Konak

İzmir’in en bilinen ve en turistik semtlerinde biri olan Konak, en çok turistik yere sahip diyebilirim. İzmir ile özdeşleşmiş birçok tarihi ve turistik yapıyı burada görebilirsiniz.

Konak’ta gezilecek yerler Konak meydanı etrafında toplanıyor. Yani Konak gezinize bu meydandan başlayacak olursanız, birçok yere yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
Konak Meydanını bir de gece görün

Konak meydanında göreceğiniz ilk tarihi eser, Saat Kulesi oluyor.

İzmir’in sembolü olarak bilinen bu saat kulesini gördükten hemen sonra, kulenin yanında bulunan Konak Yalı Camii’ne göz atabilirsiniz.

Camii, biraz küçük olmasına rağmen en çok rağbet gören tarihi yapılardan. Bu tarihi yapılara göz attıktan sonra saat kulesinin bir tarafında Kemeraltı Çarşısı’nın bulunduğu yer, tam karşı tarafında ise Konak Kordon boyu bulunuyor.

Kordonu, tarihi yerleri gezdikten sonra gün batımına yakın ziyaret etmenizi kuleden sonra bu tarihi çarşıyı keşfe çıkmanızı tavsiye ederim.

İzmir Gezi Rehberi
Konak Alsancak Sevgi Yolu

Kemeraltı Çarşısı içerisinde sık sık adres sormayın. Bırakın kendi haline, kayboldukça yeni güzellikler keşfedeceksiniz bu tarihi çarşıda.

Çarşı içerisinde birçok alışveriş mağazası ve ”Kot var Abla/Abi” diye sizin yolunuzu çevirenler ile dolu. Kot almak istiyorsanız, hoşunuza gidebilir. Fakat böyle bir niyetiniz yoksa bu durum az da olsa geriyor insanı.

İzmir Gezi Rehberi
Agora Antik Kenti-İzmir Gezi Rehberi

Çarşı içerisinde dilediğiniz birçok hediyelik eşyayı ve giyim mağazalarını bulabilirsiniz. Çarşıda mutlaka yapılması gerekenlerden biri ise, Kızlarağası Hanı’nda fincanda pişmiş bir Türk kahvesi içmek olacaktır.

Ayrıca bu han, İzmir’in tarihi yerleri arasında. Han, buram buram tütsü ve kahve kokusu ile sizi büyüleyecek yerlerden.

Han içerisinde mutlaka dikkatinizi çekecek manzaralardan birisi de, Hisar Camii manzarasıdır. Hemen handan çıkarak camiye göz atmaya gittiğinizde ise, camii size beklediğinizi vermeyebilir.

Hisar Camii’nin mimari yapısı birçok camimize benzese de, tarihi ile dikkat çeken yapılardan biri olduğunu unutmayın.

Hisar Camii’ni ziyaret ettikten sonra, camii önünde bulunan restoran veya kafelerde dinlenebilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Fiyatlar çok uygun olmasa da, böylesine tarihi bir dokunun etrafında gayet normaldir.

İzmir Gezi Rehberi
Konak’ta bulunan Tarihi Asansör

Hisar Camii, gezinizden sonra, İzmir Körfezini en iyi seyredebileceğiniz yer olan Tarihi Asansöre gidin.

Asansörün çevresinde bulunan tarihi sokakları keşfettikten sonra, Körfez manzarasına karşı bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Asansörden çıktıktan sonra, belediyenin işlettiği bir restoran-cafe göreceksiniz. Fiyatlar burada gayet uygun. Bu yüzden, burada oturup manzarayı seyre dalabilirsiniz.

Bu tarihi asansörü de ziyaret ettikten sonra, Konak’ta görebileceğiniz diğer yerler olan ; Atatürk Müzesi, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Smyrna Agora Antik Kenti, St Polycarp Kilisesi, Alsancak Sevgi Yolu, Cumhuriyet Meydanı, Pasaport İskelesi, Kültürpark, Kadifekale gibi turistik yerlere de göz atabilirsiniz.

Selçuk-Efes

Selçuk, İzmir’e 1 saat uzaklıkta bulunan, Dünyaca bilinen antik kentlerimizden birine ev sahipliği yapan, İzmir’in turistik ilçelerinden. Selçuk’ta gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen yer şüphesiz Efes Antik Kenti oluyor. Fakat, Selçuk’ta daha birçok tarihi ve turistik yeri de görebilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
St Jean Kilisesi

Selçuk gezinize Efes Müzesi’nden başlayın. Selçuk terminalinden buraya yürüyerek ulaştıktan sonra, antik dönemlere ait heykellere ve buluntulara göz atın.

Müzekart ile ücretsiz girebileceğiniz bu müze, Selçuk’ta kaçırılmaması gereken yerlerden. Bu müzeyi gördükten hemen sonra, yine yürüyerek St Jean Kilisesine gidin.

Bu tarihi kilisenin kalıntılarının bulunduğu bu yerin hemen yanında, Ayasuluk (Selçuk) Kalesini ve İsa Bey Camii’ni de görebilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
Antik kentte bulunan Amfi Tiyatro

Bu 3 yeri de ziyaret ettikten sonra, dünyaca ünlü olan tarihi Artemis Tapınağı‘na gidebilirsiniz. Bu tapınağın bulunduğu yer, St Jean Kilisesi’nden 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

Artemis Tapınağı olarak bilinen yer, birkaç sütun kalıntısından ve boş araziden oluşmakta. Yani gerçekten bir tapınak göreceğinizi düşünerek, Artemis’e gitmeyin. Hatta, burayı es geçecek olursanız da çok bir şey kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum.

İzmir Gezi Rehberi
Meşhur Artemis Tapınağı kalıntılarının olduğu yer işte burası

Artemis Tapınağı’ndan sonra Selçuk’un en bilinen ve en güzel yeri olan Efes Antik Kenti’ne gidin.

Bu antik kente Artemis Tapınağı’ndan 20-25 dakika içerisinde yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fakat, buna hiç gerek yoktur.

Artemis’ten çıkıp Efes yoluna geldiğinizde, Efes Antik Kente giden minibüsleri görebilirsiniz. Ücretlerde 2-3 tl bir şey. Efes Antik Kenti’ne varmadan önce Yedi Uyuyanlar Mağarası da mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Eğer minibüs ile antik kente gidiyorsanız burada inebilir ve mağaraya göz attıktan sonra 10 dakika yürüyerek mağaradan antik kente ulaşabilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti’ne geldiğinizde, farklı bir şehirdeymiş hissi verir burası. Celsus Kütüphanesi ile, Büyük Tiyatrosu ile tapınakları ve Yamaçevleri ile, Selçuk’ta, hatta İzmir’de en çok sevebileceğiniz yerlerdendir.

Antik kent için en az 2-3 saatinizi ayırın. Burayı sindire sindire gezin. Gezinizi aceleye getirmeyin. Bu antik kente gelirken de hazırlıklı olun.

İzmir’in kavurucu sıcaklığını en iyi burada hissedersiniz. Şemsiyenizi, şapkanızı ve suyunuzu yanınızda getirmeyi unutmayın. Suyunuzu da getirin ki, antik kent çevresinde su için çok çılgın ücretler ödemeyesiniz.

İzmir Gezi Rehberi
Efes Antik Kent

Yine Selçuk’ta bulunan Şirince’ye bir göz atın. Şirince’ye, Efes Antik Kenti girişi önünden hareket eden minibüsler ile ulaşabilirsiniz.

Şarapları ile ünlü olan Şirince’de eşsiz aromalı şaraplarının tadına bakın. Güzel bir akşam yemeği yiyin veya otelinizde içmek için uygun fiyatlara bir şarap alın.

Şirince’yi keşfedin. Bu renkli yeri, aslında gündüz ziyaret etmek çok daha güzel olacaktır. Fakat siz akşam gitseniz de olur. Gidin de, nasıl giderseniz gidin. Bu büyüleyici yeri kaçırmayın yeter.

İzmir Gezi Rehberi
Şirince-İzmir Gezi Rehberi

Şirince’den sonra Selçuk’ta görebileceğiniz pek bir yer kalmıyor. Zaten, dolu dolu bir gününüzü Selçuk için ayıracağınızı varsayarsak, bu yerleri anca bir gün içerisinde tamamlayabilirsiniz.

İzmir’de Nerede Kalınır ? Konaklama Tavsiyeleri

İzmir gezi rehberi için en önemli konulardan biri de, konaklama seçenekleridir. İzmir’de hemen hemen her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Özellikle butik otelleri ile, bütçeli konaklama seçeneği sunan bu şehirde dilediğiniz tarzda ve fiyatta oteller bulabilirsiniz. Tüm İzmir otellerine ve otel fırsatlarına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İzmir’de konaklama birimi tercih ederken nereleri gezmek istediğiniz oldukça önemli. Bu yüzden önce gezilecek yerler listenizi oluşturmanızı daha sonra da bu listenize göre otel bakmanızı tavsiye ederiz.

Eğer sadece şehir içerisinde bulunan turistik ve tarihi yapıları ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Konak veya konak yakınlarında bulunan tesisleri tercih etmenizde yarar var. Bu bölgeden şehirdeki birçok turistik noktaya yürüyerek veya kısa bir toplu taşıma yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Konak

Eğer konaklayacağım yer, İzmir’in tarihi ve turistik yerlerine yakın olsun, ulaşım araçları ile uğraşmayayım diyorsanız, size ilk tavsiyem Konak olacaktır. Konak’ta ister çok lüks oteller, isterseniz de, butik oteller bulabilmek mümkün. Konak çevresinde konaklayacak olursanız, İzmir’de gezilecek 100 yer varsa, 60’dan fazlasını Konak’ta görebileceğinizi unutmayın. Bu yüzden otel için ilk düşünülmesi gereken bölge şüphesiz Konak olmalı. Konak’ta bulunan en ideal ve en iyi konuma sahip otellere göz atmak için tıklayın.

Bornova

İzmir’de konaklama için bir diğer seçenek Bornova olabilir. Burası Otel bakımından çok gelişmiş bir yer olmasa da, tarihi ve turistik yerlere yakınlığı ve ucuz otelleri ile tercih edebileceğiniz yerlerden. Bornova’daki tüm konaklama birimlerine göz atmak için tıklayın.

Balçova

Konaklayacağım yere yakın alışveriş merkezleri ve kaplıcalar olsun diyorsanız, Balçova bunun için en ideal semtlerden olacaktır. Türkiye’nin önde kaplıca turizmine sahip yerlerinden biri olan Balçova’da ucuz otel bulmak çok kolay değil. Bu yüzden ortalama bir ücrette ve oldukça lüks otelleri burada bulabileceğinizi unutmayın. Balçova’daki otellere göz atmak için tıklayın.

Bunun yanında Alsancak da Konaklama için tercih edilen yerlerden. Hem Konak’ta bulunan turistik yerlere yakınlığı hem de, birçok butik oteli bu bölgede bulabiliyor olmanız, Alsancak’ta konaklama için yeterli etkenlerdendir.

İzmir Gece Hayatı

İzmir Gezi Rehberi
Gazi Kadınlar Sokağı gece hayatı için ideal seçeneklerden

İzmir gezi rehberi için en önemli konulardan biri de gece hayatıdır. İzmir’de turistik ve tarihi yerlerin üzerinizde bıraktığı yorgunluğu ve stresi atabilmek için, İzmir’de bulunan gece kulüpleri ve mekanlar güzel yerler olacaktır.

Şüphesiz İzmir’de gece hayatı dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Gazi Kadınlar Sokağı oluyor.

Bu sokakta birçok gece kulübü ve eğlence mekanlarını bulabilir, günün stresini üzerinizden atabilirsiniz. Bu sokağa gelmeden önce, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bir balık restoranına girerek önce bir rakı-balık yapabilir, daha sonra Gazi Kadınlar Sokağı’nda bulunan Öküz adlı mekana gidebilir dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.

Tabi İzmir gece hayatı sadece Gazi Kadınlar Sokağı ile sınırlı değil. Param çok, keyfim gıcır diyorsanız, Konak’ın en pahalı mekanlarından biri olan Lou Jain adlı gece kulübüne gidebilirsiniz. Elini kolunu sallayan herkesin giremediği bu elit mekan Avrupa’nın en büyük gece kulüplerinden biri olarak bilinir.

Ve son olarak İzmir’in deniz kenarı gece kulüplerinden olan Tac Mahal adlı mekan, İzmir’de en iyi gece kulüplerinden biri. Bayraklıda bulunan bu mekan, daha çok gençlerin tercih ettiği yerlerden biri olarak bilinmekte.

İzmir’de Nerede Yemek Yenir ?

İzmir Gezi Rehberi
Kızlarağası Hanı ve Hisar Camii etrafında uygun fiyatlara tarihi restoranlar bulabilirsiniz

İzmir gezi rehberi bakımından bir diğer önemli konu ise yemektir. İzmir’de hemen hemen her keseye uygun restoranlar bulmak mümkün.

Eğer, çok lüks bir yer aramıyor ve fiyatlar da uygun olsun diyorsanız, Konak’ta bulunan Kemeraltı Çarşısı, bunun için iyi bir seçenek olacaktır. Fakat yemek yerken biraz da manzara seyredeyim diyorsanız, Tarihi Asansör’ün restoranını tercih edebilirsiniz. Fiyatlar burada 30 TL’den başlar. 60-70 tl’ye kadar gider. Çok uygun fiyatlarda fast food bir şeyler de bulmak mümkün.

İzmir Gezi Rehberi
Tarihi Asansör de İzmir’de yemek için ideal seçeneklerden

Eğer Balçova yakınlarındaysanız, Köfteci Yusuf adlı mekan oldukça popüler. Ne zaman gitseniz kalabalık olduğunu göreceğiniz bu restoranda, bir akşam menüsü ise, 40 tl civarındadır. Bunun dışında İzmir’de yemek yememeniz gereken yer ise, Alaçatı’dır. Alaçatı, İzmir’de ki en pahalı restoranların bulunduğu yerlerden. Fast Food ürünlerine bile uçuk fiyatlar ödeyeceğiniz bu yere aç gitmemekte yarar var.

İzmir’de Gün Batımını Seyredebileceğiniz En İyi Yer

İzmir Gezi Rehberi
Bostanlı Sahilinde Gün Batımı

İzmir’de gün batımı için birçok seçenek bulunmakta. Bunların arasında en önemli olanları ise, Konak Kordon ve birinci Kordon olarak bilinir.

Fakat benim en çok beğendiğim yer olan Bostanlı Sahili, gün batımını izlemek için İzmir’de en iyi yer diyebilirim.

Ziyaretçi kalitesinin oldukça yüksek olduğu Bostanlı sahilinde bulunan banklardan hiç kalkmak istemeyeceksiniz. Bu sahilde sırtınızı dayayıp ayaklarınızı uzatarak gün batımını seyretmenin keyfi başkadır.

İzmir Gezi Rehberi
Bostanlı Sahili-İzmir Gezi Rehberi

Bostanlı sahili sadece gün batımı ile tercih edilebilecek yerlerden değil. Ayrıca geniş çim alanları sayesinde, akşamları yürüyüşe çıkan İzmirlilerin en güzel sohbet mekanlarından.

İzmir Gezi Rehberi
Bostanlı Sahilinden deniz manzarası görülmeye değer

Gün batımını seyrettikten sonra veya seyretmeden önce, yasemin kafeye gidebilir, biranızı/kahvenizi yudumlarken denizin eşsiz güzelliği eşliğinde günün stresini atabilirsiniz. O da olmadı, bir bisiklet kiralayıp sahil boyunca keşfe çıkabilirsiniz.

Bostanlı sahilinde özellikle görülecek bir yer aramayın. Sahilde uzun uzun yürüyüş yapın. Burası İzmir’de en iyi fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz yerlerden.

İzmir Kaç Günde Gezilir ? 

İzmir Gezi Rehberi
Bostanlı Sahili çevresinde bir de park bulunuyor

İzmir gezi rehberi için bir diğer konu ise ziyaret süresi. Açıkçası bu soruya net bir cevap vermek sanırım mümkün değil. Ancak, günübirlik İzmir gezisi planlıyorsanız, mutlaka Konak’tan başlayın derim.

Fakat ideal bir süre bence 3-4 gündür. Yani, bu süre zarfında İzmir’de birçok tarihi ve turistik yerleri keşfedebilir, Efes’e gidip antik kente göz atabilir veya Şirince’de kadeh kaldırabilirsiniz. Bunun yanında, sahil veya plaj için de bir şeyler planlıyorsanız, 1-2 gün daha bu süreye eklemeniz de yarar var.

İzmir’de Alışveriş

İzmir Gezi Rehberi
Kemeraltı Çarşısı-İzmir Gezi Rehberi

İzmir gezi rehberi için en çok merak edilen konulardan biri de alışveriştir. İzmir’de Alışveriş denince akla ilk gelen yerlerden biri, şüphesiz Kemeraltı Çarşısı oluyor.

Bu tarihi çarşı içerisinde hediyelik eşyalardan, giyime, antikalardan takılara aradığını birçok şeyi bu çarşı içerisinde bulabilirsiniz.

Özellikle İzmir anısına veya birine hediye almayı planlıyorsanız, ilk adreslerinizden biri, Kızlarağası Hanı olmalıdır, diyebilirim. Birçok hediyelik eşya mağazası ve tek katlı bedestenleri ile, aradığınızı burada bulabilirsiniz.

İzmir Gezi Rehberi
Kızlarağası Hanı içerisinde birçok hediyelik eşya satışı yapılan yerleri bulabilirsiniz.

Daha modern mağazalar ve alışveriş merkezleri arıyorsanız da, Balçova semti iyi bir seçenek olacaktır. Balçova, birçok alışveriş merkezleri ile, alışveriş tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olarak bilinir.

İzmir Ne Zaman Ziyaret Edilir ? 

İzmir Gezi Rehberi
Tarihi Asansör

Eğer amacınız denize girip, güneşin ve plajın tadını çıkarmak değil de, tarihi ve turistik yerleri görmekse, kesinlikle nisan ortalarında veya mayıs başlarında ya da eylül-ekim aylarında gitmenizi tavsiye ederim. Ben İzmir’e eylülde gitmiştim ve o çok abartılan turistik yerlerde hiç kalabalık görmeden rahatlıkla gezebilmiştim.

İzmir turizm kentlerimizden biri olduğundan dolayı, yerli yabancı birçok turist, haziran-temmuz aylarında buraya akın ediyormuş.

Tabi, bunların birçoğu İzmir çevresinde bulunan plajları tercih ediyor olsa da, İzmir’deki antik kentlere ve turistik yerlere meraklı birçok yabancı turisti de şehir merkezlerinde görmek mümkün. Bu yüzden, en mantıklı seçenek ilkbahar veya sonbahar ayları olacaktır.

İzmir Şehir İçi Ulaşım

İzmir Gezi Rehberi
Şehir içi ulaşım vapurlarla sağlanabiliyor

İzmir gezi rehberi için önemli olan konulardan biri de ulaşımdır. Eğer, İzmir’e aracınızla gelmeyi veya şehirde araç kiralamayı düşünmüyorsanız.

Bir şehir kartı alın derim. Metrolar ile birçok yere şehir içi ulaşım sağlanabiliyor. Tabi, bir de, keyifli bir Vapur yolculuğu var İzmir’de.

Birçok yere bu vapurlar ile gidebilir, az da olsa deniz keyfi yapabilirsiniz. Konak’ta bulunan Konak Vapur İskelesini kullanarak Konak’ı, Alsancak’ta bulunan Pasaport İskelesini kullanarak Kordonu ve Bostanlı Vapur İskelesini kullanarak da Bostanlıyı keşfedebilirsiniz.

İzmir’in en bilinen bu vapur iskelelerinden en azından birine, vapur ile seyahat edin. Denizin keyfini çıkarın derim.

İzmir Gezi Rehberi
Faytonlarla da birçok yere gidebilirsiniz

İzmir Müze ve Örenyerleri giriş ücreti 2020

Atatürk Müzesi : Ücretsiz

Etnografya Müzesi : Ücretsiz

Agora Antik Kenti : 20 Tl (Müzekart geçerli)

Tarih ve Sanat Müzesi : 10 Tl (Müzekart geçerli)

Metropolis Örenyeri : 10 TL (Müzekart geçerli)

Teos Örenyeri : 10 Tl (Müzekart geçerli)

Efes Antik Kenti : 60 Tl (Müzekart geçerli)

Artemis Tapınağı : Ücretsiz

St Jean Kilisesi : 20 Tl (Müzekart geçerli)

İzmir, sadece plajları ve tatil köyleri ile meşhur değildir. Turistik ve tarihi yerleri ile de oldukça dikkat çeken bu şehir, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında büyük öneme sahip diyebilirim. İzmir gezi rehberi adı altında daha birçok bilgi daha bulunuyor olsa da, sanırım bu bilgi ve tavsiyelerle güzel bir İzmir gezi planı yapabilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz