Kız Kulesi

İstanbul denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Kız Kulesi, İstanbul’un tarihi yerleri arasında büyük bir öneme sahip. Oldukça küçük bir adanın üzerine yapılmış bu tarihi kule fotoğraf tutkunlarının, aşıkların, turistlerin ve yönetmenlerin en çok tercih ettiği yerlerden.

Hakkında birçok rivayet olan kule, İstanbul Boğazı’nda Marmara Denizi’ne yakın bölümde bulunuyor. Eskiden boğazdan geçen gemilerden vergi almak amacıyla da kullanıldığı söylenmekte.

Kara sevdaların, mutluluğun ve göz yaşlarının şahidi olan Kız Kulesi, İstanbul’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip.

Kız Kulesi İstanbul
Kuleye giden teknelerin bulunduğu yer

Kız Kulesi Hakkında Bilgiler

Üsküdar ile harem arasında kalan Salacak sahilinin tam karşısında yer alan kuleye ulaşım oldukça kolay olmasına rağmen, bazen aşırı yoğunluk nedeniyle uzun süre bekleyebiliyorsunuz.

Eğer Avrupa Yakası’ndan araçlarınız ile kuleyi görmeye gidiyorsanız, size tavsiyem araçlarınızı bırakıp, toplu taşıma araçlarını kullanmanız olacaktır. Aksi takdirde büyük bir park problemi yaşayabiliyorsunuz.

Kız Kulesi İstanbul

Hamoğlu adlı özel bir Holdinge 49 yıllığına kiralanmış olan bu kule, gündüzleri bir müze olarak faaliyet gösterirken akşamları (20:00’dan sonra) restoran olarak faaliyet gösteriyor.

Bu restoranda kahvaltı, öğle veya akşam yemeği tecrübesi de yaşayabilirsiniz. Tabi rezervasyon yaptırmakta şart.

Kuledeki kahvaltı ve yemek fiyatlarına göz atmak yada rezervasyon yaptırmak için kulenin resmi websitesine göz atabilirsiniz ; www.kizkulesi.com.tr

Kulenin restorasyonun 2000 yılında bitmesine rağmen açılış tarihi 2002’dir. Peki neden 2 yıl beklediler diye soracak olursanız, kulenin özel bir şirkete verilmesi sebebiyle açılan davadan dolayı, kulenin açılışı 2 yıl gecikmiş.

Kız Kulesi İstanbul
Kulenin seyir terası

Kız Kulesi’nin tarihi hakkında birçok efsane vardır. Battal Gazi (Atı alan Üsküdar’ı geçti), yılanlı efsane, aslanlı efsane ve Nazım Hikmet’e de ait olan efsaneyi kule ziyaretinizde görebilir ve bu efsanelere ait bilgileri burada bulabilirsiniz.

Kulenin yapılış amacı ise tam olarak bilinmiyor. 2.500 yıldan fazla tarihi bir geçmişi olduğu sanılan bu kulenin yapılış tarihi olarak 1110 yılı olduğu söylenmektedir. Daha çok boğazdan geçmek isteyen gemilerden vergi alınması amacıyla kurulduğu söyleniyor.

Kuleye çıkarken adeta Galata Kulesi‘ne çıkıyormuş gibi hissediyor insan. Kuleye çıktığınızda sizi karşılayan eşsiz manzara ise, kuleden hiç ayrılmama hissi veriyor.

Kız Kulesi İstanbul
Kuleden görebileceğiniz en güzel manzaralardan biri

Kule, teras katı ile daha da dikkat çekiyor. En üst bölümde bir de kafe bulunuyor. Fiyatlar da öyle çok uçuk değil. Bu kafede sıcak/soğuk alkollü/alkolsüz hemen hemen tüm içecekleri bulabiliyorsunuz. 360 derecelik İstanbul manzarası da ücretsiz.

Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eser olan Kız Kulesi’nin Hikayesi antik çağlardan başlıyor. Eski Yunan İmparatorluğundan Osmanlıya hemen hemen tüm tarihi dönemlerde var olmuş ve günümüze kadar gelebilmeyi başarmış.

Kuleden Görebileceğiniz Manzara
Kuleden eşsiz bir manzara seyretmek mümkün

Kulenin Hikayesi

Birçok hikayesi olan kulenin en etkileyici ve en acıklı olanı, konuşamayan iki aşık Hero ve Leandros’a ait ölümsüz aşk hikayesidir. Kulenin romantik dokusundan dolayı, Kız Kulesi dendiğinde akla ilk gelen hikaye bu hikaye olmaktadır.

Hikayede yer alan Hero, Tanrıça Afrodit adına yapılmış olan bir tapınakta rahibedir. Hero’nun tek görevi kuleden kumrulara bakmaktır.

Tapınak çevresinde düzenlenen törenlerde aşkı bulamamışlar ve hayali sevgilerine kavuşabilmek amacıyla Afrodit’e yakarışta bulunurlar. Boğazın karşı kıyısında olan Leandros bu törene katılmak amacıyla tapınağa gelir ve Hero ile karşılaşır. İlk görüşte birbirlerine aşık olan iki gencin arasında büyük bir engel vardır. Hero rahibe olması dolayısıyla, ona evlenmek yasaktır. Leandros ise sonucu ne olursa olsun Hero’ya kavuşmak ister.

Kulenin Manzarası

Leandros bir gece boğazın karşı kıyısından kuleye bakarken kulenin tepesinde yanan ateşi görür. Hero, meşale ile Leandros’a yol göstermektedir. Dayanıklı ve iyi bir yüzücü olan Leandros, Hero’ya kavuşmanın tutkusuyla boğazın sularına atlar ve kuleye varır. İki genç ilk defa o gece aşklarını kutsarlar.

Kule resimleri

Kule, o geceden sonra her gece gizli gizli buluşan bu iki gencin aşkına ve gizli sevişmelerine tanıklık eder.

Leandros yine bir gece gizli aşkı Hero’ya kavuşmak için boğaza atlar. Hero’da her gece yaptığı gibi Leandros’a meşaleyle yol gösterir. Fakat rüzgarın etkisi ile sönen meşalenin etkisiyle Leandros yolunu kaybeder. Ne tarafa yüzeceğini bilemeyen Leandros’un dayanacak gücü kalmadığından boğazın azgın sularında kaybolur. Tüm vücudunu sarmış endişe ile sevgilisini bekleyen Hero, sabah olduğunda biricik aşkının cansız bedenini karşı kıyıda görür. Bu acı onu mahveder ve daha fazla dayanamayıp kuleden kendini boğazın sularına bırakır ve hikayede bu şekilde sona erer.

Kız Kulesi İçi - Fotoğrafları
Kule içerisinde hediyelik bir şeyler alabileceğiniz küçük bir dükkanda bulabilirsiniz

Kız Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir ?

Kuleyi İstanbul Boğazı’nda Salacak açıklarında görebilirsiniz. Üsküdar’dan veya Kabataş’tan düzenlenen ringler aracılığıyla kuleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Anadolu Yakası’nın Üsküdar ilçesinde bulunan bu kuleye ulaşmak için Üsküdar’da bulunan otobüs durağına ulaşmanız yeterli olacaktır. Buradan kısa bir yürüyüşle kuleye giden botların hareket ettiği yere ulaşabilirsiniz.

Kule gerek tarihi ve hikayesiyle, gerekse eşsiz manzarası ve restoranıyla İstanbul’da kaçırılmaması gereken en önemli yapılardan. İstanbul’a kadar gidip de şehrin ikonu haline gelmiş bu kuleyi görmeden dönmeyin.

Kuleyi google haritalarda görmek için tıklayın.

Kulenin Eşsiz Manzarası
Kulenin Eşsiz Manzarası

Daha fazla bilgi için kulturportali.gov.tr

Kız Kulesi Kahvaltı ve Akşam Yemeği

İstanbul’da eşsiz manzaraya karşı güzel bir kahvaltı yapmak, birçok İstanbullunun sevdiği şeylerden biri olsa da, şehri ziyaret eden turistlerin yapmak istediği şeylerdendir.

Bu kulede kahvaltı saatleri hafta içi 09:00-13:00 saatleri arasında ve kahvaltı ücreti ise 75 TL (Hafta İçi). Hafta sonu 10:00-13:00 saatleri arasındadır ve açık büfe kahvaltının ücreti ise 95 TL’dir.

Yukarıda kulenin resmi sitesinden Online olarak kahvaltı rezervasyonu veya akşam yemeği rezervasyonu yaptırabilirsiniz.

Kulede Akşam Yemeği için de rezervasyon şart. Akşam yemekleri de 20:15’ten sonra başlamaktadır ve menü fiyatları 250-300 TL arasındadır.

Kuleyi gece görmesem de, kulenin gece fotoğraflarına bakacak olursanız, çok daha eşsiz bir manzara sunduğunu görebilirsiniz. Eğer 250-300 TL gibi bir ücreti akşam yemeğine verebilecek bir durumunuz varsa, mutlaka bu deneyimi yaşayın. Ayrıca çok daha sakin bir şekilde eşsiz bir manzara seyredebilirsiniz.

Kulenin en güzel özelliklerinden biri de, düğün ve iftar yemekleri için de hizmet veriyor olmasıdır. Tabi bunun için çok önceden de rezervasyon şarttır. Daha fazla bilgi için sitenin resmi sitesine göz atabilir veya telefon ile iletişime geçebilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz