Bursa Muradiye Camii ve Külliyesi

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa‘nın en önemli dini yapılarından biri diyebilirim. Gerek Külliye içerisinde bulunan Türbeler ve Mezar taşları, gerekse tarihi ile, oldukça etkileyici yerlerden biridir. Muradiye Külliyesi, 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiş. Külliye, Camii, medrese, hamam, darüşifa ve türbelerden oluşmakta.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Külliyesi giriş bölümü. Kapıda her ne kadar turnikeler olsa da, türbelere girişler ücretsizdir.

Ölüm ve yaşamı, hüzün ve huzuru bir arada hissedebileceğiniz bu mistik mekanın içerisinde yer alan çınarlar, size manevi huzuru hissettirecektir. Bursa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye edebileceğim bu dini yapı, Tophane Parkı‘na yakın olduğu söylenir. Parktan yürüyerek gitmiş olsam da, pek tavsiye etmem. 20-25 dakika yürümeniz gerekiyor ve yollar biraz sıkıntılı olabiliyor. Bu yüzden, 10 TL gibi bir ücrete taksileri kullanabilirsiniz.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Külliyesi

Muradiye Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgiler

Bursa’nın en güzel bu camisi, oldukça sade bir yapıya sahiptir. Süslemeleriyle dikkat çeken cami, Külliye içerisinde görülmeye değer yapılardan biri.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Caminin içi

II.Murad Türbesi 

Muradiye Külliyesi’nin en dikkat çeken yerlerinden olan Türbe içerisinde, II.Murad’ın mezarı bulunuyor. Bu mezarın bulunduğu yerin kubbesi, yağmur suyunun mezara gelebilmesi için açık bırakılmış. Sultan II. Murad, ”Allah’ın Cenneti, ister güneş ve ayın parlaklığı, ister cennetin yağmuru veya çiği olsun, mezarımın üzerine yağsın” diye bir vasiyeti olduğundan dolayı kubbenin açık olarak yapıldığı bilinmekte.

II. Murad hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, II. Murad, Sultanlıktan kendi isteğiyle ayrılan ilk ve son hükümdar olarak bilinen ve Bursa’da görülen son Osmanlı Padişahı’dır.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Külliyesi mezar taşları

Muradiye Türbeleri

Külliyede 12 türbe bulunuyor. Bu türbelerin içerisinde ise, Osmanlı hanedan üyelerinin mezarlarını görebilirsiniz.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Türbeleri
  • Gülşah Hatun Türbesi
  • Mükrime Hatun Türbesi
  • Şehzade Mehmed Türbesi
  • Ebe Hatun Türbesi (Fatih Sultan Mehmed’in ebesi)
  • Gülruh Hatun Türbesi
  • Şirin Hatun Türbesi
  • Şehzade Mustafa Türbesi
  • Şehzade Ahmed Türbesi
  • Şehzade Alaaddin Türbesi
  • Hüma Hatun Türbesi
  • Saraylılar (Cariyeler) Türbesi
Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Külliyesi’nde bulunan türbeler

II.Murad Medresesi

Bursa’da inşa edilen son selatin medresesi olarak biliniyor. II. Murad tarafından yaptırıldığı bilinen medrese, Cami’nin (II.Murad) 50 metre batı tarafında bulunmakta. 1425 yılında inşa edilmiş 14 odası, bir kütüphanesi ve büyük bir dershanesi bulunuyor.

Eskiden Verem Savaş Dispanseri olarak kullanıldığı bilinen medrese, 2005 yılından beri ”Döne ocak kanser erken tanı merkezi” olarak kullanılmakta ve içerisinde bir de sağlık müzesi bulunuyor.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Külliyesi mezar taşları

Muradiye Külliyesi ziyaret saatleri : Camii açılış saati tam olarak bilinmese de, külliyenin 08:00-17:00 saatleri arasında açık olduğu söylenmekte.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Muradiye Bursa

Muradiye Camii ve Külliyesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Tophane Parkı girişinde Muradiye Külliyesi’nin tabelasını görebilirsiniz. Fakat, bu demek değildir ki, park külliyeye çok yakın. Eğer aracınız varsa Tophane Parkı’na gelerek buradan külliyeye ulaşabilirsiniz. Aracınız yoksa, yürüyerek gitmek yerine Balibey Han‘ın tam karşısında veya Ulu Camii yakınlarından bulabileceğiniz, E2, C3, 5a, 1a, 35b, B41C, B25, 9p, 2E, 29a ve 40h gibi Muradiye Külliyesi’ne giden otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yok yürüyecem derseniz de, imkansız değildir. Yarım saate ulu camiden camiye ulaşmak mümkün. Konum için tıklayın.

Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa
Camii girişi

Külliyenin hemen karşısında bulunan otobüs durağında 20 dakika içerisinde gelen tüm otobüsler bunlardır. Külliye’ye bu otobüsler ile gidebileceğiniz gibi, 10 TL gibi bir ücret ödeyerek Tophane Parkı önünden taksileri de kullanabilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz