Saitabat Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir ?

Saitabat Şelalesi, Bursa’nın en güzel köylerinden biri olduğunu düşündüğüm, Saitabat Köyü’nün hemen girişinde bulunuyor. Şehir merkezine ortalama 12 km uzaklıkta yer alan bu şelale, yemyeşil çimenler ve çınar ağaçlarıyla çevrili bir alan. Gerek temiz havası ve muhteşem atmosferiyle, gerekse doğal güzelliği ve dere kenarında bulunan restoranlarıyla, Bursa gezilecek yerler listenizde olması gereken özel yerlerden.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Şelalenin aktığı yer

Şelaleye ulaştığınız zaman, hemen köprüyü geçtikten sonra sağ tarafta ”Saitabat Kadınları Dayanışma Derneği” bulunuyor. Köy kadınları, bu dernekte yapılan yemekler, salçalar, tarhanalar, reçeller gibi doğal ürünleri satarak gelir elde etmeye çalışıyorlar. Amaçları kültür ve geleneklerinin devam etmesi ve köylerinin kalkınmasına bir nebze katkıda bulunmak. Peki burada ne yenir ? diyecek olursanız, çok beğendiğim ve mutlaka denemenizi tavsiye edebileceğim bir yöresel yemek olan ”Silor”dur.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Şelale etrafında bulunan restoranlar ve cafeler

Bu köyün öyle derin ve eski bir tarihi yok. Köy, daha çok Uludağ’dan gelen sularla oluşan şelale ile meşhur. Şelalenin tam olarak aktığı yerde onlarca çocuk bir yandan yüzmeye, bir yandan da eğlenmeye çalışıyor. Çoğu çocuğun başında ailesi olsa da, aman benim oğluma/kızıma bir şey olmaz diyip çocuklarının yanında olmayan ailelerde epey fazla.

Güldür Güldür akan suyun bulunduğu alan pek derin değil. Fakat, çocuklar suyun şiddetinden veya diğer çocuklardan rahatsız olabilir. Benim gittiğimde birçok çocuk şakayla karışık kavga ediyordu ve çocuk şakalarının sonu genelde kavgayla biter 🙂 Bu yüzden çocuğunuz şelalelin altında yüzmek veya eğlenmek isterse, çocuklarınızın başında durun ve böyle bir planınız varsa çocuklarınız için mutlaka bir havlu götürün derim.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Anne havlun yok mu ? diyen ve annelerinin, güneşe çık kurursun demeleri üzerine güneşte kurumayı bekleyen ıslak çocuklar

Muhteşem Deresi ile Saitabat Şelalesi

Sıcak bunaltıcı bir havada şalla burada oturan misafirler. Suyun içerisinde kurulmuş masalarda, ayaklarını suya koyup yemeklerini yiyip, çaylarını ve nargilelerini içen ailelerin keyfine diyecek yok.

Şelale etrafında en çok dikkatimi çeken, Türklerden çok Arapların bu bölgede olmasıydı. Ben hafta sonu gitmiştim ve adım atacak yer yoktu diyebilirim. Burada bulunan kalabalığın büyük çoğunluğu ise, Araplardan oluşuyor. Hatta restoran girişlerinde Türkçenin yanında bir de Arapça bilgiler bulunuyor.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Ayaklarınızı suyun içine koyarak nargile keyfi yapabileceğiniz yere giden dere park girişi

Çok kalabalık olduğu için favori yerlerimden biri diyemesem de, eğer kalabalıkla ilgilenmiyorsanız Saitabat Bursa’da ailenizle güzel vakit geçirebileceğiniz güzel yerlerden diyebilirim.

Buradaki şelale,  öyle bildiğiniz büyük şelalelerden değil. Bu yüzden şelaleden çok etkileneceğinizi sanmıyorum. Şelale 3 metreden dökülen su olarak karşınıza çıkınca şaşırmayın. Ancak şelale etrafında bulunan restoranlar, dere kenarlarında serin serin yemeklerinizi yiyebilmeniz, sadece hanımların işlettiği konakta harika yöresel tatları deneyebileceğiniz bir imkanın olması da burayı özel kılıyor.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Suyun içerisinde kurulmuş masalarda, şemsiyelerin altında yemeklerinizi yiyebileceğiniz yer.

Not : Şelale etrafında bulunan restoranların %90’lık bir bölümü alkölsüzdür. (Hemen hemen her restoranda bu uyarı yazıyor. Ben de yazıyım dedim)

Saitabat Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Ben, şelaleye Cumalıkızık Köyü‘nden gitmiştim. Eğer aracınız varsa önce Cumalıkızık’a, daha sonra şelaleye gitmeniz daha mantıklı olacaktır. Aracınız yoksa Cumalıkızık’tan her 15-20 dakikada bir hareket eden dolmuşlarla ana yola kadar gidin (Ortalama 5-7 dakika). Ana yolun hangisi olduğunu anlayamazsanız, şoföre Saitabat’a gitmek istediğinizi söyleyin yeter. Bu ana yoldan ”Kestel” adı verilen dolmuşlara binerek şelaleye ulaşabilirsiniz (Yeşil tabelalı olan bembeyaz dolmuşlara bineceksiniz. ”Saitabat Köyü-Kestel” yazar). Konum için tıklayın.

Yok şehir merkezinden köye aracınız ile ulaşmaya çalışıyorsanız, öncelikle Ankara yoluna çıkmanız gerekiyor. Ankara yolundan da Kestel kavşağını görene kadar dümdüz gidiyorsunuz. Kestel kavşağından sağ tarafa dönüp yolu takip ettiğinizde tabelalar yardımıyla köye ulaşabilirsiniz.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Şelale Doğa Restoran, dolmuşlar hemen yan tarafta ve tam karşısında mutlaka yer bulabileceğiniz otopark.

Ayrıca, şelaleye ulaşım için, BURULAŞ D/19 ve D/20 otobüslerini kullanabiliyormuşuz. Fakat şelalede geçirdiğim 2-3 saat boyunca bir tek otobüs görmedim. Bu yüzden, bu otobüsler ya saatte bir hareket ediyor, ya da günün belirli saatlerinde.

Saitabat Şelalesi, Bursa
Saitabat Köprüsü

Tavsiyeler

  • Araç ile şelaleye gidecekseniz, mümkün olduğunca erken gitmenizde yarar var. Saitabat piknik yerleri ücretlidir ve öğleden sonraya kalırsanız yer bulabileceğinizi pek sanmıyorum.
  • Mangal keyfi için piknik alanları yerine, alkolsüz olan restoranların dere kenarında da mangal keyfi yapabilirsiniz. Tabi belirli ücretler karşılığında. Şelaleye ulaşmadan hemen sağ tarafta ücretli (Gün boyu 5 tl) bir otopark bulunmakta. Tam bu otoparkın karşısında bulunan restoran (Şelale doğa restoran) tavsiye edebileceğim yerlerden. Saitabat Şelalesi’nde kahvaltı için de, bu restoranı tercih edebilirsiniz.
  • Eğer, dolmuşlar ile şelaleye gitmiş ve dönüş için dolmuş bekliyorsanız, doğru yerde beklediğinizden emin olun. Dolmuş durağı şelale doğa restoranın hemen yan tarafında bulunmakta.
  • Saitabat’a 3-5 km uzaklıkta olan Suuçtu Şelalesi, Saitabat’a göre çok daha büyük ve çok daha güzel olduğu söyleniyor. Eğer, aracınız varsa buraya da bir göz atın derim. Aracınız yoksa Suuçtu Şelalesi’ne gidemezsiniz. Çünkü, hiçbir ulaşım aracı Suuçtu Şelalesi’ne gitmemekle birlikte Saitabat’tan 5 km uzaklıkta olduğu için yürüyerek gidilebilecek bir yer de değildir.
  • Küçük suların 3 TL gibi çılgın fiyatlara satıldığı küçük marketlerden, çok zor durumda kalmadığınız sürece bir şey almayın derim. Suyun 3 tl olduğu yerde, kola veya yiyecek bir şeyler almak sanırım biraz mantıksızdır. şelale etrafında bulunan restoranlar, küçük marketler ve birçok şey biraz pahalıdır. Eğer restoranlarda güzel bir yemek yemeyi planlıyorsanız, güzel bir de hesap ödeyebileceğinizi unutmayın derim.

Sonuç olarak şelale, Bursa’nın en güzel yerlerinden biri diyebilirim. Biraz Arapların fazla olması, biraz pahalı olması ve şelalenin biraz küçük olması, sizi burayı ziyaret etmekten alıkoymamalı diye düşünüyorum.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz