Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa

Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Emir Sultan mezarlığının yanında çınar ağaçlarının arasında bulunmakta. Bursa’nın tarihi yerleri arasında olan Külliye, Bursa gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında olması gereken yerlerden diyebilirim. Külliye, Yıldırım Bayezid′in kızı ve Emir Sultan′ın eşi Hundi Hatun tarafından 15.yüzyılda inşa ettirilmiş.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi
Cami Avlusu

Emir Sultan Camii ise, oldukça büyük bir avluya sahip olmakla birlikte, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip olan cami olarak bilinmektedir. Avlusu 16 kaş kemerli ahşap kagir revakla çevrili ve toplam cemaat kapasitesinin 1000 kişi olduğu söylenmekte. Caminin en göz alıcı noktası ise, İznik çinileriyle taçlandırılmış mihrabıdır.

Avludan caminin görünümü
Avludan caminin görünümü

Cami ve Külliyesi’nde, özel günlerde türbelerde ve cami içerisinde hemen hemen her gün mevlit okutulduğu söylenmekte. Hem manevi bakımdan hem de tarihi dokusu ile, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen cami ve türbeleri arasında, Eyüp Sultan Camii’nden sonra geldiği söylenmektedir.

Cami girişi ve avlusu
Cami girişi ve avlusu

Emir Sultan Külliyesi’nin en dikkat çeken yerlerinden biri, avlu revaklarında bulunan kemerler diyebilirim. Oldukça etkileyici olan bu kemerler hakkında detaylı bilgiyi, türbe girişinde bulunan broşürlerden okuyup öğrenebilirsiniz. Bu Camii, ilk inşaat edildiğinde tek kubbeli olarak yapılmış ve 1507 yılında camiye üç revak ve avlu eklenmiş.

Emir Sultan Külliyesi girişi
Emir Sultan Külliyesi girişi

Emir Sultan Hamamı ise, Külliyenin dışında caminin hemen karşısında bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmış. Hamamın, Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 1426 yılında yaptırıldığı söylenmekte.

Emir Sultan Hamamı
Emir Sultan Hamamı

Emir Sultan Türbesi’nde, Emir Sultan’ın sandukasının yanı sıra, hanımı Hundi Hatun’un, oğlu Emir Ali’nin ve iki kızının da sandukasını görebilirsiniz.

Emir Sultan Türbesi
Emir Sultan Türbesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgiler

Emir Sultan Camii ve Külliyesi’ne nasıl gidilir ?

Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan’a Ulu Camii, Yeşil Camii, Yeşil Türbe gibi turistik yerlerden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ulu Cami’den yürüyerek ortalama 15-20 dakika sürmekte ve eğer yolu bilmiyorsanız bu biraz zor olabilir. Bu yüzden, Külliyeye ulaşım için ”İncirli Tramvay Durağını” kullanabilirsiniz. Bu duraktan Külliyeye yürüyerek 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak, Çınarönü ve Meydancık tramvay duraklarını da kullanabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Cami Avlusu
Külliyenin dışarısında Bursa’nın manzarasını seyredebilirsiniz

Eğer bulunduğunuz konum itibari ile tramvay bulamıyorsanız, metroları da kullanabilirsiniz. Metrolar ile ”Gökdere Metro İstasyonuna” gelebilir, buradan yürüyerek ortalama 7-10 dakika içerisinde külliyeye ulaşabilirsiniz.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi açılış saatleri, 08:00-17:00 arası olarak bilinse de, ben 18:30’dan sonra gittiğimde külliye açıktı. Bu yüzden, çok geç saatlere kalmadığınız sürece dilediğiniz zaman külliyeyi ziyaret edebilirsiniz.

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz