İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi (Bölümleri – Giriş Ücreti – Bilgiler)

[adinserter block=”1″]

Her yaştan turistin severek gezdiği İstanbul’umuzun en güzel müzelerinden biri de, 1994 yılında Hasköy’de kurulan İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi. Birbirinden değerli ve eşi benzeri olmayan eserlere ev sahipliği yapan bu müze, Türkiye’nin sanayi, iletişim, ulaşım ve endüstri tarihine adanmış ülkemizin en önemli müzeleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de gördüğüm en iyi ve en çok emek verilen müzelerden biri. Sahip olduğu eserlerin günümüze kadar ulaştırılması, toplanması, saklanması kelimenin tam anlamıyla muhteşem. Bölümler arasında geçerken tarihte yolculuk yapıyorsunuz. En eski bilgisayarlar, bisikletler, kişisel eşyalar, traktörler ve daha binlercesiyle eşsiz bir deneyim sunan bu müze İstanbul’da gezilecek yerler listesine eklenebilecek en değerli müzelerden.

Rahmi Koç Müzesi Hakkında Bilgiler

Müzedeki Tarihi Bilgisayarlar
Tarihi Bilgisayarlar

Rahmi Koç’un bu müze ile 40 yıllık hayali gerçek olmuş. Müze, ilk olarak 1994 yılında haliç kıyısında bulunan tarihi bir binada kuruluyor. Tabii eserler çoğaldıkça bu bina müze için yeterli olmuyor. Daha sonra hemen müzenin yanında bulunan Hasköy Tersanesini de satın alındıktan sonra müze bugünkü halini alıyor.

Müzeyi tek tek bölümleriyle aşağıda anlattım. Bizim ziyaret ettiğimizde Denizaltı bölümü açık değildi. Fakat denizaltı bölümü çok övülüyor. Bu yüzden yeteri kadar zamanınız varsa, farklı biletler alarak bu denizaltını görmeyi de unutmayın. TCG Uluçalireis Denizaltısı’nı ziyaret etmeyi planlıyorsanız müzeyi gezmeye başlamadan önce ilk olarak Denizaltı’na gidin. Geziler rehberler eşliğinde yapılıyor ve her seferinde 14 kişi katılabiliyor olduğundan dolayı biraz yoğun olabilmekte.

[adinserter block=”2″]

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi Bölümleri

Müzenin zemin katında aklınıza gelebilecek yerli ve yabancı klasik otomobiller , buharlı makineler, denizcilik ve raylı ulaşım, tornahane ve tarım bölümünden oluşuyor. Cem Yılmaz’ın ünlü Gitt’i de bu katta bulunuyor.

Gitt arabası
Meşhur Gitt

Müzenin birinci katı ise, bilgisayar tarihi sergileri, bisikletler, motosikletler, at arabaları, yatlar ve bir de çocuklar için özel bir dene-öğren bölümü bulunuyor. Birinci kat daha çok çocukların hoşuna gidebilecek yerlerden olacaktır.

Odalardaki birçok nesne sensör sistemi ile yapılmış. Karanlık odalara girince ışıklar açılıyor ve sesler gelmeye başlıyor. Hem tasarruf amacıyla hem de farklı bir görsellik katması açısından değerlendirildiğinde oldukça başarılı olmuş diyebilirim.

Römorkörler ve Otantik Çarşı Bölümü

Bu bölümde otobüsler, uçaklar, arabalar demirlenmiş römorkör ve dükkanların olduğu çarşı en dikkat çeken yerler ve eserlerden oluyor. Özellikle çarşı içerisinde bulunan dükkanlardan gelen Türk sanat müziği ise, ortama farklı bir hava katmış. Burası, ortamın otantik dokusu ile nostalji seyri yapabileceğiniz özel bir bölüm.

Hemen mekanın dışarısında ise, çatıda bir yolcu uçağı bulunuyor. Bu uçağın içerisine mutlaka girin. Yolcu kabininden halici seyredin. Pilot bölümünde kendinizi pilot gibi hissedin 🙂

[adinserter block=”1″]

Müzenin içi

Buradan sonra Hasköy-Sütlüce trenine binmek için istasyona gidin. Tabii sadece belirli saatler arasında hareket ettiğinden dolayı girişte trenin hareket saatlerini öğrenin. Bu trende yolculuk tarihi vagonlarda geçiyor. 70’lerden kalma üzerinde baguley yazan bir araç ile çekilen vagonlarda sürecek kısa yolculuğa bayılacaksınız.

Göz At : Ayasofya Müzesi

Ortalama 1 km uzunluğundaki raylar üzerinde giderken boğazın eşsiz manzarasına 60 ve 70’li yılların ilginç reklamlarına kadar birçok detayı yakalayarak nostalji yaşayabiliyorsunuz. 15 dakika süren bu tren yolculuğu Rahmi Koç Müzesi’nde yapabileceğiniz en güzel ve anlamlı aktivite olabilir.

Rahmi Koç Müzesi

Lengerhane Minyatür Odalar Sergisi

Müzenin en kalabalık yeri diyebileceğim bölüm ise, minyatür odalar sergisi oluyor. Bu bölümün birinci katında 17 ve 18. yüzyıldan kalma sarayların yemek odası, yatak odası, oturma odası ve bir bar, 19. yüzyıldan kalma bir köşk bulunuyor. Küçük kutular içerisine gerçeğine oldukça yakın bir şekilde dizayn edilmiş bu büyüleyici kutular ilginizi çekecektir.

Ayrıca bu katta özellikle çocuklu ailelere tavsiye edebileceğim keşif küresi de mutlaka görülmeli. Eğer çocuklarınız ile bu keşif küresini gezmeyi planlıyorsanız, bu yer için ayrıca bilet almanız gerekiyor.

Rahmi Koç Müzesi

Tabi bu bölümde yer alan eserler bunlardan ibaret değil. Bodrum kata indiğinizde lokomotif trenler (Kara Treni burada görebilirsiniz), gemi, matbaa makinaları ve daha sayamayacağım birçok eserde görülmeye, tecrübe edilmeye değer.

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir ?

Şişhane-Alibeyköy minibüslerini kullanarak müzeye ulaşabileceğiniz gibi 47E, 47Ç ve 47 nolu otobüsleri kullanarak da müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Eminönü Turyel iskelesinin hemen önünden hareket eden 47E, 47Ç ve 47 nolu otobüslerden birine binin ve ”Kırmızı Minare” durağında inin. Bu duraktan müzeye kısa bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz.

Müzeye araçlarınız ile gidiyorsanız ; Haliç köprüsüne girmeden önceki çıkıştan çıkın. Haliç kıyısına inin ve Rahmi Koç Müzesi tabelalarını takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz. Müzenin tersane bölümünde ücretsiz otoparkı da bulabilirsiniz.

Müzeyi google haritalarda görmek için tıklayın.

NOT : Ziyaretçilere ücretsiz olan atlı karıncaya çocuklarınızı bindirmeyi de unutmayın.

Klasik Otomobiller
Klasik Otomobiller

DİĞER İSTANBUL YAZILARI

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Saatleri 

Pazartesi günleri kapalı olan bu müzeyi 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Hafta sonları müze 1-2 saat daha geç kapanmakta.

İstanbul Rahmi Koç Müzesi 2020 giriş ücreti ; Tam 18 Tl öğrenci 7 TL’dir. Bunlar sadece müze giriş ücreti. Denizaltı için bilet ücretleri ise ; Tam 10 tl öğrenci 5 tl ve keşif küresi için tam ve öğrenci 5 tl’dir.

Müzekart bu müzede sadece %20 indirim sağlıyor.

[adinserter block=”1″]

Müzenin resmi web sayfasından güncel bilet ücretlerini görebilirsiniz ;

Göz At : www.rmk-museum.org.tr

Müzenin içi
Müzenin içi

İstanbul Müzeleri arasında büyük bir popülerliği olan bu müzeye ulaşım da oldukça kolay. Aracınız olmadan da bu müzeyi çok rahat bir şekilde bulabiliyorsunuz.

Göz At : Panorama 1453 Tarih Müzesi

Gezi Tavsiyeleri

1.Müzeye gelmeden önce veya geldikten sonra müze geziniz için iyi bir plan yapmakta yarar var. Plansız da gezilebilir, fakat birçok aktiviteler günün belirli saatlerinde yapılıyor ve bu yapılan aktivitelerin hepsi de birbirinden güzel. Bu yüzden müzeye gelmeden önce müzenin kendi sitesindeki aktivitelere kabaca bir göz atmanızı tavsiye ederim.

2.Hafta sonu müzeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız öğleden sonraya kalmamaya çalışın. Akıl almaz bir kalabalık oluşuyor ve her fotoğrafınızın içinde ziyaretçiler bulunuyor.

Müzedeki Oyuncaklar
Müzedeki Oyuncaklar

3.Müzeye giriş bileti ile denizaltı müzesini göremiyorsunuz. Denizaltı için ayrı bir bilet almayı unutmayın.

4.Müze ziyaretinizi aceleye getirmeyin. En az 2-3 saatinizi müzedee geçirecekmiş gibi bir plan yapın.

Rahmi M. Koç Müzesi, çoluk çocuk, genci yaşlısı her kesime hitap eden hayretler uyandıran, sürprizlerle dolu olan soluk kesen bir nostalji bahçesi.

Tarihi Arabalar
Tarihi Arabalar

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, listenize ekleyebileceğiniz çocuklarla veya arkadaşlarınızla gönül rahatlığıyla ziyaret edebileceğiniz oldukça ilgi çekici bir müze. Binbir çeşit koleksiyonun bulunduğu bu müze, her yaştan ziyaretçinin sevebileceği bir yer olduğundan birkaç saatinizi bu müze için ayırın derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz