Şahindere Şehitliği, Çanakkale

Çanakkale‘nin en önemli ve en hüzün dolu yerlerinden biri olan Şahindere Şehitliği, gerçek şehitliğin bulunduğu yerdir. Ahmet oğlu Mehmetler, Hasan oğlu Hüseyinler, hepsini burada baba isimleriyle birlikte görebilirsiniz. Çanakkale Şehitliği içerisinde büyük öneme sahip olan bu şehitlik, Şehitlik turları ile gelebileceğiniz yerlerden biridir. Araçlarınız ile Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret ediyorsanız bu şehitliğin bulunduğu yere mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Hem şehitliği görebilir hem de, bu şehitliğin bulunduğu yerde tüm mola ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Şehitliğin yapımı hakkında bilgi verecek olursak, 2005 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılmış. Çanakkale Savaşları’nın 90. Yıl dönümü olan 10.03.2005 tarihinde törenle açılmış.

Şahindere Şehitliği Hakkında Bilgiler

Gerçek şehit mezarlarını görebilmek için şehitliğin dışına, güney ve batı taraflarına gitmeniz gerekiyor. Şehit kabristanlarının arasında mutlaka dikkatinizi çekecek, demir parmaklıklar ile çevrili bir şehit mezarını göreceksiniz. Bu mezar, 18 eylül 1915’te şehit olan 30. Piyade alayından Teğmen Mustafa Efendiye ait.

Şahindere Şehitliği Çanakkale
Mustafa Efendiye ait kabir

Behramlı Köyü’nü geçer geçmez yolun sol tarafında görebileceğiniz bu şehitlik, hastanede şehit olmuş askerlerin baş taşları hala görülebilmekte.

Şehitlerin memleketlerine baktığınızda birçoğunun Egeli olduğunu göreceksiniz. Şehitliğin girişinde bulunan bilgilendirme panosunda şehitlikte 1969 şehidimizin isminin tespit edildiği yazmakta. Fakat, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü’ne göre ise, bu rakam 2177 olarak bilinmekte.

Şahindere Şehitliği Çanakkale
Şehitlikte yatan şehitlerimizin birkaçının isimleri

Şüheda Kabristanı olarak da bilinen bu şehitliğin tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ; Çanakkale Savaşı sırasında korunaklı ve suyun yakın olduğu, cepheler arasında ulaşımın kolay sağlandığı yerlere sağlık tesisleri kurulurmuş. Savaş sırasında sargı yeri olarak anılan bu yerler günümüzün cephe hastanelerinin yerini tutar. Şehitlik inşaatine 2004 yılında başlanmış ve 18 mart 2005 günü resmi bir törenle açılışı yapılmış.

Şahindere Şehitliği Çanakkale
Sembolik Şehitlik

Şahindere Şehitliği Nerede, Nasıl Gidilir ?

Şehitliğin konumu için tıklayın.

Bu şehitliğe ulaştığınızda, giriş tabelasının bulunduğu yerden şehitliğe ulaşmak için uzun bir merdiven çıkıyorsunuz. Merdiveni çıktıktan sonra iki yol ayrımı göreceksiniz. Sola doğru uzanan yol, sembolik şehitliğe gitmekte. Sağa doğru uzanan yoldan gidecek olursanız etrafınızda birçok eski mezarlar ve mezar taşlarını göreceksiniz. İşte, gerçek kabirlerin bulunduğu yer, tam olarak burasıdır. Ancak burada bulunan kabirler, şehitlerimizin yattığı kabirler değil. Sadece etrafı zincirle çevrili olan kabir içerisinde gerçekten bir şehidimiz yatmakta. Diğer mezarlar şehidi burada yatan ailelerin anısına yapılmış.

Şahindere Şehitliği Çanakkale
Şehitliğin girişi

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şahindere Şehitliği, gerek gerçek şehitliği ile gerekse sembolik şehit kabirleri ile, Çanakkale gezilecek yerler listesinde olması gereken hüzün dolu yerlerimizden biri. Ayrıca, şehitlik geziniz boyunca burada mola verebilir yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz