Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı, İstanbul‘un fethinden sonra, Osmanlı Devleti himayesine kazandırılan naçizane eserlerden biri olarak bilinir. Kadıköy’den Eminönü’ne vapurla giderken size yolculuğunuz boyunca eşlik eden saray, Osmanlı klasik mimarisinin bir yansıması olarak bilinmekte.

Topkapı, büyük bir imparatorluğun üç kıtayı üç buçuk asır boyunca yönettiği bir yer. Osmanlı’nın hüzünlü ve neşeli günlerinin, parlak ve sönük dönemlerinin tek şahidi. Her köşesi buram buram tarih kokan bu saray, İstanbul’un gezilecek yerleri arasında önemli bir yere sahip, kaçırılmaması gereken yerlerden.

Topkapı Sarayı tarihi hakkında kısaca bilgi verecek olursak, Saray 1460-1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Padişahların ve sultanların ikamet yeri olan bu saray, devletin yönetim/eğitim yeri olarak bilinir. Şehzadelerin eğitildiği bu sarayı Fatih Sultan Mehmet yaptırırken, babası II. Murad’ın tunca nehri kıyısında bulunan Edirne Sarayı’ndan esinlendiği söylenir.

İstanbul’da henüz konaklama için aradığınız oteli bulamadıysanız, İstanbul’da nerede kalınır ? adlı yazıma göz atarak, konaklama için en ideal bölgeleri ve en iyi otel tavsiyelerini öğrenebilirsiniz. İstanbul’daki tüm konaklama birimlerine göz atmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayın eşsiz manzarası

Topkapı Sarayı Bölümleri

Harem Bölümü ; Sarayın en muhteşem manzarasına sahip bölümü denebilir. Bu bölümden Haliç ve boğaz manzarasının göz kamaştırıcı manzarasını görebiliyorsunuz. Sultan Süleyman dönemine kadar Eski Saray’da (İstanbul Üniversitesi) bulunan harem bölümü, Padişah’ın aile üyeleri ile en çok zaman geçirdiği özel alan olarak biliniyor.

Kanuni Sultan Süleyman-Hürrem Sultan döneminden sonra Harem Bölümü Topkapı Sarayı’na taşınmış. Her padişah ve Valide Sultan’ın ekleme ve düzenlemeler yaptığı bu bölüm iç içe geçmiş sığ odalardan oluşuyor.

Karaağalar Dairesi, Cariyeler Koridoru, Cariyeler Hamamı, Valide Sultan Dairesi, Hünkar Hamamı, Has Odalar, İkballe Taşlığı ve Çinili Köşk gibi önemli bölümler Harem’de yer almakta.

Birinci Avlu – Alay Meydanı

Bab-ı Hümayun isimli tarihi anıtsal kapıdan girince, ilk dikkatinizi çeken sağ tarafta bulunan eşsiz boğaz manzarası oluyor. Sol tarafta ise karakol adında güzel ve pahalı bir restoran bulunuyor. Eski polis binasının hemen bitişiğinde ise, oldukça popüler ve eski olan tarihi Aya İrini Kilisesi (Müzesi) bulunuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi
Aya İrini Kilisesi

Alay meydanı adı verilen bu avlu  sarayın en gözde yerlerinden diyebilirim. Yaz aylarında sarayı ziyaret ediyorsanız, avludaki yeşillik fotoğraf tutkunları için muhteşem bir deneyim olacaktır.

Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayın ana bölümüne giden yol

İkinci Avlu – Birun

Bu avluda bulunan turnikelerden hemen sonra Topkapı Sarayı maketleri ile karşılaşıyorsunuz. Avluda bulunan ağaçların arkasında ise mutlaka dikkatinizi çekecek dev bacalar bulunuyor. Bu bacaların bulunduğu yer Saray mutfaklarıdır ve günde ortalama 2000-3000 kişilik yemek yapabilme kapasitesine sahipmiş.

Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı

İkinci avluda kaçırmamanız gereken yerler, Adalet Kulesi ve hemen altında bulunan Divan-ı Hümayun’dur. İmparatorluk adına tüm önemli kararların bu odada alındığı söylenmektedir. Bir de Sadrazam Odası bulunuyor ki, burada muhteşem bir saat koleksiyonunu görebiliyorsunuz.

Topkapı Sarayı Müzesi
Adalet Kulesi

Topkapı Sarayı Müzesi Üçüncü Avlu – Enderun

Sarayın en dikkat çeken bölümlerine ev sahipliği yapan üçüncü avluda, Arz Odası, Kıyafet Seksiyonu, Kutsal Emanetler ve Hazine gibi birçok önemli bölüm bulunuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi

Üçüncü avlunun giriş kapısı Bab-üs Saadet adı verilen ”Mutluluk Kapısı” olarak bilinir. Topkapı Sarayı Arz Odası ve Padişahın kabul odası hemen girişte bulunuyor.

Avlunun batısında kıyafet koleksiyonları ve hazine odasını görebilirsiniz. 4 adet hazine odası bulunmakta ve bunların her birini tek tek gezmenizi tavsiye ederim. Tabi zamanınız yoksa 4. hazine odasına mutlaka uğrayın yeter. Burada, Topkapı Hançeri ve Kaşıkçı Elması’nı görebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi

Dördüncü Avlu – Köşkler ve Lale Bahçesi

Manzaralar avlusu diyebileceğim bu muhteşem yerde bulunan Mecidiye Köşkü önünden boğaz manzarasını, Bağdat, Revan ve Yazlık Köşkü’nden de Haliç’in eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayın en güzel manzaralrından biri

Bahçenin tam merkezinde ise, ahşaptan yapılmış Sofa Köşkü de bu bölümün en önemli yapılarından.

Topkapı Sarayı Müzesi
Saray Köşkleri

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi

  • Saray ziyareti için birçok tur düzenlenmekte ve tur kafilelerin hemen hemen hepsi sabahın erken saatlerinde burayı ziyaret etmekte. Yani saray, yüksek sezonda sabah saatlerinde süper kalabalık olmakta. Özellikle hafta sonları. Sarayı hafta için ziyaret edecek olursanız çok daha sakin bir saray gezisi yapabilirsiniz (Sarayın salı günleri kapalı olduğunu da unutmayın). Saray için en ideal ziyaret saati öğleden sonra 3-4 gibi veya öğleden önce 11’den sonra.
Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayda bulunan Emirgan Sütiş
  • Museum Pass Kart alın (Müzekart Değil) 5 günlük bir Museum Pass Kart (85 TL) ile Topkapı Sarayı’nın tüm bölümlerine (Harem Bölümü Dahil) ücretsiz girebilirsiniz. Bilet ücretinin 40 TL (Harem 25, Aya İrini 20 TL) olduğunu düşünürseniz, çok mantıklı bir seçenek olacaktır. Tabi bu sarayın dışında daha birçok müzeye de bu kart ile ücretsiz girebilirsiniz.
Topkapı Sarayı Müzesi
Mutluluk Kapısı
  • Eğer çok kalabalık bir grupla karşılaşacak olursanız, saraya girer girmez 4.avluya gidin ve ters yöne doğru bir gezi yapın. Saray bölümlerini bu şekilde çok daha sakin ziyaret edebilirsiniz.
  • 1, 2 ve 4. avluda cafe-restoran bulabilirsiniz. Fakat süper pahalı olan bu mekanlara çok mecbur kalmazsanız yanından bile geçmeyin.

Topkapı Sarayı Müzesi

  • Topkapı Sarayı Müzesi kaç saatte gezilir ? diye soracak olursanız, en az 2 ve detaycı biriyseniz en az 3 saat diyebilirim.
  • Saray içerisinde hediyelik eşya alabileceğiniz yeri de bulmak mümkün.

Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Ziyaret Gün ve Saatleri

Salı günleri kapalı olan saray haftanın 6 günü ziyaret açık. Yaz sezonunda 09:00-18:45 saatleri arasında sarayı ziyaret edebilirsiniz. Gişelerin saray kapanmadan 1 saat önce kapandığını da unutmayın.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2020

100 TL’dir. Müzekartınız varsa ücretsiz yoksa öğrenci ve öğretmenler 60 TL’ye diğer ziyaretçiler 60 TL’ye müzekart alabilir. Ayasofya Müzesi ve diğer birçok müzede müzekart geçerli olduğundan dolayı, mutlaka müzekart almanız da yarar var.

Güncel giriş ücretleri resmi web sayfası veya muze.gov.tr adlı adrese göz atabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayın en güzel köşklerinden biri

Bu almış olduğunuz bilet ile, Aya İrini Müzesi ve Harem Bölümü’ne giremiyorsunuz. Aya İrini Müzesi 2019 giriş ücreti 30 TL ve Harem Bölümü 2020 giriş ücreti ise, 35 TL’dir ve müzekart buralarda geçmiyor.

Saray ve bölümlerine 18 yaş altı ve 65 yaş üstü TC vatandaşları ücretsiz olarak girebilmekte.

Topkapı Sarayı Müzesi
Saray Yemekhanasinin bulunduğu yer

Topkapı Sarayı Nerede

Saray, Fatih/Sultanahmet’te bulunmakta. Sultan Ahmet Camii‘ne kısa bir yürüyüş mesafesindedir.

Topkapı Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Topkapı Sarayı Müzesi
Sarayın Surları

Anadolu Yakası’ndan saraya ulaşmaya çalışıyorsanız, öncelikle Eminönü’ne veya Marmaray hattını kullanarak Sirkeci istasyonuna gelmeniz gerekiyor. Sirkeci istasyonundan saraya yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Eminönü’nden de Saraya yürüyerek 15 dakikada ulaşmak mümkün.

Topkapı Sarayı Müzesi
Saray içerisinde bulunan camii

Eğer yürümek istemezseniz, Sirkeci ve Eminönü’nden geçen Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak da saraya ulaşabilirsiniz. Bunun için Sultanahmet tramvay durağında inmeniz gerekiyor. Bu tramvay durağından sarayın giriş kapısı yaklaşık 10 dakika yürüyüş mesafesindedir.

Daha fazla bilgi için www.kulturportali.gov.tr

Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’da tarihi, ihtişamı ve eserleriyle kaçırılmaması gereken en önemli yapılardandır. İstanbul’a kadar gidip de bu sarayı görmemek olmaz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz