Pasaport Nedir ? | Nasıl Alınır ? | Gerekli Evraklar

Pasaport nedir ? pasaport nasıl alınır, nereden alınır, gerekli evraklar nelerdir gibi pasaport hakkında aklınıza takılan birçok sorunuza bu yazıda cevap bulabilirsiniz.

Pasaport Nedir ? Nasıl Alınır ? 

Pasaport, sahibinin kimlik bilgilerini içeren bir Uluslararası kimlik belgesidir. Bu belge ile, yurt dışı seyahatlerinizde yabancı ülkelere geçiş hakkı elde edersiniz. Zorunlu yurt dışı çıkış belgesi olarak da bilinen pasaportlar, 4 çeşittir (Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah) ve her birinin kendine has özellikleri vardır.

Pasaport almak, sanılanın aksine oldukça kolaydır. Öncelikle Pasaport için gerekli evrakları toparlamanız gerekiyor. Daha sonra, defter ve harç ücretini yatırmanız ve son olarak da, randevu alıp, randevu saatinde Emniyet Müdürlüğünde olmanız gerekiyor.

Pasaport Defter Bedelleri 2017 : 94 TL’dir. Her defter bedeli aynı ücrettir.

Pasaport Harç Ücretleri (Bordo Pasaport) : 6 aylık : 199.2 TL, 1 yıl : 261 TL, 2 yıl 368 TL, 3 yıl : 484 TL, 4-10 yıl ise 645 TL’dir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar 

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedeli makbuzu
  • Pasaport harç bedeli makbuzu
  • Varsa eski pasaport

Bu belgeleri de tamamladıktan sonra, pasaport randevusu için epasaport.egm.gov.tr adlı siteye gidip, randevu gününüzü ve saatinizi seçebilirsiniz.

Not : Pasaport başvurusuna eşiniz veya çocuğunuz adına gidemezsiniz. Pasaport başvurusunda bulunanın bizzat kendisi randevuya gitmelidir.

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Randevu saatinizi ve gününüzü kaçırmayın. Randevu saatinizden yarım saat önce Emniyet Müdürlüğünde olmaya çalışın.
  • Nüfus cüzdanı üzerindeki fotoğrafınızın 1 yıldan eski olmamasına dikkat edin. Bazı, memurlar bu durumu fazla ciddiye aldıklarından dolayı, resim size benzemiyor veya resminiz çok eski, değiştirmeniz gerekir, diyebilir. Bu yüzden, 1 yıldan eski bir nüfus cüzdanınız varsa, önce onu değiştirin.
  • Genelde ucuz olduğu için 6 aylık pasaportlar tercih edilir. Ancak, 6 aylık pasaport pek işe yaramamakta. Şöyle ki, eğer, 6 aylık bir pasaport alır ve hemen ardından vize isteyen bir ülke için vize başvurusunda bulunursanız, sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden, pasaport randevusuna, ne kadar süreliğine pasaport alacağınıza emin bir şekilde gidin. Mümkünse 3 yıl ve daha fazla süreli olan pasaportları tercih edin derim.
  • Nüfus cüzdanı üzerinde mutlaka TC kimlik numaranızın olması gerekir. Bu yüzden, hala TC kimlik numaranız nüfus cüzdanınızda yazmıyorsa, öncelikle bu problemi halledin.
  • Biyometrik fotoğraf önemlidir. Genelde son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraflar isterler. Ancak, fotoğraflarda saç ve sakala dikkat edin. Mümkünse, Randevuya gitmeden 1 hafta öncesinden biyometrik fotoğraflarınızı çektirin.
  • Müracaat sırasında parmak iziniz daha önce alınmadıysa, 20-25 dakika süren parmak izi alma işlemine hazırlıklı olun. Önceden parmak izi verdiyseniz, bunu belgeleyerek 20-25 dakikalık bir süreden kurtulabilirsiniz.

Pasaport Başvurusunu Yaptım, Şimdi Ne Yapmalıyım ?

Öncelikle 3-4 iş günü hiçbir şey yapmadan bekleyin. Genelde 3 ile 7 gün arasında, pasaportunuz, belirttiğiniz ev/iş adresine PTT kargo aracılığıyla gelir. Fakat, bazı zamanlarda 10 gün bile sürebilmekte. Bu yüzden, sabırlı olun ve sürekli pasaportunuzun durumunu epasaport.gov.tr adlı adresten takip edin.

Kaç Çeşit Pasaport Var ? 

  1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)
  2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
  3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
  4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Eğer, normal bir vatandaşsanız, almanız gereken pasaport, umuma mahsus pasaport (Bordo Pasaport)’tur. Yeşil pasaport, 1.2. ve 3. derece devlet ve sözleşmeli memurlara verilir. Eğer, en az 10-15 senedir, bir devlet memuru değilseniz, bu pasaport size göre değil. Tabi, daha detaylı bir bilgi için Yeşil pasaport nedir ? kimler alabilir ? adlı yazıma da göz atabilirsiniz.

Hizmet pasaportu ise, resmi bir kurumda görevliyseniz ve yurt dışına iş amaçlı seyahat edecekseniz, bu pasaportu kullanabiliyorsunuz. Tabi, birçok şartının olduğunu da unutmamak gerekir.

Diplomatik pasaport ise, üst kademe devlet görevlilerine verilen bir pasaport türüdür.

Not : Pasaport türleri arasında en yaygın olan ve en çok kullanılan olan, umuma mahsus (Bordo) pasaporttur.

Peki, bu umuma mahsus (Bordo) pasaport ile vizesiz kaç ülkeye gidebilirim ? : Toplamda 102 ülkeye bu pasaport ile vizesiz olarak giriş yapabilirsiniz. Bu 102 ülkeden bazıları sınır kapısında vize verirken, bazılarına ise, vizesiz olarak girebilir, belirtilen süre boyunca vizesiz olarak o ülkede kalabilirsiniz.

Vizesiz ülkeler  adlı yazıma göz atarak, hangi ülkelerin kapıda vize verdiğini, kaç gün boyunca vizesiz olarak o ülkede seyahat edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Pasaport, yurt dışı seyahatlerinizde olmazsa olmaz, bir belgedir. Bu yüzden, yurt dışına iş, eğitim veya tatil amaçlı gitmeyi planlıyorsanız, bu belgeyi almanız şart. Pasaport işlemleri ile birden fazla uğraşmak istemiyorsanız da, 10 yıllık pasaportu almanızda yarar var. Böylece, her yurt dışına gitmek istediğinizde, tekrar tekrar pasaport almanıza da gerek kalmayacaktır.

Pasaport nedir ? nasıl alınır ? adlı bu yazı hakkında görüşlerinizi ve sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz