Kilitbahir Kalesi Hakkında Bilgiler, Çanakkale

Kilitbahir Kalesi, Eceabat’tan Mecidiye Tabyalarına giderken karşınıza çıkacak devasa kaledir. Deniz kıyısında görkemli surları ile mutlaka dikkatinizi çekecek olan bu kale, 1462’de Fatih Sultan Mehmet tarafından 93 günde denizden gelebilecek düşman taarruzuna engel olmak amacıyla yapılmış. Çanakkale Savaşı’nda da kullanılmış olan kale, Seddülbahir Kalesi’ne kıyasla, savaş alanının biraz dışında kalır ve bu yüzden daha az yıprandığı söylenir.

Kıyıdan kaleye bakıldığında verdiği çanak şeklindeki görüntüsüyle, diğer kalelerde biraz daha farklıdır diyebilirim. ”Çanakkale Geçilmez” sözünün doğuş noktası olarak bilinen bu bölge, düşmanın bozguna uğratıldığı yer olarak ünlenmiş.

Kilitbahir Kalesi Çanakkale
Kalenin Feribottan manzarası

Kilitbahir Kalesi Hakkında Bilgiler

Kalenin restorasyon çalışmaları 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman ve 1870 yılında, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldığı bilinmekte.

Fatih Sultan Mehmed’in, Çanakkale Boğazı’nı kontrol altında tutmak ve İstanbul’a papalık tarafından gönderilecek yardımları engellemek amacıyla boğazın en dar yerine, yani Kale-i Sultaniye’nin tam karşısına inşa ettirdiği ikinci kale olarak bilinmekte.

Bulunduğu spesifik konumu nedeniyle kaleye, ”Denizin Kilidi” adı verilmiş ve Kilitbahir Köyü’nün ismini bu kaleden aldığı söylenir.

Kilitbahir Kalesi Çanakkale
Kalenin girişi

Kilitbahir Kalesi özellikleri hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ; Kale, iki dış kale ve bir iç kale ve iç kalenin ortasında bulunan kuleden oluşuyor. 220’ye 120 metre boyunda olan kale, 4 metre yüksekliğinde surlar ile çevrili.

Kaleye yukarıdan bakıldığında, üç yapraklı bir yonca şeklinde görünüyormuş. Eğer, google’dan kalenin resimlerine bakarsanız siz de aynı düşünceye sahip olabilirsiniz. Kale, kesme taş, kaba yontu taş ve moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiş oldukça sade bir görünümde. İç kale duvarlarının üst bölümlerinde tuğlayla oluşturulmuş, güneş kursları ve rozetler, bezeme unsurlarının en önemli örneklerinden.

Çanakkale’nin en dar yerine yapılmış olan bu kale Avrupa yakasında, Anadolu yakasında ise, Çimenlik Kalesi bulunuyor. Boğaza giriş-çıkış yapan tüm gemiler bu dar noktaya geldiklerinde durdurulmuş ve kontrol altına alınmış.

ÇANAKKALE’DE NEREDE KALINIR ?

Çanakkale’de çok çeşitli bölgelerde, birçok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Konum olarak tercih edilebilecek en ideal yer, Çanakkale merkez ve Bozcaada olsa da, araçlarınız ile bu şehre geliyorsanız, farklı bölgeler de deneyebilirsiniz.

Booking.com aracılığıyla Çanakkale otellerinin birçoğunda ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Yani, dilediğiniz zaman rezervasyon yapabilir ve konaklama tarihinizden 1 hafta öncesine kadar da rezervasyonunuzu iptal edebilirsiniz.

2 yıldızlı otel olarak Hotel Limani‘yi, 3 yıldızlı otel olarak Anzac Hotel‘i veya Hotel Helen Park‘ı, 4 yıldızlı otel olarak Büyük Truva Hotel‘i veya Akol Hotel‘i ve 5 yıldızlı otel olarak da Kolin Hotel‘i gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi Çanakkale
Kaleye giden yol

Fatih Sultan Mehmed’in bu iki kaleyi karşılıklı olarak yaptırmasında ki en önemli neden, kalelere yerleştirilmiş topların ulaşamayacağı bir kör nokta bulunmamasını sağlamakmış. Yani toplar karşılıklı olarak kesiştiğinden, geçebilecek her gemiye topların ulaşması sağlanmış. İşte Fatih Sultan Mehmed’in geometri bilgisini en iyi icra ettiği yer burasıdır.

Kalede 2011-2013 yılları arasında bir restorasyon çalışması yapılmış ve benim gittiğimde ise, yine bir restorasyon çalışması yapılıyordu.

Kalenin restorasyon çalışmaları ve tanıtımının iyi bir şekilde yapılması sonucunda, Kilitbahir Köyü de oldukça turistik bir yer olmuş. Eğer araçlarınız ile Çanakkale’yi ziyaret ediyorsanız köy etrafında bulunan Osmanlı Dönemi’nden kalma Fatih Camii, Cahidi Sultan Camii ve Tabip Hasan Cami’ye de bir iki dakika uğramanızı tavsiye ederim.

Kaleye Neden Kilitbahir Kalesi Deniliyor ? 

16.yüzyıl başlarında Piri Reis eserinde, Marmara’dan çıkan gemilerin boğazdan geçiş iznini Rumeli tarafında bulunan kaleden aldığından dolayı, bu kaleye Kilitbahir Kalesi (Bahri Kilid) adı verildiğini söylüyor.

Kalenin Kanuni Sultan Süleyman döneminde restorasyon yapılarak genişletildiği ise kalenin kapısı üzerinde bulunan iki satır halindeki ve 1541 tarihli kitabede yazdığı söylenir.

Evliya Çelebi, 1659 yılında gördüğü kalenin içinde, kiremit örtülü evlerden oluşan bir mahalleden ve Hünkar Camii adını verdiği bir de camiden bahsetmiş. Ayrıca burada, han hamam ve çarşının bulunmadığını, kıyıya Mora Yarımadası’nda bulunan Modon ve Koron Kalelerinden getirilmiş topların konumlandırıldığını, Kanuni dönemine ait daha birçok başka toplarında yerleştirildiği söyler.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kilitbahir Kalesi giriş ücreti 2020 : 8 tl ve kalenin ziyaret saatleri ise, 09:00-17:00 saatleri arasındadır.

Kale, Pazartesi ve Salı günleri ziyaretçiye kapalıdır.

Kilitbahir Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Eğer, Çanakkale merkezden kaleye ulaşmak istiyorsanız, Kilitbahir’e giden feribotları kullanabilirsiniz. Feribot için araç ücretleri biraz pahalı olsa da, zaten Çanakkale Şehitliği’ni gezmeyi planlıyorsanız, araçlarınız ile Kilitbahir’e geçeceksiniz. Feribottan iner inmez sol tarafa doğru 2 dakikalık araç mesafesinde bulunan kaleye ulaşabilirsiniz. Birçok sitede minibüsleri kullanabilirsiniz denmekte. Fakat Kilitbahir iskelesinden indikten sonra kaleye taş çatlasa 10 dakika yürüyorsunuz. Bu yüzden hiçbir ulaşım aracına ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. Konum için tıklayın.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz