Kocatepe Camii, Ankara | Nerede – Nasıl Gidilir

Ankara’nın sembollerinden olan Kocatepe Camii, heybetli görünümü ile dikkat çeken camilerimizden biri. Kızılay’ın üst tarafında yüksek bir tepe üzerine kurulmuş bu camiyi, Ankara’nın birçok semtinden görmek mümkün. İstanbul’da bulunan Sultanahmet Camii ve Edirne’deki Selimiye Camii’nin kötü bir kopyası olarak düşünülse de, gerek kademeli olarak yapılmış kubbeleri ve simetrik minareleri ile, gerekse iç mimarisi ile, Türkiye’deki en etkileyici camilerimizden biri diyebilirim.

Kocatepe Camii, Ankara
Kocatepe Camii’ne Kızılay tarafından gelirken görünen ihtişamlı yapısı

Kocatepe Camii Özellikleri

Camii içerisine girdiğinizde, Kocatepe Camii’ne neden heybetli camii dendiğini anlıyorsunuz. Camii içerisinde ilk dikkat çeken eser, oldukça büyük olan 7.5 tonluk avize oluyor. Camii avizesi, diğer camilerimizdeki avizelerden biraz daha farklı ve büyük olarak yapılmış. Bu da, camiye farklı bir hava katıyor.

Kocatepe Camii, Ankara
Camii içerisinde bulunan 7.5 tonluk avize

Merkezi kubbe ise, 4 fil ayağı üzerine oturtulmuş ve  4 yarım kubbe ile çevrelenmiş. Camide yer alan halı desenleri ise, Afyon’da bulunan Ulu Camii’nin halı desenlerine benzediği söyleniyor.

İç mimaride her ne kadar Osmanlı mimarisi örnek alınmış olsa da, modern yapıda izleri de görmek mümkün. Üst kat ise, sadece bayanlara ayrılmış. Camii içerisinin üst kattan çok daha güzel görüneceğini düşünüyorum. Bu yüzden, bayanlar, üst katı kaçırmayın.

Caminin mihrabı, kapıları, minberi ve mermerleri çinilerle süslenerek camiye farklı bir hava katılmış.

Kocatepe Camii, Ankara
Çiniler ile süslenmiş caminin minberi ve vitray pencereleri

Caminin ışıklandırılması 37 adet küresel avizeler ile sağlanmış. Bunların arasında en büyüğü olan avize, 7,5 ton ağırlığında. Merkezde bulunan avize Hz. Muhammed’i, diğer 32 avize ise, İslamın 32 farzını temsil ediyor. İç mekanda, diğer köşelerde yer alan 4 avize ise, 4 halifeyi temsil etmekte.

Camii kubbeleri geleneksel tarzda kurşun ile kaplanmış.

Kocatepe Camii Kaç Kişilik ?

Net bir bilgi bulunmamakla birlikte caminin kaç kişilik olduğunu tahmin etmek çok da zor değil. Camii 4500 m²’lik bir camii. 0.60 metrekareye bir insan sığdığını düşünürseniz, toplamda 7.500 kişiliktir. Ne 1 fazla ne 1 eksik 🙂

Caminin ana girişi ahşap tarzda yapılmış ve bunun dışında caminin 4 girişi daha bulunuyor. Caminin ana giriş kapısının hemen önünde oldukça büyük alan kaplayan bir revaklı avlu bulunuyor. Avluda, bir de mermerden yapılmış şadırvan var. Camii avlusunda bulunan banklardan camiyi uzun uzun inceleyebilirsiniz.

Kocatepe Camii, Ankara
Caminin içerisi oldukça geniş ve ferah bir yapıda dizayn edilmiş

Caminin dört simetrik minaresi bulunuyor ve bu minarelerin uzunluğu ise, 88 metre olduğu söyleniyor. Minare şerefelerine hem asansör ile hem de merdiven ile çıkılması da, müezzin ve imam için oldukça güzel bir şey olsa gerek.

Kesme taştan yapılmış bu camii geleneksel sade mimarisi ile dikkat çekiyor. Camii içerisindeki tüm yapıların simetrik oluşu da gayet güzel. İç mekanda başarılı işçilikle yapılmış vitray pencereler, kalem işi bezemeleri ve camii kaplamaları ile, camiyi ziyaret edenlerin kendilerini bir Osmanlı camisinde hissetmeleri sağlanmak istenmiş ve işte tam bu yüzden de, bir kopya camii olarak düşünülüyor. Eğer, sadece buna bakılarak caminin kopya olduğu düşünülüyorsa, o zaman Türkiye’deki camilerimizin hepsi birbirinin kopyası diyebiliriz.

ANKARA’DA NEREDE KALINIR ?

Booking.com aracılığıyla Ankara’daki otellerin hemen hemen hepsinde ücretsiz rezervasyon iptali bulunuyor. Çoğunda da ön ödeme olmadan rezervasyon yapmak mümkün.

Ankara’da bütçeli bir otel olarak 3 yıldızlı otel olan Maltepe 2000 Hotel‘i, orta bütçeli olarak 4 yıldızlı bir otel olan Demora Hotel‘i veya Radisson Blu Ankara‘yı ve son olarak lüks bir otel için de 5 yıldızlı bir otel olanGrand Ankara Hotel Convention Center adlı oteli deneyebilirsiniz.

Tüm Ankara Otellerine, Hostellerine ve Dairelerine göz atmak için tıklayın.

Kocatepe Camii, Ankara
Caminin yarım kubbeleri ve üst katın pencereleri

Türkiye’deki birçok camilerimizde olduğu gibi, bu camii dışında da, alışveriş yapılabilecek bir market görebilirsiniz. Bunun yanında, camide bir de otopark ve kütüphane bulunuyor.

Kocatepe Camii tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, camii yapımına 1967 yılında başlanıyor. 1981 yılında Türkiye Diyanet Vakfi, caminin inşaatini devralarak, tamamlıyor ve 1987 yılında da, Turgut Özal tarafından camii ibadete açılıyor.

Kocatepe Camii, Ankara
Caminin en iyi fotoğrafını, caminin ana girişinin hemen karşısında bulunan avludan çekebilirsiniz

Kocatepe Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Ben, camiye Kızılay meydanından yürümeyi tercih etmiştim. Camiye meydandan direkt otobüs veya minibüs bulunmadığından dolayı, 20-25 dakikalık bu yolculuğu sizde deneyebilirsiniz.

Eğer, 2-3 kişi seyahat ediyorsanız, Kızılay meydanından camiye taksiler ile gitmek çok daha mantıklı olacaktır. Tabi, yürümeyi sevmeyen biriyseniz. Meydandan camiye taksi ile ulaşım için 25-30 tl tutar demişti, taksici.

Konum için tıklayın.

Kocatepe semtinde bulunan bu camiye diğer bir ulaşım yolu ise, metroları kullanmaktır (Tabi, Kızılay yakınlarında değilseniz). Metroları kullanarak, ”Kolej” metro durağında inebilir, buradan Tunalı minibüsleri ile caminin hemen arkasındaki yolda inip camiye ulaşabilirsiniz. Fakat, Kızılay yakınlarında bulunuyorsanız mutlaka yürüyün derim. Bu yolculuk sizi fazla hırpalamayacaktır.

Kocatepe Camii, Ankara
Caminin ana girişinin yanında bulunan oldukça geniş avlusu

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Camii ziyareti bitti şimdi nereye ?

Maalesef bu camii yakınlarında görülebilecek turistik yer bulunmuyor. Fakat, camii ziyaretinizden sonra yapılabilecek birkaç aktiviteyi de bulmak mümkün.

Eğer, cami ziyaretinizi çocuklarınız ile gerçekleştirdiyseniz, büyük ihtimal çocuklarınız sıkılmış olacak. Hemen cami ziyaretinden sonra, camiye 3-4 dakika yürüme mesafesinde bulunan Alcatraz’a giderek, korku evinden kaçış oyunları veya başka türde oyunları bulabilirsiniz. Daha çok çocuklu aileler için ideal mekanlardan olan Alcatraz, yetişkinler için de oldukça eğlenceli olabiliyor.

Bunun dışında, 20-25 dakika yürüyerek Kızılay meydanına gidebilir veya Anıtkabir ziyareti yapmadıysanız, caminin hemen arkasından hareket eden minibüs veya otobüsler ile, buradan Anıtkabir’e rahatlıkla gidebilirsiniz.

Kocatepe Camii, 16.yüzyıl estetiği ile, 20.yüzyıl teknolojisinin bir araya gelmesi ile oluşmuş görkemli yapılardan biri. Her ne kadar hakkında olumsuz birçok yorum yapılıyor olsa da, siz onlara aldırmayın. Gidin, kendiniz görün ve karar verin. Ankara gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken, beyazlar içindeki bu camiyi seveceksiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz