Selçuk Efes Müzesi Hakkında Bilgiler

İzmir‘in en güzel ilçelerinden biri olan Selçuk’ta bulunan Efes Müzesi, gerek tanıtımının iyi yapılmaması, gerekse bulunduğu konum nedeniyle, birçok Türk turistin varlığından bihaber olduğu müzelerden. Selçuk Müzesi olarak da bilinen bu müze, Selçuk terminaline 3-5 dakika yürüme mesafesinde bulunmasına rağmen, Efes’e giden birçok turistin görmeden geçtiği yerlerden.

Selçuk gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz oldukça güzel ve mütevazi bir müze olan Efes Müzesi’ni es geçmeyin.

Selçuk, daha çok Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı kalıntıları  ve Şirince Köyü için tercih edilen bir yer. Genelde Selçuk’a gelen turistlerin büyük bir bölümü 1 gününü buraya ayırıyor olsa da, bu müze, popüler olmadığından veya Arkeoloji merakımız olmadığından dolayı olsa gerek, pek ziyaret edilen bir yer değil.

[adinserter block=”1″]

Efes Müzesi Selçuk
Müzenin bahçesinde sergilenen heykeller

Eğer, Selçuk’u ziyaret etmek istiyor ve 1 gününüzü buraya ayırmak istiyorsanız, Şirince dışında her yere yürüyün derim. Çünkü, Selçuk terminalinden Efes Antik Kenti’ne minibüs ile gittikten sonra, Artemis Tapınağı’na, Şirince Köyü’ne veya St John Kilisesi’ne pek gidesiniz kalmıyor. Bu yüzden size tavsiyem, ilk olarak Efes’in bu güzel müzesi’ne, sonra St John Kilisesi (Selçuk Kalesi ve Ayasuluk Tepesi) daha sonra Artemis Tapınağı ve son olarak antik kente gidin ve bunu aracınız yoksa yürüyerek yapın.

Efes Müzesi Selçuk
O dönemde kullanılmış eşyalar

Bu şekilde yapacak olursanız, hem Efes Müzesi’ni görmüş olursunuz, hem de ilk olarak antik kente giderseniz dönüşte yorgun olacağınızdan dolayı, diğer önemli yerleri es geçme olasılığınız azalacaktır.

Selçuk’ta konaklamak gibi bir niyetiniz varsa, Selçuk’ta nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atarak bölgelere özel otel tavsiyelerini bulabilirsiniz.

Efes Müzesi Hakkında Bilgiler

[adinserter block=”2″]

Müze ilk olarak 1929’da, kazılarda bulunan ve çevrelerden getirilen eserlerin saklanması ve korunması için bir depo olarak yapılmış. Bir süre sonra, eserler için bu küçük depo yetersiz gelince, 1964’te güneyindeki bölüm, daha sonra da kuzey bölümü inşa edilerek müze oluşturulmuş.

Efes Müzesi Selçuk
Tıbbi ve Savaş aletleri koleksiyonu bölümü

Yapılan kültürel faaliyetler ve etkinlikler sayesinde, yabancı turistler müzeyi çok iyi tanımışlar. Benim gittiğimde müzedeki turistlerin büyük bir çoğunluğu yabancı idi. Bu da, Arkeolojiye ne kadar meraklı olduğumuzu gösteren en güzel örneklerden. Her nedense, Türk milleti olarak Arkeolojiye pek merakımız veya sevgimiz yoktur. Zaten bu yüzden de Türkiye’deki birçok Arkeolojik müze, ziyaretçiye aç.

[adinserter block=”1″]

Müzede binbir çeşit eser var. Zamanım veya kazılarda bulunmuş eserlere pek ilgim yok, sadece 5 dakikalığına bir göz atmak için girebilirim diyorsanız, en azından, Efes Artemis Heykeli, Eros Başı, Mermer Artemis Heykeli, İsis Heykeli, Sokrates Başı, Tavşanlı Eros ve Yunuslu Eros gibi eserleri görün derim.

Efes Müzesi Selçuk
Müzede sergilenen eserlerden bazıları

Müzenin en dikkat çeken eserlerinden olan Efes Artemis Heykeli, Yunan ve Latin mitolojisinde bakirelik sembolü olmasına rağmen, Anadolu’da (Efeste) doğurganlığın ve bereketin sembolü olan ana tanrıçayı simgeler. Hatta, Dünyanın 7 harikası arasında olan Artemis Tapınağı da, bu tanrıça adına yapılmış.

Göz At : İzmir gezilecek yerler

Efes Müzesi Selçuk
Müzede birçok ilginç heykel kalıntısı görmek de mümkün

Efes Müzesi Bölümleri

Müze içerisinde birçok farklı ve güzel bölüm bulunuyor. Müze çok büyük olmasa da küçük de değil. Bu yüzden detaylı bir gezi için en azından 45 dakikaya ihtiyacınız olabilir.

1.Yamaçevler ve Ev Buluntuları Salonu : Müzede ilk salon olarak bilinir. Yamaçevlerde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler bu bölümde sergileniyor.

[adinserter block=”2″]

Bu eserlerin büyük çoğunluğu ise, Roma dönemine ait. Bu salonda bulunan eserler, yamaçevlerin planı ve kazı ile ilgili fotoğrafları, o dönemde günlük yaşam içerisinde kullanılmış eserler, tıp ve kozmetik ile alakalı eserler, Artemis heykeli, Sokrates başı ve Freski, Bereket Tanrısı Bes’in heykelcikleri, İmparator Marcus Aurelius büstü ve en önemlileri ise, yunus üzerinde bulunan Eros, Mısırlı rahip heykeli ve Lysippos’un Eros heykeli başıdır.

2.Çeşme Buluntuları Salonu : Trajan, Laecanus ve Pollio gibi Efes’te bulunan çeşmelerde yapılmış kazı çalışmalarının sonucunda çıkarılan eserleri bu salonda görebilirsiniz. Bunun dışında salonda bulunan diğer eserler, dinlenen savaşçı heykeli, Tanrı Zeus’un büstü, Tanrıça Aphrodit heykelidir.

Efes Müzesi Selçuk
O dönemde kullanılmış eşyalar

3.Yeni Buluntular Salonu : Adından anlaşılacağı üzere, yeni bulunmuş eserler bu bölümde sergileniyor. Bölümde yer alan eserlerin çoğu, ya çok yeni, ya da 1-2 senelik eserlerden oluşuyor.

Daha çok Hristiyanlık dönemine ait Bizans buluntularının teşhir edildiği bu salonda, sikke ve ziynet eşyaları, maskeler, Eros figürü, Aphrodit Heykeli (Diğerinden farklıdır) gibi eserler bulunuyor.

[adinserter block=”1″]

Selçuk Gezilecek Yerler
Müzede yer alan sikke koleksiyonlarından biri

4.Müze Bahçesi : Müzenin en güzel bölümlerinden biri de, bahçe bölümü oluyor. Bahçede, mezarlar, lahitler, sunaklar, yazıtlar, güneş saati ve adak taşları gibi eserleri, açık hava eşliğinde görebiliyorsunuz.

Selçuk Gezilecek Yerler
Müzenin bahçesinde yer alan lahit mezar

5.Mezar Buluntuları Salonu : Bahçe bölümünden direkt olarak geçebileceğiniz bu salonda, Anadolu’daki gömme adetleri, St John Kilisesi önünde bulunan Miken mezarından çıkarılan birkaç eşya, cam eşyalar ve mezar taşları sergilenmekte.

6.İmparator Kültü ve Portreleri Salonu : İmparatorların aile hayatlarından izler bu salonda görülebilmekte. Salonda dikkat çeken eserler ise, Konsül Stephanos’a ait heykel, Hadrian Tapınağı’nın orjinal frizleri, Domitian Tapınağı’na ait üç tarafı frizli olan sunak, Augustus ve eşi Livia’nın heykelleri, İmparator Domitianus’un kafası ve kolu bu salonda bulunmakta.

Selçuk Gezilecek Yerler
İmparator Domitianus’un Kafası ve kolu

7.Artemis Salonu : Birçok Artemis heykellerinin ve buluntularının sergilendiği bu bölüm, müzede en çok rağbet gören bölümlerden biri oluyor. Salonda bulunan en önemli eserlerden biri, Artemis Tapınağı sunağını süsleyen dört atlı arabanın atlarından biri diyebilirim.

Selçuk Gezilecek Yerler
Müzede bulunan heykeller

Müze Giriş Ücretleri : Müzeye giriş ücret 20 TL’dir ve müzekart geçerli. Müzekartınız yoksa, müze gişesinden kart almak mümkün.

Selçuk Gezilecek Yerler
Sikke Koleksiyonu

Müze Ziyaret Saatleri : 08:00-19:00 saatleri arası, haftanın her günü açık. Kış aylarında müzenin 1-2 saat daha erken kapanabileceğini de unutmayın.

Efes Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

İzmir/Selçuk’ta bulunan müzeye gitmek için, önce Selçuk’a gitmeniz gerekiyor. Selçuk terminaline geldiğinizde, herhangi bir vatandaşa sorarak veya terminalden çıkıp sağ tarafa doğru giden yolu takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz. Müze ile terminal arası 3-5 dakika yürüme mesafesinde bulunduğundan hiçbir ulaşım aracına da ihtiyacınız yoktur. Bunun yanında, Selçuk’a gitmek için de, İzmir terminalinden her saatte bir hareket eden Selçuk minibüslerini kullanabilirsiniz.

[adinserter block=”2″]

Efes Müzesi, her ne kadar yabancı turistlerin ilgisini çeken, bizim ilgimizi çekmeyen yerlerden olsa da, beğeneceğinizi düşündüğüm müzelerden olduğu için mutlaka bir göz atın derim. Selçuk’a kadar gidip de müzekart ile ücretsiz olarak görebileceğiniz bu müzeyi es geçmeyin derim.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz