Rumeli Hisarı, İstanbul (Kahvaltı-Giriş Ücreti-Nasıl Gidilir)

İstanbul boğazının en dar yerinde bulunan Rumeli Hisarı, oldukça yüksek kuleleri ve kulelerin sahip olduğu Anadolu Yakası ve Boğaz Manzarası ile İstanbul’da görülmesi gereken en önemli yerlerden. İstanbul’un en turistik ilçelerinden biri olan Sarıyer’de bulunan bu nadide eser, Anadolu Hisarı’nın tam karşısında bulunuyor.

Hisara ilk girdiğinizde sizi Ebul Feth adlı caminin yıkık minaresi ve günümüzden konserlerin yapıldığı alan karşılıyor. Hisara girerken çevrede çöp bırakılmasın diye üstünüz aranıyor. Ayrıca yiyecek veya içecekler ile hisara giremiyorsunuz.

Hisar burçları oldukça yüksek yapılmış ve merdivenler aşırı dike ve orta yaşlı ziyaretçilerin bu merdivenleri çıkması da biraz zor. Hisar içerisinde hiçbir yönlendirme panosu veya işaretinin olmaması da enerjinizi boş yere harcamanıza neden oluyor.

Rumeli Hisarı
Hisar içerisinde döküm topları görmekte mümkün

Hisarı gezmek genel olarak biraz zor diyebilirim. Öncelikle, bu yüksek merdivenler gözünüzü korkutuyor. Bunun yanında birçok yer ziyaret kapalı olduğundan bir oraya bir buraya boş yer git-gel yapıyorsunuz.

Rumeli Hisarı’nda en beğendiğim yerler ise, Saruca Paşa, Zağanos Paşa ve Halil Paşa isimler kulelerdir. Her biri ortalama 30 metre uzunluğunda olan bu kuleler, fetihte oldukça faydalı olmuş İşin kötü yanı ise bu burçlara çıkmanın yasaklanmış olması.

Hisarın, Rumeli Hisarı olarak adlandırılmasında katkısı olan yer ise, Saruca Paşa Kulesidir. Bu kule bir müze olarak hizmet veriyor ve diğer kuleleri giriş bulunmuyor.

Rumeli Hisarı
Hisarın İçi

Fetih sırasında kullanılan döküm toplar ve Bizanslıların kullanmış olduğu zincir hisarın diğer önemli eserleri. Oldukça yeşil bir alanı hisar içinde bulabilir, burada bulunan banklardan Boğazın eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

Günümüzde Rumeli Hisarı daha çok tiyatro ve konserler ev sahipliği yapıyor. İç tarafı oldukça geniş olan hisar, konserler için gayet elverişli.

Rumeli Hisarı
Hisardan Eşsiz bir deniz manzarası seyretmekte mümkün

Rumeli Hisarı Hakkında Bilgiler

Hisarın dağ, sel, dizdar ve hisarpeçe adlı dört kapısı bulunuyor. Tali kapısı ise, mezar kapısı olarak bilinmekte. Rumeli Hisarı tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, 15 nisan 1452 tarihinde yapımına başlanan hisarın 120 günde tamamlandığı biliniyor. Yapının projesi, Muslihiddin Ağa’ya ait olmakla birlikte, duvarlar, burçlar, kapılar ve bunların özellikleri bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından belirlenmiş.

Rumeli Hisarı’nın yapılış amacı ise, Bizans’a karadeniz tarafından gelebilecek tüm yardımları engellemek ve boğazın hakimiyetini kazanmaktır.

Rumeli Hisarı
Hisar yakınlarında birbirinden şık ve elit kahvaltı mekanlarını bulabilirsiniz.

Hisarda bir de serpuş müzesi bulunuyor. Ayrıca hisar içerisinde birçok çay bahçesi ve kafeteryaları da bulabilirsiniz. En iyi manzaraya sahip olan yer Duatepe Parkı diyebilirim. Hisarın üst kısmında bulunan bu yerden en iyi fotoğrafları çekebilirsiniz.

Tarihi hisar iskelesi de hisarın kıyısında bulunuyor.

Hisar duatepe ve şehitlik tepe adlı iki tepe üzerine kurulmuş. Bizanslılarla savaşıp şehit düşenlerin gönüllü olduğu yer şehitlik tepe olarak biliniyor.

Rumeli Hisarı
Hisarın en güzel manzaralarından biri

Hisarda bulunan müzelerde tarihi savaş aletleri ve birçok farklı sanat eserleri sergileniyor. Osmanlı eserlerinin sergilendiği bu müzeler görülmeye değer. Ayrıca sur içlerinde yiyecek depoları, cephanelik, hamam ve ibadet yerleri de bulunmakta.

Hisarda bulunan zağanos paşa kulesi sekiz katlı, Halil ve Saruca Paşa kuleleri ise 9 katlı olarak yapılmış.

Rumeli Hisarı, Kulle-i Cedide, Yenice Hisar ve Boğazkesen Hisarı olarak da anılmış.

Rumeli Hisarı Nerede – Nasıl Gidilir ?

Rumeli semtinde yer alan, Sarıyer ilçesinde bulunan bu hisara Rumeli Hisarı otobüs durağı, boğaziçi metro durağı ve etiler metro durağını kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Rumeli Hisarı Kahvaltı Mekanları ve Fiyatları

Rumeli Hisarı
Nezih Adlı Mekan

Hisar yakınlarında birbirinden şık ve elit mekanları fazlasıyla bulabiliyorsunuz. Denize nazır bu mekanlarda kahvaltı fiyatları ise, İstanbul’un geneline göre gayet uygun denebilir. Özellikle doğru mekanı tercih ettiğinizde 1 kişilik kahvaltı için 100 TL’nin altında bir ücret ödeyerek muhteşem bir kahvaltı alabilirsiniz.

Mekan tavsiyesi olarak da hem kahvaltı hem de ana yemekler için NEZİH adlı mekanı deneyebilirsiniz.

Rumeli Hisarı gerek tarihi yapısıyla gerekse etrafında bulunan güzel kahvaltı mekanlarıyla görülmeye değer yerlerden. Hafta sonu için buraya gelmeyi planlıyorsanız da sabahın erken saatlerini tercih etmekte yarar var.

İstanbul’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Rumeli Hisarı yağmurlu günleri biraz sıkıntılı oluyor. Eğer yağmurlu havaya denk gelecek olursanız, ana caddede bulunan birkaç kafeden birinde zaman geçirebilirsiniz.

İstanbul’da konaklama için henüz karar vermediyseniz İstanbul’da nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atarak şehirdeki en önemli ve en popüler bölgeleri, bölgelere göre otel tavsiyelerini bulabilirsiniz. Ayrıca detaylı bir otel tavsiyesi için de İstanbul Otelleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bunlar da İlgİnizi Çekebilir

KONAKLAMA

Hostel rezervasyonu için en popüler sitelerden biri olan Hostelworld, otel için de Booking veya Tripadvisor'a göz atabilirsiniz. Ayrıca Nerede Kalınır Oteller adlı sitede de konaklama konusunda bilgileri ve önerileri bulabilirsiniz.

UÇAK BİLETİ

Uçak bileti için en uygun ve en popüler uçuşları gösteren Skyscanner'a göz atabilirsiniz.

AVRUPA

Avrupa'nın en güzel şehirlerini, gezilecek yerlerini ve konaklama hakkında bilgileri yerelrehber.com ve gezginanne.com adlı sitede bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz